Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Βρε σείς, Μήπως σώζουν άλλη χώρα;

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης των Eλλήνων. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ.
Χωρίς λεφτά, δουλειά, ρεύμα, εργασία, περίθαλψη και φάρμακα βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά... Την ίδια ώρα αυτοαπασχολούμενοι μικροί έμποροι και επαγγελματίες είναι σε τραγική κατάσταση.

Εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια που η χώρα σέρνεται έρμαιο των κερδοσκόπων της αγοράς και των πολιτικών των δύο μέχρι πρότινος μεγάλων κομμάτων, ο λαός δεν αντέχει άλλο να κρατά σφιχτά το ζωνάρι του. Δεν αντέχει πια να ψάχνει να βρει ένα μεροκάματο για να πληρώσει τη δόση της εφορίας, να ψάχνει να βρει δανεικά για να μπορέσει να σιτίσει την οικογένειά του. Κοιμάται και ξυπνάει με αυτήν την κατάσταση και δεν χρειάζεται να βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του, γιατί τους βλέπει στον... ξύπνιο του....Είναι φανερό πως τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, αφού ούτως ή άλλως έχουν ήδη μείνει «δέσμια» της εφορίας για πολλά - πολλά χρόνια.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν ζαλίζουν: Μία λύση για τους περισσότερους είναι η καταβολή κάθε μήνα ενός ποσού «έναντι», μέσω της περιβόητης Ταυτότητας Οφειλής, που όμως και προσαυξήσεις έχει και δεν παρέχει προστασία από κατασχέσεις που κινεί η εφορία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται εμφανές είναι πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων όχι απλώς έχει φτάσει στα όριά της, αλλά τα έχει ξεπεράσει.

Καλές, λοιπόν, οι πολιτικές «ανατροπές», αλλά επί του παρόντος η δύσκολη καθημερινότητα δεν αλλάζει. Εκείνο που προέχει είναι η «ανατροπή» στη φορολόγηση και η επαναξιολόγηση κάποιων αντικειμενικών συνθηκών. Τα νούμερα άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα:
  • Από το 2008 μέχρι και το 2013 απολύθηκαν από τις δουλειές τους πάνω από 988.000 συμπολίτες μας.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ και ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, κάθε εβδομάδα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου 3.800 συνάνθρωποί μας. Για να ακριβολογούμε, έμεναν στον δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη χιλιάδες πολίτες, οικογενειάρχες με παιδιά.
  • Την ίδια ώρα το ποσοστό των νέων που μένουν εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης αυξήθηκε από 15% το 2008 σε 28,9% το 2013. Αύξηση της τάξης του 92,6%!
  • Ακόμα και οι εργαζόμενοι νέοι που απειλούνται από το όριο της απόλυτης φτώχειας αυξήθηκαν κατά 26,3%. Από 11,4% που ήταν το 2008 έφτασαν το ποσοστό του 14,4% το 2013.
  • Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νέων που δεν αντέχουν το κόστος κατοικίας σκαρφάλωσαν στο 80%, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό να φιλοξενείται στα σπίτια των γονέων του.
  • Και αν μιλήσουμε για τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, εκεί τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά! Έχουν ήδη σκαρφαλώσει κατά 42,8% μέσα σε μια οκταετία, ενώ ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι το 20% του πληθυσμού των παιδιών δεν εμβολιάζεται.
Και πώς να γίνει αυτό, αφού στέρηση του δικαιώματος να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν οι πρώην αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης.

Δηλαδή, μετά τον έναν χρόνο, ή αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στους όρους που βάζει η νομοθεσία, ο αυτοαπασχολούμενος είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστος, χωρίς δικαίωμα σε περίθαλψη και φάρμακα. Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις παροχές των εργαζομένων στα ταμεία, είναι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμα οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2011. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις έχουν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ, με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως έχει γίνει και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ!

Οι λίστες του ΟΑΕΔ δεν έχουν τέλος
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, καθώς δεν βρίσκουν δουλειά και δεν μπορούν να επωφεληθούν ούτε από το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια (2010-2014), την περίοδο των δύο μνημονίων δηλαδή, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρουσίασε αύξηση 45%, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας μειώθηκε κατά 47%.

Σε απόλυτους αριθμούς, 328.208 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και μπήκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ, ενώ 138.824 έπαψαν να λαμβάνουν το επίδομα μετά την πάροδο των 12 μηνών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται το τακτικό επίδομα των 360 ευρώ, το οποίο χορηγείται το πολύ για 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο επίδομα των 200 ευρώ δίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ και χορήγηση μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου της τακτικής επιδότησης).

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αλλά η επίλυσή του δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για το ζήτημα αρκέστηκε να διανείμει περίπου 60 εκατ. ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, κονδύλι που έχει ήδη παρακρατηθεί από το σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος που χρηματοδοτεί το κοινωνικό μέρισμα (περίπου 450 εκατ. ευρώ).

Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, πέρα από την ύφεση, που εμποδίζει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, οφείλεται και στις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει το ελληνικό σύστημα χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών. Βάσει νόμου, ουδείς μπορεί να πάρει επίδομα στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, ενώ από την 1.1.2014 έχει μπει και πρόσθετος περιορισμός να μην χορηγείται επίδομα ανεργίας στο ίδιο πρόσωπο για περισσότερους από 16 μήνες μέσα στην τελευταία τετραετία.

Τον Μάρτιο του 2010, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι επιδοτούμενοι ήταν 296.245, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 734.509. Δηλαδή, επίδομα εισέπρατταν οι 40 στους 100.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014 (αυτά είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ), ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ήταν 157.921 σε 1.062.717 ανέργους. Δηλαδή, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόνο οι 15 στους 100.
Στην πραγματικότητα το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα είναι ακόμα μικρότερο, δεδομένου ότι συνολικά οι άνεργοι ήταν φέτος τον Ιανουάριο 1.317.848, σύμφωνα με τις έρευνες εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Νέοι φόροι για χιλιάδες φορολογουμένους
Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι ώς πέρυσι εμφάνιζαν στις φορολογικές δηλώσεις τους μια σειρά δαπάνες οι οποίες... μείωναν τον τελικό φόρο με τη μορφή των φοροαπαλλαγών.

Εκείνοι όμως που θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση της φορολογίας τους είναι περίπου 750.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή ώς και 40,3%, ακόμη και αν δηλώσουν ζημιές, για εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν.

Επίσης, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα θα πρέπει να βρουν αποδείξεις δαπανών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%.

Με τον νόμο 4110/2013 καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.

Επίσης, καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα πρέπει να δηλωθούν ώς τις 30 Ιουνίου 2014 όλες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος τόσο για τους μη μισθωτούς όσο και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι εισοδηματίες, οι έμποροι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα ισχύσει εφέτος καμία από τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν
Τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.

Παράλληλα η εφορία αναγνωρίζει τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τα οποία θα εκπίπτουν μεν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Επίσης, καταργείται η μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν αυτοτελώς βάσει μιας νέας φορολογικής κλίμακας, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τις 25.001 ώς τις 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι ως 21.000 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και ώς το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.

Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου είναι να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος σε αποδείξεις το 25% του φορολογητέου εισοδήματος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive