Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τέλος, και επίσημα, το Μνημόνιο για την Πορτογαλία


Εκτός Μνημονίου βρίσκεται και επισήμως από το μεσημέρι του Σαββάτου η Πορτογαλία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ωστόσο, η λήξη του προγράμματος βρίσκει τη Λισαβόνα αντιμέτωπη με μία πλειάδα προκλήσεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ υπέστη αναπάντεχη ύφεση της τάξης του 0,7% σε τριμηνιαία βάση, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 15%. ...Εκτός Μνημονίου βρίσκεται και επισήμως από το μεσημέρι του Σαββάτου η Πορτογαλία, γινόμενη η δεύτερη χώρα, μετά την Ιρλανδία, που καταφέρνει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης της τρόικα.Το τέλος του Μνημονίου επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το μεσοπρόθεσμο σχέδιό της για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Παρά ταύτα, η λήξη του προγράμματος στήριξης βρίσκει την Πορτογαλία αντιμέτωπη με μία πλειάδα προκλήσεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ υπέστη αναπάντεχη ύφεση της τάξης του 0,7% σε τριμηνιαία βάση, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 15%, με περίπου 800.000 ανθρώπους να ψάχνουν δουλειά.
Από την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις των δανειστών για τη συνέχεια, με τον αντιπρόεδρο της Κομισίον Σιμ Κάλας να διαμηνύει πως είναι απαραίτητη η «αλύγιστη δέσμευση σε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».
Από την πλευρά της, η Λισαβόνα αποσαφήνισε πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη «μεταρρυθμιστική ορμή».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το τέλος του Μνημονίου δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας. Αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκέπτονται την Πορτογαλία, για να αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας, δύο φορές κάθε χρόνο έως το 2035, οπότε η νοτιοευρωπαϊκή χώρα θα έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε, σύμφωνα με το πρόεδρο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα.
Το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας είχε ύψος 78 δισεκατομμύρια ευρώ και τέθηκε σε ισχύ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive