Του Μιχαήλ Στυλιανού
Η διοικούσα επιτροπη της οργάνωσης Βετεράνων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, με υπόμνημά της στον Αμερικανό Πρόεδρο, συνιστά την αποχή από προκλητικές ενέργειες κατά της Ρωσίας και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα....
Τονίζουν ότι τους προκαλεί εντονώτατη ανησυχία «μια απροσδιόριστη ακόμη αλλά φαρμακερή ψυχολογία, σε μέλη του Κογκρέσσου και στα συστημικά ΜΜΕ, ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τη Ρωσία», αίσθημα που είναι και εντελώς λαθεμένο και αντίθετο προς την εθνικά επιβεβλημένη προσπάθεια ανάπτυξης εποικοδομητικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία και την Ευρώπη.»
«Οι ζωηρές μας αναμνήσεις από τον ψυχρό πόλεμο και τη ζημιά που προκάλεσε στην ασφάλεια του κόσμου μας παρακινεί -γράφουν- να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει οι ταραχές στην Ουκρανία να αφεθούν να μας εισαγάγουν σε ένα διπολικό κόσμο, όπου δύο βαρύτατα εξοπλισμένες υπερδυνάμεις αναμετρώνται σε όλα τα επίπεδα και σε παγκόσμια κλίμακα»
Αναφέρουν ότι «στρατιωτική υποστήριξη και ανάμειξη αμερικανικού στρατού θα αποτελούσε βήμα βέβαιης κλιμάκωσης της σύγκρουσης και πιθανό να οδηγήσει σε ευθεία αναμέτρηση των δυο πυρηνικών δυνάμεων - κατάσταση που επιβάλλεται και μπορεί εύκολα να αποφευχθεί προς το συμφέρον όλων των χωρών.»
Υπογραμμίζουν ότι «η ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία -μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της και που είναι κατά ένα τμήμα της ρωσική- δεν απειλεί ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.Και ότι δεν θα ήταν δυνατό να περιμένει κανείς ότι η Ρωσία θα παρέβλεπε την πρακτική ενθάρρυνση και επίτευξη «καθεστωτικής αλλαγής» στην Ουκρανία, με την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης ( αλλά και πλήρως διεφθαρμένης) κυβέρνησης του Κιέβου.»
«Επιπλέον- προσθέτουν- οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Δύσης να ελκύσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα επισύρουν την εχθρότητα της Ρωσίας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και τα δύο αυτά ζητήματα είναι υπαρξιακής σπουδαιότητας για τη Μόσχα. Σας θυμίζουμε την αμερικανική αντιστοιχία, με την επιβολή του Δόγματος του Μονρόε στην δική μας αυλή.»
Συνιστούν ως « ένα σημαντικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε κ. Πρόεδρε, να ζητήσετε από το ΝΑΤΟ να ακυρώσει επίσημα την διακήρυξη των αρχηγών κρατών της συμμαχίας, στο Βουκουρέστι στις 3/4/2008, ότι το «ΝΑΤΟ υποδέχεται ευχαρίστως τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και ότι συμφώνησαν πως οι δυο χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».
« ΄Οσο για την Κριμαία, με όλη την παραπλανητική ρητορική που γεμίζει τα ραδιοτηλεοπτικά κύματα, επιθυμούμε να σας θυμίσουμε ότι έγινε τμήμα της Ρωσίας τον 19ο Αιώνα. Πριν εξήντα χρόνια, ο Νικήτας Χρουστσώφ απλώς την χάρισε στην Ουκρανία, χωρίς δημοψήφισμα, ως απλή τυπική διαδικασία, αφού η Ουκρανία ήταν τότε μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής ΄Ενωσης.»
«Μεtά την πτώση της Σοβιετικής ΄Ενωσης, αμέσως αγνοήθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες να μην πραγματοποιηθεί επέκταση προς τις άλλοτε χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση γρήγορα προωθήθηκαν ανατολικά. Ακολούθησε στην δεκαετία του 1990 ο βιασμός της ρωσικής οικονομίας, μεθοδευμένος από δυτικούς «επιχειρηματίες» σε συνεργασία με ντόπιους ολιγάρχες. Τον χαρακτήριζαν τότε «θεραπεία σόκ», αλλά οι περισσότεροι Ρώσοι βλέπουν εκείνα τα γεγονότα σαν γενικευμένη λεηλασία, που πυροδοτεί σήμερα πολλή από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δύση.»
Οι συντάκτες του υπομνήματος Αμερικανοί βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών, συμβουλεύουν τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι οι κυρώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται με σοβαρή αυτοσυγκράτηση, δοθέντος ότι η αποτελεσματικότητά των κυρώσεων είναι αμφίβολη και συχνά μόνο συμβάλουν στη σκλήρυνση των θέσεων των αντιμαχομένων. Και τονίζουν ότι σημαντικές στρατιωτικές κινήσεις, είτε μονομερείς είτε από κοινού με το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να θεωρηθούν ως προκλητικές, ενώ δεν παράγουν οποιαδήποτε λύση σε υφιστάμενες διαφωνίες.
Εξηγούν ότι εισηγούνται την διπλωματική διαδικασία, « βασιζόμενοι στην δική μας πείρα, ως μαρτύρων των πολλών χαμένων ευκαιριών στα περασμένα περισσότερα από 50 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ -προς μεγάλη λύπη μας- πολύ συχνά βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας: Το φιάσκο της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, εμπέδωσε τον κομμουνισμό στην Κούβα. Η χωρίς διακρίσεις στήριξη αντικομμουνιστικών ομάδων και κομμάτων στην Ευρώπη, εξασθένισε τις αδύνατες δημοκρατίες και ενίσχυσε την διαφθορά. Η απόρριψη των προτάσεων του σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό, ενθάρρυνε την επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού και σε άλλες χώρες.»
Καταλήγοντας τονίζουν την ανάγκη να επικρατήσει η ψυχραιμία:
« Η αποστολή σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με την εκτίναξη γκαζολίνης σε μεμονωμένες ως τώρα και περιορισμένες εστίες φωτιάς. Κατά την άποψή μας η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 17 Απριλίου στη Γενεύη. Είναι ενθαρρυντική η προθυμία της Ρωσίας να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία και σε άλλα θέματα κοινού συμφέροντος.»
Στις 10 υπογραφές των μελών της διοικούσας επιτροπής της οργάνωσης «Βετεράνοι Επαγγελματίες των Μυστικών Υπηρεσιών Υπέρ της Σωφροσύνης» περιλαμβάνονται ανώτερα στελέχη της CIA, της NSA, της DIA, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας,, του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, και του FBI.