Η ζημιά που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ με τη συμβολική εμφάνισή του τη Δευτέρα στο πλευρό της Μαριλένας Κοππά και του Φώτη Κουβέλη είναι τόσο μεγάλη, ώστε στο παρασκήνιο οι πιέσεις γίνονται αφόρητες προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες να προβεί σε κάποια κίνηση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς. Πολλοί βουλευτές που στηρίζουν τον Βενιζέλο είναι «στα κεραμίδια» λόγω της στάσης του ΓΑΠ και επισημαίνουν ότι, αν εννοεί πως η παρουσία του έχει μόνο «ανθρώπινη» και φιλική υπόσταση και δεν είναι «αντισυμβατική» και αν όντως παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να το αποδείξει εμπράκτως. Ο Παπανδρέου, από την άλλη πλευρά, δεν δείχνει να... «μασάει»... ούτε από τις πιέσεις ούτε από τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται βροχηδόν από στελέχη και βουλευτές του κόμματος. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, βενιζελικά και παπανδρεϊκά στελέχη είχαν κάποιες συνεννοήσεις χθες και προχθές, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μη διογκωθεί το θέμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει προεκλογικά σε ανοιχτή ρήξη. Παρ’ ότι υπήρξε μια συνεννόηση ώστε τουλάχιστον να μην τροφοδοτούνται σχόλια και να κλείσει το θέμα, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Λ. Γρηγοράκος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος έριξαν νερό στον μύλο της σφοδρής κριτικής που δέχεται ο ΓΑΠ.
Όμως και ο Απόστολος Κακλαμάνης διατύπωσε την έντονη αλλά διακριτική διαφωνία του με την επιλογή Παπανδρέου να βρεθεί στο πλευρό της ΔΗΜΑΡ και κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να δώσει ενεργό αγώνα για την πολιτική επιβίωση και άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
Αδιέξοδο
Στο βενιζελικό στρατόπεδο εντείνονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει από το κόμμα τον ΓΑΠ στην επόμενη κίνηση αμφισβήτησης της πορείας του. Ο ίδιος ο Βενιζέλος, που βρίσκεται σε προφανές αδιέξοδο και δεν μπορεί να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα χωρίς το ρίσκο να διαταράξει σοβαρά την κυβερνητική σταθερότητα, στο παρασκήνιο επιμένει ότι μια καταδίκη Παπανδρέου θα τον εμφάνιζε ως ήρωα.
Επιχειρεί λοιπόν να σώσει τα προσχήματα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με θυμηδία, σαρκαστική και ειρωνική διάθεση. Απαγγέλλοντας στα γαλλικά - παρ’ ότι γράφτηκε στα ελληνικά - τον περίφημο στίχο του υπερρεαλιστή ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου από τον «Μπολιβάρ» «τι γυρεύεις εσύ ένας Υδραίος στη Λάρισα», επιχείρησε να σκιαγραφήσει την τεράστια πολιτική, ιδεολογική και ιστορική απόσταση των Παπανδρέου από την Ανανεωτική Αριστερά.
Στον δημόσιο λόγο του επιμένει στο υπαινικτικό κλισέ ότι ο Παπανδρέου έχει - και οφείλει να έχει - προσωπικό και πολιτικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας, την έξοδό της στις αγορές και την κυβερνητική σταθερότητα. Και... απειλεί σημειώνοντας ότι δεν έχει λογική να υπάρχει κεντροαριστερός προοδευτικός πολίτης που να μη στηρίζει την Ελιά επιδιώκοντας να εμφανίσει τη ΔΗΜΑΡ ως ένα ανερμάτιστο πολιτικό εγχείρημα που δεν διαθέτει «ίχνος ευθύνης» και ρέπει στον... συριζισμό.
Χοντράδα
Το ζήτημα είναι ότι ο Παπανδρέου δεν διέπραξε τυχαία την πολιτική χοντράδα να στηρίξει την υποψηφιότητα μιας πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, που αυτομόλησε σε αντίπαλο κόμμα συγκρουόμενη με τον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του, παρ’ ότι επισημαίνουν ότι θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι η πολιτική Βενιζέλου τον έχει ενοχλήσει σφόδρα, ενώ θεωρεί ότι είναι σχεδόν αυτοκτονική η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι ήταν λάθος το ότι ο Βενιζέλος δεν στήριξε την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και δεν πίεσε να ξανανοίξει η ΕΡΤ και να μην εμμείνει ο Σαμαράς στο ολέθριο διάβημά του να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση. Στενός πολιτικός φίλος του ΓΑΠ επισημαίνει στο «Ποντίκι» ότι πέρσι το καλοκαίρι «υπήρχαν οι συνθήκες σοβαρής πίεσης στον Σαμαρά και τη Ν.Δ. για τη δημιουργία ενός προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν το στήριξε, και ο Βενιζέλος προτίμησε να αδειάσει τον Κουβέλη αντί τον Σαμαρά, να καταπιεί αμάσητη τη δεξιά στροφή της κυβέρνησης και να μη στηρίξει τον Ρουπακιώτη και τον Μανιτάκη, που επιχείρησαν να προσδώσουν κεντροαριστερή σηματοδότηση στην κυβερνητική πορεία». Αυτό, σύμφωνα με τους παπανδρεϊκούς, συνέβαλε στην περαιτέρω δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, σε μια στιγμή που έμοιαζε ότι θα μπορούσε να ανακάμψει και να σταθεί δυναμικά ως τρίτος πόλος, ενώ και η ώσμωση με τη ΔΗΜΑΡ, παρά τις δυσκολίες, έμοιαζε να προχωράει.
Συνεργάτες του Παπανδρέου επισημαίνουν ότι ο Βενιζέλος συστηματικά και συνεχώς δεν παύει να αφήνει εκτός θετικής αποτίμησης τη διετία 2009-2010, μιλάει συνεχώς για λάθη και παραλείψεις και τονίζουν ότι συνεχίζει να προβάλλει ότι αυτός ως μέλος της κυβέρνησης είχε προτείνει να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με 180 ψήφους. Σημειώνουν ότι ο Σαμαράς ήταν ανένδοτος πως δεν επρόκειτο να το ψηφίσει και μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε και συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα, αν υπήρχε διάσπαση της Ν.Δ. και νέες πιέσεις από τους δανειστές, αφού η χώρα κρεμόταν από μια κλωστή.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι η επιχειρηματολογία Βενιζέλου αφήνει εκτός κριτικής τον Σαμαρά, που αρνήθηκε πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες της Ν.Δ. για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, όχι μόνο στην ψηφοφορία για νέο μνημόνιο, αλλά και στην πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας από τον ΓΑΠ το καλοκαίρι του 2011. Συνεργάτες του Παπανδρέου επισημαίνουν ακόμα ότι υπάρχει τρομερή υποκρισία από βουλευτές - πολιτικούς φίλους του Βενιζέλου που μετά τον Οκτώβριο έστελναν επιστολές και δημοσιοποιούσαν τη βούλησή τους να μην ψηφίσουν άλλα σκληρά μέτρα, τα οποία υπερψήφισαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την πρόσφατη αναφορά Βενιζέλου περί πολιτικών ευθυνών Παπανδρέου στο θέμα των μη κυβερνητικών οργανώσεων, είναι τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τον πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο ΓΑΠ επίσης διαφωνεί με την απόφαση να κρυφτεί πίσω από ένα ανύπαρκτο σχήμα όπως είναι η Ελιά, που, σύμφωνα με συνεργάτη του, αποτελεί ένα μόρφωμα με φίλους του Βενιζέλου και άστεγους εκσυγχρονιστές, που δεν αξίζει και δεν δικαιώνει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει την Κεντροαριστερά.
Μάλιστα από στενούς συνεργάτες του επισημαίνεται ότι δεν μπορεί κάθε φορά ο ΓΑΠ να καλείται να στηρίξει επιλογές που δεν συζητούνται σε κανένα όργανο του κόμματος.
Πολιτικό βαρίδι
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν ξέρει αν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει μια ανακωχή θα δικαιωθούν. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι το «πολιτικό ξύλο» που έφαγε ο Παπανδρέου για την τελευταία του αποκοτιά θα τον αναγκάσει να σιωπήσει τις επόμενες εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι τελικά η διαφοροποίηση Παπανδρέου μπορεί να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, αφού για πολλούς αποτελεί πολιτικό βαρίδι στα πόδια του κόμματος, λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στην ένταξη της χώρας μας στα μνημόνια και την ασφυκτική παρακολούθηση της τρόικας.
Οι περισσότεροι πάντως περιμένουν την έκβαση των εκλογών προκειμένου να εκδηλωθεί η πραγματική πρόθεση του ΓΑΠ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν η εκλογική επίδοση της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητική, τότε αναγκαστικά θα ανοίξει μια συζήτηση και είναι βέβαιο ότι η κριτική για «μπλεροποίηση» του ΠΑΣΟΚ από τον Βενιζέλο θα ενταθεί. Η κριτική για δεξιά στροφή του κόμματος είναι μόνιμη στα χείλη πολλών. Θα διαβεί τον «Ρουβίκωνα» ο Παπανδρέου επιχειρώντας πολιτική ρεβάνς από τον Βενιζέλο; Στο ερώτημα αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά οι συνεργάτες του ΓΑΠ το διαψεύδουν μετά βδελυγμίας. Σίγουρα μετά τις εκλογές έχουμε να δούμε πολλά...
Οργή στελεχών της ΔΗΜΑΡ
Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν οι θεαματικές κινήσεις ανάταξης που διέρρεαν οι συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη; Αυτό αναρωτιούνται με οργή πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Μπορεί δημοσίως μόνο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης να διαφώνησε ανοιχτά με το πολιτικό φλερτ Παπανδρέου και παπανδρεϊκών και του κυρ-Φώτη, αλλά πολλά στελέχη, ακόμα και συνεργάτες του, διαφωνούν με την προσέγγιση αυτήν. Κρατιούνται όμως επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Πολλοί επισημαίνουν ότι ΠΑΣΟΚικά στελέχη, αφού έφαγαν πόρτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να ξεπλυθούν πολιτικά μέσα από τη ΔΗΜΑΡ αλλοιώνοντας την πολιτική φυσιογνωμία του εγχειρήματος. Υπάρχουν ακόμη στελέχη που πιστεύουν ότι τέτοιου είδους ανοίγματα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στο κόμμα και δεν προσφέρουν τίποτε.
Όσοι πιστεύουν στο άνοιγμα της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ διατηρούν μια στάση ανοχής απέναντι στις πρωτοβουλίες Κουβέλη θεωρώντας ότι μια συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚικά στελέχη δεν μπορεί επ’ άπειρον να αποκλείει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι κι αλλιώς και στην Αγίου Κωνσταντίνου όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών προκειμένου να... σημάνει ο «εμφύλιος».
Αν τα αποτελέσματα κινηθούν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά η ηγεσία Κουβέλη. Αν το κόμμα κινηθεί σε καλύτερα των δημοσκοπικών προβλέψεων επίπεδα, τότε η ηγετική ομάδα θα διατηρεί κάποιον έλεγχο στις κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα της Κεντροαριστεράς θα ξανατεθεί με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση.
http://www.topontiki.gr/