Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ρωσία: Το Κίεβο θα λογοδοτήσει για την «επιχείρηση τιμωρίας» στην Σλαβιάνσκ--Σε άμεσο κίνδυνο η Ανατολική Ευρώπη!



Η Μόσχα καλεί την Δύση να εγκαταλείψει την καταστροφική της πολιτική στην Ουκρανία, ενώ δηλώνει πως το Κίεβο διέλυσε και την τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της συμφωνίας της Γενεύης. Πεδίο μάχης γίνεται η Βαλτική με τις χώρες εκεί να καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ.
Την ώρα που οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν την ανακατάληψη της πόλης του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της» χώρας, για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας», όπως την χαρακτήρισε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας....

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καλεί το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του, ανακοινώνοντας ότι ο Πούτιν στέλνει εκπρόσωπό του στην ΝΑ Ουκρανία για συνομιλίες, μετά την αιματηρή επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων του Κιέβου. 
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι με την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το Κίεβο διέλυσε και την τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της συμφωνίας της Γενεύης. 
Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την «καταστροφική» πολιτική τους στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. 
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Δύση εμποδίζει την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, τασσόμενη υπέρ των Αρχών στο Κίεβο. 
Εν τω μεταξύ οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής, όπως είναι φυσιολογικό, ανησυχούν για ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα χαιρετίζουν το γεγονός ότι πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Κλαϊπέντα, στα δυτικά της χώρας, για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής, κάτι που τους βάζει όμως στο μάτι του κυκλώνα. 
Σχεδόν 600 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταλεί στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Δανία έχουν στείλει εκεί μαχητικά αεροσκάφη. 
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια, τα οποία έχουν καταλάβει. 

Σε άμεσο κίνδυνο η Ανατολική Ευρώπη!

bspΜετατροπή Βαλτικής και Πολωνίας σε ενδιάμεσο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας 
Οι κινήσεις της Δύσης προκαλούν ξεκάθαρα την Ρωσία να επέμβει στην Αν. Ουκρανία, όπου πλέον έχουν καταλάβει όλοι ότι διατηρεί ζωτικής σημασίας συμφέροντα. ΤΟ ΝΑΤΟ συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία) και στην Πολωνία, θέτοντας τις περιοχές αυτές σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης σε περίπτωση που ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη. 
Οι ηγεσίες τους πανηγυρίζουν, γιατί νομίζουν πως οι Αμερικανοί ήρθαν εκεί για να τους σώσουν από τους «κακούς Ρώσους», ενώ στην πραγματικότητα οι «σύμμαχοι» από την Δύση έχουν ξεκινήσει επιχείρηση προσέγγισης των ρωσικών συνόρων από τα δυτικά της «Αρκούδας», ρισκάροντας κατά αυτόν τον τρόπο την υπόσταση των βαλτικών χωρών και μετατρέποντας την περιοχή σε ενδιάμεσο πεδίο διαμάχης. 
Το Βερολίνο τα έχει χαμένα, καθώς βλέπει να πραγματοποιείται αυτό που ήθελε να αποφύγει πάση θυσία: Κατάσταση αβεβαιότητας και ρευστότητας σε μια περιοχή που ευελπιστούσε να παγιώσει την γερμανική κυριαρχία με οικονομικά μέσα. 
Η υπόθεση λοιπόν περιπλέκεται και μας δίνει να καταλάβουμε πως δεν πρόκειται να βρεθεί συμβιβαστική λύση σε βάθος χρόνου, αφού οι όποιες συνεννοήσεις μοιάζουν πρόσκαιρες. Οι παγκοσμιοποιητές διαβλέπουν πως η γεωοικονομική διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρασία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διπλωματικό τρόπο και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι Ρώσοι είναι εκείνοι που οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούν το μένος πρώην σοβιετικών περιοχών, οι οποίες είχαν υποφέρει τα πάνδεινα από μια Σοβιετική Ένωση που στο τέλος κατά ένα περίεργο τρόπο τα έβρισκε πάντα με την Ουάσινγκτον. 
Όμως η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική και στο τέλος οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να τα βρουν, όσο κι αν κρατήσει το διπλωματικό αλισβερίσι με τις αμφίσημες συμπεριφορές, κυρίως από την πλευρά του ΝΑΤΟ, που μπροστά στις κάμερες οι εκπρόσωποί τους το παίζουν ειρηνιστές, ενώ παράλληλα υπονομεύουν την ειρήνη χρησιμοποιώντας εξαρτημένα οικονομικά στους οίκους των παγκοσμιοποιητών κράτη για τις «βρωμοδουλειές». Οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία αλλά και η κυβέρνηση του Κίεβο παρασύρονται σε λάθος επιλογές, οι οποίες θα κοστίσουν ακριβά στους λαούς εκεί. Μακάρι να βγούμε ψεύτες. 
ΠΥΓΜΗ.gr 
  

Η ουκρανική Naftogaz δεν αναγνωρίζει τη ρήτρα του συμβολαίου της με την Gazprom

  
Η ουκρανική Naftogaz αρνείται να αναγνωρίσει την ποινή ύψους 11,4 δισ. δολαρίων που της χρεώνει η Gazprom για την παραλαβή μικρότερης ποσότητας φυσικού αερίου από αυτήν που αναγράφει η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιριών. 
«Η απαίτηση της Gazprom αφορά τη λεγόμενη ρήτρα "πάρε ή πλήρωσε"(take or pay), η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εφαρμόζεται στην πράξη, όπως επιμένει ότι συμβαίνει η ρωσική μονοπωλιακή εταιρία. Επιπλέον η σύμβαση μεταξύ Naftogaz και Gazprom δεν περιλαμβάνει όρο που ενεργοποιεί την επιβολή της εν λόγω ρήτρας» ανέφερε χθες η υπηρεσία Τύπου της Naftogaz. 
Η οφειλή του Κιέβου έχει φτάσει τα 2,2 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ στα μέσα Μαΐου, οπότε και καθίσταται απαιτητή η επόμενη πληρωμή, προβλέπεται ότι θα αγγίξει τα 3,5 δισ. δολάρια. Η οφειλή της Naftogaz από τη ρήτρα «take or pay» φτάνει τα 18,5 δισ. δολάρια. 
Όπως ανέφερε ο Αρσένι Γιατσένιουκ, η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει το φυσικό αέριο στην τιμή των 268 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Η εν λόγω τιμή είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με την καθορισμένη τιμή του φυσικού αερίου. Αν η Μόσχα διαφωνεί, το Κίεβο είναι έτοιμο να αμφισβητήσει το χρέος του ενώπιον δικαστηρίου, πρόσθεσε ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός. 
Ο Γιατσένιουκ ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι έχει ήδη σταλεί ένα «μήνυμα» στη ρωσικήGazprom σχετικά με την τιμή του αερίου. Αν η Gazprom δεχτεί την προτεινόμενη τιμή, η Ουκρανία θα πληρώσει το χρέος των 2,2 δισ. δολαρίων αμέσως. Αν δεν βρεθεί λύση εντός 30 ημερών, η διαφορά θα λυθεί στα δικαστήρια. 
«Έχουμε έρθει σε συμφωνία για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας, Ε.Ε. Και Ρωσίας για τη διευθέτηση της διένεξης του φυσικού αερίου. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ουκρανία έχει στείλει αίτημα για προ-διαιτησία στην Gazprom. Αν οι θέσεις δεν συμφωνούν με τα αιτήματα της Ουκρανίας και δεν εκπληρωθούν εντός 29 ημερών, θα απευθυνθούμε στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης»δήλωσε ο Γιατσένιουκ και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση προσκαλεί την Gazprom σε μια συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος, στο Λονδίνο, για να συζητήσουν όλα τα θέματα. Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Ουκρανίας με κάθε νόμιμη μέθοδο και η καλύτερη είναι το δικαστήριο της Στοκχόλμης»
gr.rbth.com

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive