«Φύλακες» και λάτρεις των πραγματικών στοιχείων και αριθμών διορθώνουν τους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι πιάνονται… αδιάβαστοι. Πλέον, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν από κόσκινο, προκειμένου την επόμενη φορά που θα παραθέσουν στοιχεία, να είναι πιο ενημερωμένοι. Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας.......
FactcheckEU συγκρίνουν τα όσα ισχυρίζονται οι πολιτικοί με κοινοτικά έγγραφα και… τους βαθμολογούν. Μάλιστα, στη διαδικασία έχουν ενεργό ρόλο και απλοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται και οι ίδιοι να «ελέγξουν» το κατά πόσον είναι αληθή τα στοιχεία που παραθέτουν οι ευρωπαίοι. Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου έχει αρχίσει και κανείς δεν… γλιτώνει από το «αληθόμετρο».
Στην ιστοσελίδα υπάρχει χάρτης στον οποίο φαίνονται καθαρά οι αλήθειες, οι ανακρίβειες και τα ψέματα στα λεγόμενα των πολιτικών. Πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται όταν τα στοιχεία είναι 100% αληθή, κίτρινο για τις… μισές αλήθειες και «βαθύ» κόκκινο, όταν τα στοιχεία είναι… εκτός τόπου και χρόνου.
Μάρτιν Σουλτς: «Το 70% της εθνικής νομοθεσίας προέρχεται από την Ευρώπη»
Μιλώντας σε σχολείο στα προάστια του Παρισιού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν θέλησε να καταδείξει τον εξευρωπαϊσμό της εθνικής νομοθεσίας στα κράτη – μέλη. Σε παρόμοια δήλωση έχει προβεί και ο Νάιτζελ Φαράτζ. Η ιστοσελίδα ωστόσο παρέθεσε μελέτη στην οποία φαίνεται ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία στις εθνικές νομοθεσίες περιορίζονται στο 10% έως 30%, ανάλογα με τη χώρα μέλος της ΕΕ.
Κομισιόν: «Το ιταλικό ελεγκτικό συνέδριο επεσήμανε ότι το άμεσο κόστος της διαφθοράς είναι 60 δισ. ευρώ τον χρόνο»
Η άποψη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών είναι ότι όντως η Ιταλία είναι χώρα διεφθαρμένη. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Κομισιόν επικαλέστηκε το ελεγκτικό συνέδριο της Ιταλίας και ανέφερε ότι το άμεσο κόστος της διαφθοράς είναι 60 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι εξαιτίας του ότι η έρευνα προήλθε από την Κομισιόν, λίγοι ήταν εκείνοι που μπήκαν στη διαδικασία να ελέγξουν τα στοιχεία.
Και αυτό διότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ίσχυε, θα σήμαινε ότι το κόστος από τη διαφθορά στην Ιταλία θα ήταν ακριβώς το μισό σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, η πληροφορία για το τεράστιο αυτό ποσό προέρχεται από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το 2004. Όσοι έσπευσαν να «μεταφράσουν» αυτή την έρευνα, μετέτρεψαν τα δολάρια σε… ευρώ.
Μπέπε Γκρίλο: «Τα πάντα μεταφράζονται σε 28 γλώσσες. Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού σε μεταφράσεις»
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαϊου, η «γκρίνια» για τη σπατάλη των Βρυξελλών μεγαλώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με την FactcheckEU, τα νούμερα που παρέθεσε ο ηγέτης του κινήματος Πέντε Αστέρων απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Για αρχή οι επίσημες γλώσσες στην ΕΕ είναι 24 και όχι 28…
Με βάση τις δηλώσεις του Γκρίλο και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014 είναι 143 δισ. ευρώ, θα έπρεπε 47 δισ. να πηγαίνουν σε μεταφράσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τα ποσά είναι πολύ μικρότερα, περίπου το 1% του ετήσιου προϋπολογισμού.
Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια μνημονίου, το χρέος έχει προσεγγίσει το 175% του ΑΕΠ. Μάλιστα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα αυξηθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015»
Στο… μικροσκόπιο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είπε την… μισή αλήθεια στη συγκεκριμένη δήλωση. Και αυτό διότι ενώ τα στοιχεία στην πρώτη πρόταση είναι σωστά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας το 2015 θα πέσει – ελάχιστα και θα ανέλθει στο 171,9% του ΑΕΠ.