Όταν πριν από 3 χρόνια ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε με φίλους και συνεργάτες την διεθνή πρωτοβουλία δημόσιας διπλωματίας RepowerGreece, γνωρίζαμε ότι ο επαναπροσδιορισμός της χώρας μας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας δεν αποτελεί αντικείμενο μίας επιφανειακής αλλαγής εικόνας, αλλά μία μακρά, συλλογική και σύνθετη προσπάθεια που πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηριωμένα μηνύματα που θα αντανακλούν διαφορετικές αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες. Για να βρούμε τα μηνύματα αυτά δεν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ μακριά, αφού όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε ανθρώπους που βάζουν στην άκρη τις αδικίες και την απογοήτευση και στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, δημιουργούν λύσεις και προοπτικές… μικρές νίκες που αντανακλούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στον τόπο μας...
Ένα από τα βασικά μας πιστεύω αλλά και συμπεράσματα από τις διεθνείς δράσεις και συζητήσεις στα πλαίσια των προσπαθειών μας, είναι ότι η πραγματική ευκαιρία που μας προσφέρει η σημερινή πολυδιάστατη κρίση είναι η δυνατότητα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας αλλά και την ταυτότητα της χώρας μας μέσα από τα επιτεύγματά μας, εδραιώνοντας ένα νέο σύστημα αξιών που ξεπερνά προσωπικά, εφήμερα και περιοριστικά συμφέροντα.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι βασικός παράγοντας της σημερινής κατάστασης είναι οι αντιλήψεις και προτεραιότητες που σμιλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια και που τώρα καλούμαστε να ανατρέψουμε ολοκληρωτικά, συνειδητοποιώντας ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την ρίζα του, όταν τα μνημόνια και η Τρόικα αποχωρήσουν, η ιστορία θα επαναληφθεί από την αυριανή γενιά. Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι πέρα από την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, ο τρόπος που επιλέχτηκε αλλά και η εμμονή όσων μάχονται για να διατηρήσουν τα περιοριστικά -δήθεν- προνόμια του χθες ζωντανά, έχει συνθλίψει το σημαντικότερο μέρος των δυνάμεων που απαιτούνται από την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μας για να προχωρήσουν μπροστά.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι είναι μείζονος σημασία να επενδύσουμε σημαντικά στους νέους μας, στην Παιδεία όχι μέσα στα στενά όρια της εκπαίδευσης αλλά μέσα από την πληθυντική έννοια που περιλαμβάνει τις ιδέες, συμπεριφορές και πρακτικές δημιουργίας. Ο Σωκράτης έλεγε ότι «η εκπαίδευση είναι το προσάναμμα μίας φλόγας και όχι το γέμισμα ενός αγγείου» και όπως βλέπουμε μέσα από το RepowerGreece, τα παιδιά είναι έτοιμα να κατακάψουν με το πνεύμα τους και το δυναμισμό τους την κρίση και όλα όσα μας οδήγησαν τα τελευταία 35 χρόνια με νομοτελειακό τρόπο σε αυτή.
Όταν σε όλον τον κόσμο όλοι αναζητούν μία άλλη λογική – είτε αφορά την Παιδεία, την Επιχειρηματικότητα ή την Κοινωνία – πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε να αναδείξουμε την πραγματική αξία και τις προοπτικές της Ελλάδος, δεν αρκούν αποφθέγματα που εμπνέουν στο διαδίκτυο, εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα αδιαμφισβήτητα κάλλη της χώρας μας, αλλά ούτε και νέα λογότυπα, συνθήματα και ιστοσελίδες ή ακόμα περισσότερες επιτροπές που θα αναλύουν τα θέματα και τα προβλήματα μας.
Όπως μας έχουν τονίσει όλοι οι φίλοι μας στο εξωτερικό, ο πραγματικός θησαυρός της χώρας μας και το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημά της, είναι οι νέοι μας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να αντιληφθούμε ποιες είναι πραγματικά οι προτεραιότητές μας, να ξεπεράσουμε πρακτικές, πολιτικές, ειδικούς και σωτήρες που αποδεδειγμένα απέτυχαν και να σταθούμε πλάι στη νέα γενιά παρέχοντας τους όλα τα εργαλεία, την στήριξη και την υποδομή για να αξιοποιήσουν τα ταλέντα, τις ιδέες και την δημιουργικότητά τους, πέρα από περιορισμούς, συμφέροντα και αναχρονιστικές αντιλήψεις.
Και εάν δεν μπορούμε, τότε ας κάνουμε στην άκρη και ας τους αφήσουμε να προχωρήσουν.
Και εάν δεν μπορούμε, τότε ας κάνουμε στην άκρη και ας τους αφήσουμε να προχωρήσουν.
*Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι CEO της FORESIGHT και ιδρυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας δημόσιας διπλωματίας RepowerGreece.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.