Μπορεί η Λεωφόρος Αθηνών να μην «παρακολουθεί» το κλίμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες μετά την πρώτη, πειραματική έστω, έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, μια όμως από τις παρακαταθήκες που διαμορφώνει η εξέλιξη αυτή για την «επόμενη ημέρα» είναι ότι μπορεί να ανοίξει τις πύλες ώστε να βγουν ελληνικές επιχειρήσεις προς το εξωτερικό για χρηματοδότηση ή και να βελτιώσουν τους όρους δανεισμού. Και η αλήθεια είναι ότι το χρηματιστήριο, που πάντοτε λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός, είχε ήδη συνυπολογίσει την εξέλιξη αυτή στο ράλι των τελευταίων μηνών. Η επιβεβαίωση ήρθε τις προηγούμενες ημέρες: Σε διάστημα λίγων ωρών δύο ελληνικές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο άλλα 3 δισ....
ευρώ. Το επιτόκιο, από το επίπεδο του 5,5% - 5,8% που υπολογιζόταν αρχικά, έπεσε τελικά στο 5%, ειδικά για την περίπτωση της Πειραιώς. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο καθώς η μείωση των επιτοκίων τόσο σε χορηγήσεις όσο και στα ομολογιακά δάνεια κάνει το κόστος χρήματος φθηνότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Η πρώτη έξοδος στις αγορές καταγράφει μια μεσοπρόθεσμη αλλαγή της στάσης των ξένων, διαμορφώνοντας την προσδοκία ότι η ελληνική αγορά σύντομα θα περάσει σε μια ωριμότερη φάση, με αναπτυξιακή προοπτική και σταθερότερους επενδυτές. Οι ξένοι αναμένουν επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Και βέβαια, η φθηνή χρηματοδότηση είναι το προαπαιτούμενο εργαλείο. Πέραν των κινήσεων των δύο ιδιωτικών τραπεζών και του δημοσίου, χρήμα θα «πέσει» στην Ελλάδα και για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όπως και της αντίστοιχης διαδικασίας που προετοιμάζεται για την ΕΤΕ. Το «κλίμα» όμως ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι μεγάλοι όμιλοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων (όπως ο Μυτιληναίος, η Motor Oil και η ΔΕΗ), ενώ ενθαρρυντικό είναι ότι διερευνητικές συζητήσεις γίνονται μεταξύ τραπεζών και ελληνικών επιχειρήσεων που σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεν ήταν σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.
Την «αρχή» βέβαια είχαν κάνει εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Frigoglass, ο Intralot και ο Τιτάνας που έχουν προχωρήσει σε ομολογιακές εκδόσεις το 2013. Οι όροι δεν ήταν βέβαια τόσο ευνοϊκοί, αλλά οι «πρωτοπόροι» μπορούν να προσβλέπουν σε παράπλευρες. ωφέλειες από τη μείωση των επιτοκίων. Μεταξύ αυτών που ζεσταίνουν τις μηχανές τους για ομολογιακές εκδόσεις που ίσως ξεπεράσουν και τα 2 δισ. ευρώ είναι: Ο όμιλος της ΕΤΕ (πέραν της αύξησης κεφαλαίου) που ετοιμάζεται για 5ετές ομόλογο ύψους έως και 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα φέρεται να έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με κοινοπραξία ξένων τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC) για το σκοπό αυτό. Η Alpha Bank που (μετά το ΟΕΔ) επίσης προσανατολίζεται σε 5ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ η οποία έχει σχεδιάσει την έκδοση 5ετούς εταιρικού ομολόγου προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια 300 - 500 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος που σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια 200 - 250 εκατ. ευρώ επίσης με εταιρικό ομόλογο. Ο χρόνος της έκδοσης θα καθοριστεί από το επιτόκιο, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της Motor Oil, που έχει ανάλογο σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι τόσο η Motor Oil, όσο και η Μυτιληναίος ήταν από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Εταιρικό ομόλογο προγραμματίζει να εκδώσει και η Marfin Investment Group. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση και το κόστος της ήταν (και παραμένει) βασικός λόγος της ασφυξίας στο ελληνικό επιχειρείν. Ακόμη και μεγάλοι όμιλοι με υγιή στοιχεία δανείζονταν με 3% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με επιτόκια από 7% - 10%. Και αυτοί ήταν οι «τυχεροί» καθώς όσοι δεν είχαν τον όγκο ή τα χαρακτηριστικά για να δανειστούν από το εξωτερικό, ελάχιστα μπορούσαν να περιμένουν από το εσωτερικό. Η κατάσταση αυτή είναι που αλλάζει με τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, ώστε εξελικτικά, οι επιχειρήσεις που δανείζονταν με επιτόκια του 9%-10% να υποχωρήσουν στο 6%. Αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού
Οι ωφελημένοι από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων κλάδοι και οι ευρύτερες εξελίξεις έχουν ως εξής:
Στις τράπεζες: τα χαμηλότερα επιτόκια στα ομολογιακά δάνεια μπορούν να επιφέρουν ευρύτερη αποκλιμάκωση των όρων δανεισμού του, με συνέπεια οι ίδιες να γίνουν πιο ευέλικτες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων αναμένεται να δρομολογηθούν προγράμματα αναδιάρθρωσης ορισμένων κατηγοριών δανείων με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μεσομακροπρόθεσμες με χαμηλότερα επιτόκια.
Στην ενέργεια: Ο κλάδος (ηλεκτροπαραγωγή και διύλιση) που δανειζόταν με μέσο όρο της τάξης του 8% - 9% θα «ανασάνει» επιστρέφοντας σε διεθνώς ανταγωνιστικά επιτόκια. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης και της αγοράς, υπό την προϋπόθεση και της διατήρησης των τιμών των πρώτων υλών σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Στον τουρισμό: Το παραδοσιακά υψηλό κόστος του χρήματος είχε οδηγήσει σε ασφυξία πολλές επιχειρήσεις ακόμη και μεγάλες οι οποίες πρακτικά λειτουργούσαν για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η μείωση του κόστους έστω και κατά 1% σε συνδυασμό με την αύξηση της κίνησης μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.