Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό: Σκόπιμη ασάφεια… δεν «κατακύρωσαν», αλλά ... "προτίμησαν" τον Λάτση

«Αυλή των θαυμάτων» έχει καταλήξει το περίφημο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου», πιο γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ, σε τέτοιον βαθμό που έχουμε αρχίσει να χαμογελάμε. Όπως ακούσαμε χθες από τα μέσα ενημέρωσης, τελικά, έκαναν αποδεκτή τη βελτιωμένη πρόταση της LAMDA Development του Ομίλου Λάτση, που πρόσφερε 915 εκατομμύρια ευρώ. Για το τίμημα, το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι είναι λιγότερο από το ένα πέμπτο (20%) της προσφοράς που είχε καταθέσει το Εμιράτο του Κατάρ, προσφορά η οποία για πολλούς λόγους απορρίφθηκε, αν και αποτελούσε όπως φαίνεται παρασκηνιακή πολιτική συμφωνία. Κατ’ εμάς, ορθώς απορρίφθηκε και έχουμε επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού. Πώς να ταχθούμε τώρα υπέρ επιλογής η οποία δίνει στο Δημόσιο τόσο λιγότερα μετρητά και μάλιστα σε δόσεις, ενώ στο άνω του πενταπλάσιου ποσού υποτίθεται πως υπήρχε οσμή σκανδάλου;...

Αν αληθεύουν μάλιστα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ότι με τέτοιο ακίνητο όπως το Ελληνικό, στη διεθνή τραπεζική αγορά μπορείς να «σηκώσεις» ακόμη και 10 δισεκατομμύρια ευρώ (δάνειο), τα χρήματα του τιμήματος θα αντιστοιχούσαν με την απόδοση του κεφαλαίου αυτού σε ένα χρόνο, μετά από συντηρητική μάλιστα διαχείριση. Κάνουμε λάθος;
Πάμε όμως στη πρώτη παρατήρηση. Μήπως δεν επιθυμούν να δημοσιευτεί επί λέξει η ενδιαφέρουσα – θα δούμε στη συνέχεια το γιατί – ανακοίνωσή τους για το θέμα; Πως αλλιώς να εξηγήσουμε τηδημοσιοποίησή της σε μορφή pdf, ώστε να κάνουν δύσκολη τη ζωή των δημοσιογράφων, που θα πρέπει να αντιγράψουν όσα βλέπουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση στο κείμενο ώστε να το πάρουν με τη μέθοδο της «αντιγραφής-επικόλλησης» (copy-paste).
Στην ουσία… της ουσίας της υπόθεσης δεν θα μπούμε, καθότι έχουμε γράψει ήδη πολλά. Όμως, όλα δείχνουν ότι θα ασχοληθούμε ξανά με αυτή την υπόθεση. Να ρωτήσουμε κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε, μήπως βρεθεί κανείς χριστιανός (ας είναι και μουσουλμάνος, ινδουιστής, μορμόνος… πάσα προσφορά δεκτή) να έχει την ευγενή καλοσύνη να μας το εξηγήσει.
Υποτίθεται έγινε διαγωνισμός, άσχετα εάν όλοι, πλην ενός, φωνάζουν και κάποιοι υπαινίσσονται προσφυγές. Άρα, λογικά, όταν λήγει επιτυχώς ένας διαγωνισμός για ένα έργο, αυτό γίνεται με την ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ του έργου σε έναν από τους υποψήφιους. Υπάρχει το ρήμα «κατακυρώνω» πουθενά μέσα στην ανακοίνωση; Όχι. Εμείς για «προτιμητέο επενδυτή διαβάσαμε».
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Όταν «προτιμώ» κάποιον, αυτό γίνεται έναντι κάποιων άλλων. Από τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι δεν συνέχισαν (προκατειλημμένοι θα ήταν…) δεν τίθεται θέμα «προτίμησης» αλλά «μονόδρομου», ελλείψει εναλλακτικής. Αν υπήρχαν π.χ. δύο φιναλίστ, θα ήταν ενδεχομένως εύλογο.
Δεύτερον, αφού πήραν στα χέρια τους στο ΤΑΙΠΕΔ και δυο «fairness opinions» (γνωμοδοτήσεις για το προσφερόμενο τίμημα) από τη Citigroup και την Τράπεζα Πειραιώς (θα μπορούσε ενδεχομένως να στοιχηματίσει κανείς ότι θα εμπλακούν και στη δανειοδότηση του έργου), άρα είναι κατοχυρωμένοι εφόσον η προσφορά είναι «δίκαιη και εύλογη», πως και δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «κατακύρωση» για να περιγράψει την απόφαση για τη Lamda Development;
Εντύπωση μας κάνει, καθότι επηρεασμένοι από τα θέματα της διπλωματίας με τα οποία καταπιανόμαστε στο «defence-point.gr», έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε κάθε λεπτομέρεια σε ένα επίσημο κείμενο, ακόμη και ένα κόμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οπότε, δεν θα μπορούσαμε να μη αναρωτηθούμε για το «προτιμητέος επενδυτής».
Τώρα μάλιστα που το ξανασκεφτόμαστε, ισούται άραγε το «προτιμητέος» με το τελικός, οριστικός κ.λπ. ή μήπως η λέξη επελέγη για να υπάρχει «οδός εύσχημης διαφυγής», ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται ότι δεν θα τρέχουν με προσφυγές και να τους ζητούν ευθύνες. Εικασίες είναι, απορίες, το τονίζουμε.
Διότι εάν δει κανείς τις προβλέψεις του «πολυνομοσχεδίου» για το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέψεις που «μυρίζουν» έντονα Τρόικα, σα να δείχνει το τοπίο να είναι λίγο θολό και να αφήνει «περιθώρια ανασφάλειας» αναφορικά με τον όλο χειρισμό της υπόθεσης.
Φανταζόμαστε, ότι οι απορίες που μας εγέρθηκαν θα επιλυθούν στη σημερινή συνέντευξη. Εξάλλου, όσα ειπωθούν εκεί διευκρινιστικά, θα δεσμεύουν απόλυτα το ΤΑΙΠΕΔ για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει κι εμείς θα πάρουμε τις απαντήσεις μας. Εν αναμονή λοιπόν.
Όποιος θέλει να δει την ανακοίνωση, ας επισκεφτεί τη διεύθυνση:http://www.hradf.com/gr/news/20140331-press-release-hellinikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive