Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Π. Μπαλτάκος: Δεν θα κάνουμε Ελούντα το Άγιο Όρος [Ναι αλλά κάνατε -American bar- τη ΝουΔού!]

ΣΑΜΑΡΑΣ -ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ -ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

— Στην αποτίμηση της επίσημης προσκυνηματικής επίσκεψης του πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία προχώρησε ο Παναγιώτης Μπαλτάκος.

  — Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο στάθηκε ιδιαίτερα τον προσκυνηματικό χαρακτήρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Άθωνα διαχωρίζοντάς τη από ενδεχόμενα πολιτικά νοήματα και μηνύματα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του υψηλόβαθμου κυβερνητικού κλιμακίου με την Ιερά Κοινότητα....

  — Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος μετέφερε το πνεύμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους Ηγουμένους και τους Αντιπροσώπους των 20 Αθωνικών Μονών, σημειώνοντας ότι «εκείνο το οποίο ζήτησαν ήταν κατανόηση στα προβλήματά τους, κατανόηση όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του μοναχικού βίου στο Άγιον Όρος, την ιδιαιτερότητα της ιστορικής τους πορείας, και την αναγκαιότητα η πορεία αυτή να συνεχισθεί και η Ελληνική Πολιτεία να είναι αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή. Διότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί φυλάσσουν κατά τη δική μας άποψη Θερμοπύλες πίστεως και ορθοδοξίας. Αυτό ζήτησαν να το σεβαστούμε, κι εμείς υποσχεθήκαμε να το σεβαστούμε».
  — Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης διαβεβαίωσε, όπως και ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Αγιορείτες, ότι η ελληνική πολιτεία θα σταθεί αρωγός της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας και σε άλλα ζητήματα που την αφορούν, σημειώνοντας πως «εν πολλοίς τα θέματα που αφορούν στο Άγιον Όρος έχουν επιλυθεί. Αυτά τα οποία απομένουν, εκείνο το οποίο είπαμε εκεί, είναι ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λυθούν».
  — Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος συνδέεται στενά με το Άγιο Όρος, όντας τακτικός προσκυνητής του και έχει με αυτό τον τρόπο διαμορφώσει αντίληψη για την ιδιαίτερη σημασία του την οποία μετέφερε μέσα από τα «ερτζιανά» κύματα.
  — Όπως ανέφερε «εκείνο το οποίο καταλαβαίνουν εκεί είναι ότι ο χρόνος έχει άλλη διάσταση στο Άγιον Όρος. Εκεί βλέπουν το δάσος, βλέπουν τά 1000 χρόνια της ιστορίας που πέρασαν, και τα 1000 χρόνια της ιστορίας πιθανώς που θα έρθουν. Δεν κοιτάνε το δενδράκι που βλέπουμε εμείς στην πολιτική, δηλ. τί θα γίνει στις εκλογές του Μαΐου, τι θα γίνει στις εκλογές του χρόνου, αν γίνουν, του παραχρόνου. Αυτοί δεν τα βλέπουν έτσι. Κοιτάζουνε το χρόνο και την πραγματικότητα μέσα από τελείως άλλη οπτική γωνία, ακατανόητη για τον μη επισκέπτη και τον μη προσκυνητή».
  — Όχι στην τουριστική ανάπτυξη
  — Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα, πρόταση ή σχέδιο για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στην χερσόνησο του Άθωνα, προκειμένου να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος θρησκευτικός, πνευματικός και ασκητικός του χαρακτήρας.
  — Όπως σημείωσε «δεν είναι Ελούντα το Άγιον Όρος. Όποιος πάει εκεί, πάει να προσκυνήσει και να δοκιμαστεί, δεν πηγαίνει για να διασκεδάσει» […] Να μην γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση, να είναι δυσχερής η πρόσβαση γιατί εκεί πας για δοκιμασία, δεν πας σαν τουρίστας. Όποιος πάει σαν τουρίστας δεν πρέπει να πηγαίνει. Εκεί πας για να δοκιμαστείς».
  — Μεταξύ των άλλων ερωτημάτων ο Παναγιώτης Μπαλτάκος κλήθηκε να σχολιάσει και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, τονίζοντας ότι «αυτά είναι σε εκκρεμότητα απ´ ό,τι ξέρω στη Δικαιοσύνη. Δεν παρεμβαίνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί κανείς με αυτό το θέμα. Δεν έχει λήξει δικαστικά, οπότε δεν υπάρχει καμμία περίπτωση παρέμβασης».
  — Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου στον Δήμο Βερύκιο και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στον Ρ/Σ ΑΛΦΑ 989 για την Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος
17.2.2014.
– Καλημέρα κ. Μπαλτάκο
– Καλημέρα
- Ποιός ήταν ο λόγος αυτής της επίσκεψης.
– Ο λόγος ήταν μια υποχρέωση την οποία είχαμε, και ο Πρόεδρος φαντάζομαι αλλά και οι υπόλοιποι οι οποίοι πήγαμε εκεί, απέναντι στο Άγιον Όρος δεδομένου ότι για μας το Άγιον Όρος είναι η καρδιά και η ψυχή της Ορθοδοξίας, η δε Ορθοδοξία η καρδιά και η ψυχή του Ελληνισμού.
- Πήγατε μόνο για να προσευχηθείτε ή και για να λύσετε θέματα τα οποία απασχολούν την Κοινότητα του Αγίου Όρους;
– Κυρίως ο λόγος ήταν προσκυνηματικός, αλλά βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέθηκαν και τέτοια ζητήματα. Εν πολλοίς τα θέματα που αφορούν στο Άγιον Όρος έχουν επιλυθεί. Αυτά τα οποία απομένουν, εκείνο το οποίο είπαμε εκεί, είναι ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λυθούν και αυτά.
- Επικρατεί μία άποψη κ. Μπαλτάκο, την οποία, στην αρχή της εκπομπής, δεν σας κρύβω, ότι ενστερνίσθηκε και ο εξ αριστερών καθήμενός μου, ότι πίσω από αυτή την επίσκεψη υπήρχε και ένα μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τον λαό ότι διεγείρω με αυτό τον τρόπο τα χριστιανικά σας ένστικτα, είμαι ο άνθρωπός σας, είμαι ο άνθρωπος ο οποίος πιστεύω και είμαι το κάτι διαφορετικό σε μία εποχή και σε μία κοινωνία που αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και πολιτικά ακόμη. Τι απαντάτε;
– Κοιτάξτε να σας πω, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διεγερθούν τα ορθόδοξα και χριστιανικά πιστεύω του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι αυτά είναι από αιώνων καθιερωμένα και κατοχυρωμένα, δεν χρειάζεται να τα διεγείρεις. Εκείνο το οποίο κάναμε, ο λόγος για τον οποίο πήγαμε εκεί, είναι όπως σας είπα προσκυνηματικός. Έπρεπε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός να πάει στο Άγιον Όρος. Δεν συνηθίζουν οι Πρωθυπουργοί να πηγαίνουν εκεί. Είναι και δύσκολο εξάλλου το ταξίδι και η μετάβαση. Έπρεπε να πάει ακριβώς για τον λόγο που σας είπα στην αρχή, για να τιμήσει την καρδιά και την ψυχή της Ορθοδοξίας που είναι το Άγιον Όρος και για να τονίσει ότι η Κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους μοναχούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί, όχι οι ίδιοι φυσικά αλλά οι Μονές τους, σαν συνέχεια ιστορική, πάνω από 1000 χρόνια. Να θυμίσω δηλαδή ότι το Άγιον Όρος συνεστήθη, για πρώτη φορά δηλαδή λειτούργησαν οι Μονές εκεί το 963 και το 1963 γιορτάσθηκαν τα 1000 χρόνια. Μιλάμε για κάτι το οποίο έχει χιλιόχρονη ιστορία. Και πιο πίσω πάει ακόμα, αλλά να μείνουμε στην χιλιόχρονη ιστορία.
- Εσείς, που πάτε τακτικότατα στο Άγιον Όρος, και έχετε με τον κόσμο εκεί μια ιδιαίτερη, ειδική σχέση. Πώς είδαν αυτή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος;
– Πιστεύω, απ´ ό,τι είδα, ότι την είδαν με ενθουσιασμό. Διότι εκείνο το οποίο καταλαβαίνουν εκεί είναι ότι ο χρόνος έχει άλλη διάσταση στο Άγιον Όρος. Εκεί βλέπουν το δάσος, βλέπουν τά 1000 χρόνια της ιστορίας που πέρασαν, και τα 1000 χρόνια της ιστορίας πιθανώς που θα έρθουν. Δεν κοιτάνε το δενδράκι που βλέπουμε εμείς στην πολιτική, δηλ. τί θα γίνει στις εκλογές του Μαΐου, τι θα γίνει στις εκλογές του χρόνου, αν γίνουν, του παραχρόνου. Αυτοί δεν τα βλέπουν έτσι. Κοιτάζουνε το χρόνο και την πραγματικότητα μέσα από τελείως άλλη οπτική γωνία, ακατανόητη για τον μη επισκέπτη και τον μη προσκυνητή. Γι´ αυτό λοιπόν πήγαμε εκεί.
- Κι αυτούς κ. Μπαλτάκο, εγώ εξακολουθώ και επιμένω, οι οποίοι έχουν την άποψη ότι πέραν του προσκυνηματικού λόγου για τον οποίο πήγατε υπήρχε και ένα πολιτικό μήνυμα, απαντάτε ότι αυτό δεν υπήρχε σε καμμία περίπτωση;
– Να σας πω. Τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να λαμβάνονται από την ζωή και τη στάση του κάθε ηγέτη, όχι από τον ξύλινο πολιτικό λόγο μόνο, όχι από τα πολιτικά σλόγκαν ή τα διαφημιστικά σποτάκια στην τηλεόραση. Η ζωή του καθενός είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να παίρνει ο κόσμος.
- Για παράδειγμα, η πρωθυπουργική συντροφιά ήταν όλοι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό μήνυμα;
– Κοιτάξε, ήταν ο κ. Θανάσης Μπούρας ο οποίος είναι βουλευτής Περιφέρειας Αττικής. Ήμουν εγώ που δεν έχω καμμία σχέση με την Μακεδονία. Ήταν ο κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος είναι βουλευτής Πειραιά. Δεν ήταν όλοι. Ο Αρβανιτόπουλος τι σχέση έχει με την Μακεδονία. Αλλίμονο. Όχι, δεν ήταν αυτός ο λόγος. Βεβαίως, αυτονοήτως ήρθανε οι Καλαφάτης, Ιωαννίδης και ο τοπικός βουλευτής, δεδομένου ότι σχετίζονται με τον χώρο.
- Ο Ιωαννίδης έχει ειδική σχέση…
– Ακριβώς, ο Ιωαννίδης είναι στο Άγιον Όρος συχνά πυκνά, συνδέεται με την Μονή Γρηγορίου, όπως ξέρουν αυτοί που ασχολούνται…
- Η Ιερά Κοινότητα τί ζήτησε από τον Πρωθυπουργό; Δεν μπορεί να μην του ζήτησε κάτι; Ο Πρωθυπουργός από πότε έχει να πάει στο Άγιον Όρος; Ο τελευταίος που είχε πάει ποιος ήταν, δεν θυμάμαι.
– Δεν ξέρω κι εγώ, δεν θυμάμαι.
- Τι του ζήτησαν; γιατί σίγουρα έχουν προβλήματα εκεί.
– Δεν ζήτησαν κάτι ιδιαίτερο. Εκείνο το οποίο ζήτησαν ήταν κατανόηση στα προβλήματά τους, κατανόηση όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του μοναχικού βίου στο Άγιον Όρος, την ιδιαιτερότητα της ιστορικής τους πορείας, και την αναγκαιότητα η πορεία αυτή να συνεχισθεί και η Ελληνική Πολιτεία να είναι αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή. Διότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί φυλάσσουν κατά τη δική μας άποψη Θερμοπύλες πίστεως και ορθοδοξίας. Αυτό ζήτησαν να το σεβαστούμε, κι εμείς υποσχεθήκαμε να το σεβαστούμε.
- Είναι αλήθεια ότι συνάντησε ο Πρωθυπουργός κι έναν κινέζο μοναχό;
– Ναί, στη Σίμωνος Πέτρας υπάρχει κινέζος μοναχός. Ναι, πράγματι. Έχει αρκετούς ξένους στο Άγιον Όρος, μοναχούς εννοώ. Από πολλές εθνότητες. Υπάρχουν Σύριοι, υπάρχουν γερμανοί, υπάρχουν αμερικανοί, αλλά μεταξύ αυτών είναι και ένας κινέζος μοναχός. Ναί.
- Τελευταίος που επισκέφθηκε το Άγιον Όρος ήταν το 2006 ο Καραμανλής. Αλήθεια τώρα, γιατί ήρθε μήνυμα και μας το επισημαίνει αυτό, τα θέματα και οι εκκρεμότητες του Βατοπαιδίου, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση;
– Όχι, καθόλου. Αυτά είναι σε εκκρεμότητα απ´ ό,τι ξέρω στη Δικαιοσύνη. Δεν παρεμβαίνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί κανείς με αυτό το θέμα. Δεν έχει λήξει δικαστικά, οπότε δεν υπάρχει καμμία περίπτωση παρέμβασης.
- Παρόλ᾽ αυτά, ο Εφραίμ ήταν στη συνάντηση.
– Βεβαίως, αφού ήταν ένας εκ των είκοσι Ηγουμένων. Ήταν όλοι οι Ηγούμενοι. Ήταν και οι Ηγούμενοι και οι Αντιπρόσωποι, δηλαδή Διπλή Σύναξη όπως τη λένε εκεί. Βεβαίως και ήτανε, δεν θα μπορούσε να μην είναι.
- κ. Μπαλτάκο, τελευταία ερώτηση, με αφορμή την επίσκεψη, υπάρχει κάποιο σχέδιο ή κάποια έμπνευση ή κάποια ιδέα για την περαιτέρω αξιοποίηση του προσκυνηματικού τουρισμού στο Άγιον Όρος; Δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει φέρυ μπότ. Ο δρόμος από τη Δάφνη μέχρι τις Καρυές έχω διαβάσει ότι ανοίχτηκε το πενηντατόσο για να ανέβει ο Παύλος με τη Φρειδερίκη. Τότε τον άνοιξε ένα βράδυ η ΜΟΜΑ, δεν υπήρχε, κι αυτός ο δρόμος είναι ακόμα. Άρα λοιπόν, είπατε ότι υπάρχει κινέζος μοναχός, η παγκόσμια ορθοδοξία προσκυνάει το Άγιον Όρος, γιατί να μην κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση;
– Όχι, να μην γίνει, δεν είναι σωστό αυτό, ούτε οι μοναχοί το θέλουν. Να μην γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση, να είναι δυσχερής η πρόσβαση γιατί εκεί πας για δοκιμασία, δεν πας σαν τουρίστας. Όποιος πάει σαν τουρίστας δεν πρέπει να πηγαίνει. Εκεί πας για να δοκιμαστείς. Άρα λοιπόν οι ίδιοι οι μοναχοί δεν θέλουν να γίνουν οι δρόμοι.
- Σ´ αυτό συμφωνείτε κι εσείς και η Κυβέρνηση κ. Μπαλτάκο;
– Βεβαίως, δεν θα το κάνουμε Ελούντα. Δεν είναι Ελούντα το Άγιον Όρος. Όποιος πάει εκεί, πάει να προσκυνήσει και να δοκιμαστεί, δεν πηγαίνει για να διασκεδάσει.
- Ναί, κοιτάξτε τώρα… Εδώ κλείνουμε τη συζήτηση γιατί βγήκε η ατάκα της ημέρας. Δεν θα γίνει Ελούντα το Άγιον Όρος…. κ. Μπαλτάκο, αν έχετε χρόνο 30 δευτερόλεπτα ακόμα, στη βάση της σκέψης σας συμφωνώ. Στην εποχή που ζούμε όμως, όταν αυτό το μοναδικό μνημείο της ορθοδοξίας μπορεί να γίνει πιο βατό σε μένα, καλό δεν θα ήτανε; Να τηρηθούνε οι ισοροπίες. Δεν μπορώ να πηγαίνω στη Σίμωνος Πέτρας ή στη Μονή Χιλιανδαρίου στις 10 το βράδυ. Λογικό, να βρεθεί ένας τρόπος ή μία Επιτροπή να κρίνει πώς το Άγιον Όρος θα έρθει πιο κοντά στο λαό. Αυτό ρώτησα. Δεν είμαι ειδικός. Γιατί μου είπατε δεν το θέλετε καθόλου.
– Όχι, όχι, ο λαός αν θέλει να πάει πιο κοντά στο Άγιον Όρος, δεν θα αλλάξει το Άγιον Όρος. Πρέπει να αλλάξουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να το επισκεφθούν.
- Ένα πιο γρήγορο καράβι, ένας καλύτερος δρόμος, ένας ξενώνας καλύτερος. Κάτι τέτοιο εννοώ.
– Όχι, όχι, όποιος πάει εκεί πρέπει να δοκιμάζεται. Δεν έχει καφετέριες εκεί, ούτε καναπέδες. Δεν υπάρχουν αυτά. Λέω κάτι υπερβολικό και ακραίο για να τονίσω το πνεύμα των ανθρώπων αυτών. Εκεί δεν πας ούτε για καναπέ ούτε για φραπεδιά, δεν υπάρχουν αυτά. Πρέπει να ταλαιπωρηθείς. Αλλιώς μην πας.
- Αναρτήθηκε από amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive