Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η πρόταση μομφής «στηρίχτηκε» στον...Βενιζέλο !


Το «νομικό» παρασκήνιο της πρότασης μομφής - Τι εισηγήθηκε ο Χρυσόγονος στον Τσίπρα - Πού βασίστηκαν για να κατατεθεί η πρόταση...

Τον συνάδελφό του, συνταγματολόγο... Ευάγγελο Βενιζέλο επικαλείται, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, στη γνωμοδότηση που παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα! Είχε ερωτηθεί, συγκεκριμένα, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής, πριν την παρέλευση του 6μηνου από την προηγούμενη πρόταση, για να γνωμοδοτήσει, ότι «η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου».«Μαθήματα συνταγματικού δικαίου» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Στην επιχειρηματολογία, όμως, της γνωμοδότησης, ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει ότι -όπως το άρθρο 85 του Συντάγματος προβλέπει- «τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του», συνεπώς «προκύπτει ότι διακρίνεται σαφώς η ατομική πολιτική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης έναντι της συλλογικής ευθύνης της ίδιας της κυβέρνησης» -και προς επιβεβαίωση των όσων λέει επικαλείται το συνταγματολόγο... Ευάγγελο Βενιζέλο, στο έργο του, «Μαθήματα συνταγματικού δικαίου». Επικαλούμενος εξάλλου τη συνάδελφό του Ιφιγένεια Καμτσίδου, σε βιβλίο της που εκδόθηκε το 2011, «η προθεσμία (σ.σ. του 6μήνου) αυτή δεν ισχύει, όταν η προγενέστερη πρόταση μομφής δεν αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολό του ή τον πρωθυπουργό, αλλά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης. Αν, δηλαδή, απορριφθεί πρόταση μομφής που στρέφεται κατά της κυβέρνησης, δεν παρεμποδίζεται η υποβολή νέας, που στοχεύει στην απομάκρυνση υπουργού, εντός του εξαμήνου».Το συμπέρασμα της γνωμοδότησης. Φαίνεται εξάλλου ότι επειδή την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την απασχολούσε ήδη το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής και κατά του προεδρείου της Βουλής, ο Κώστας Χρυσόγονος στην ίδια γνωμοδότηση αποφαίνεται, «μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, είναι η Ολομέλεια της Βουλής».Στο συμπέρασμά του γράφει εν καταλείδι: «Η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου και πάντως μόνη αρμόδια να τη συζητήσει και στη συνέχεια να την απορρίψει είναι η Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον η πρόταση φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον του ενός έκτου του συνόλου των βουλευτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive