ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΤΑΚΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;;;
Τη θωράκιση της Βουλής από περιστατικά βίας, τα οποία έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία διετία μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, προωθεί η Κυβέρνηση, δια του υπουργού Δημοσίας τάξης, Νίκου Δένδια.
Συγκεκριμένα, με διάταξη νομοσχεδίου το οποίο στοχεύει στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας, το οποίο συζητάται από το πρωί στο Κοινοβούλιο, προβλέπεται: "Η Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές του Προέδρου της"...
Έως σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου ήταν εντεταλμένες για την προστασία της Βουλής απέναντι σε τυχόν εξωτερικούς κινδύνους-επιθέσεις... ενώ για την επιβολή της "τάξης" σε περιστατικά ανάμεσα σε Βουλευτές, αρμόδιος ήταν ο Φρούραρχος της Βουλής, ο οποίος βρισκόταν υπό τις εντολές του Προέδρου της.
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το πλαίσιο της "δικαιοδοσίας" του Φρουράρχου να παρέμβει και να επιβάλει την τάξη ακόμα και με εντολή του Προέδρου της Βουλής, ήταν συγκεχυμένο , όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με την ένταση που είχε δημιουργηθεί σε συνεδρίαση στην οποία προήδρευε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο ίδιος, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον των απειλητικών διαθέσεων σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής ζήτησε από έδρας την παρέμβαση του Φρουράρχου. Ο Φρούραρχος δεν μπήκε ποτέ στην αίθουσα καθώς οι χρυσαυγίτες Βουλευτές τελικώς αποχώρησαν, αλλά βάσει των ίδιων πηγών, δεν ήταν βέβαιη παρέμβασή του ακόμα και στην περίπτωση που οι βουλευτές της Χ.Α, αρνούνταν να αποχωρήσουν, καθώς ήταν ασαφές το αν είχε ή όχι τελικώς το δικαίωμα να εισέλθει στην αίθουσα.
Τούτων δοθέντων, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης επιχειρεί δια του νομοσχεδίου να παράσχει νομική θωράκιση για την παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων όταν κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση της κοινοβουλευτικής τάξης, από ...χρυσαυγίτικους ουσιαστικά, κινδύνους.
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, από πλευράς της πάντως, εκφράζει στην Έκθεσή της επιφυλάξεις, για την προωθούμενη ρύθμιση παραθέτοντας ως επαρκή την ισχύουσα πρόβλεψη: "Ο Πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία. Καθορίζει τη δύναμη της αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία και τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του".
Στην περίπτωση ωστόσο που η διάταξη του νομοσχεδίου περάσει, θα χρειαστεί να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.