Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου "έκλεισε" η Ρωσία με την Κίνα


Μεγάλη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δισεκατομυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος έκλεισε η Ρωσία με την Κίνα δημιουργώντας μια δεύτερη τεράστια αγορά για τους ενεργειακούς της πόρους. Η συμφωνία θα "σφραγιστεί" τον ερχόμενο Μάϊο , αυτή είναι η έμμεση απάντηση της Μόσχας σε όσους διατείνονται ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την ΕΕ από ότι η ΕΕ την Ρωσία. Μετά από αυτήν την συμφωνία (ήδη οι αγωγοί είναι σχεδόν έτοιμοι) η Ρωσία θα μπορεί χωρις να είναι κρίσιμο για αυτήν οικονομικά ακόμα και να προκαλέσει εμπάργκο φυσικού αερίου στην ΕΕ..... Αντίθετα η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 τουλάχιστον για να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική λύση στις πηγές φ.αερίου από τα κοιτάσματα της Αν.Μεσογείου  (Ισραηλινά, κυπριακά, και πιθανόν ελληνικά).Σημειώνεται ότι το αλγερινό φυσικό αέριο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Gazprom η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του, και το ίδιο ισχύει και για τα ισραηλινά.
 
Η Ρωσία ήδη αναζητεί νέες αγορές για τους ενεργειακούς της πόρους, και στρέφεται στον ασιατικό γίγαντα την Κίνα, που έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες φυσικού αεριου αναφέρει τo Reuters. Στην Δύση αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυικό αέριο, την απώλεια αυτή η Ρωσία θα την αναπληρώσει με μεγάλη συμφωνία, που θα υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν με τον ομόλογό του Xi Jinping τον ερχόμενο Μάϊο.
 
Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης εδώ και αρκετό καιρό. Η πρώτη επίσκεψη του Xi Jinping σε ξένη χώρα έγινε στην Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ευχαρίστησε μόλις χθες την Κίνα για την κατανόησή της στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ ανέφερε ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping "οι θέσεις τους ήταν συγκλίνουσες" παρά την ευαισθησία της Κίνας σε δημοψηφίσματα λόγω του Θιβέτ και της Ταϊβάν.
 
Το πόσο εκτιμά τους δεσμούς με την Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρο Xi Jinping το έδειξε με την παρουσία του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, την στιγμη που πολλοι δυτικοί ηγέτες τους μποϊκοτάρηαν γιατί ενοχλούνταν από τον νόμο Πούτιν για την απαγόρευση της διάδοσης της ομοφυλλοφιλίας.
 
Φυσικά με βάση την ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη και τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, η τροφοδοσία αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερα ούμερα στο άμεσο μέλλον.
 
Στην ΕΕ πονταρουν πολλά στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, αλλά είναι πολύ αμφίβολο πόσο θα κρατήσει αυτό από την στιγμή που θα προξενήσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα η εξόρυξή του στην αμερικανική ύπαιθρο. 
 
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Gazprom "Ο Μαϊος είναι στα σχέδια μας, περιμένουμε την συμφωνία με την επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα".Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ταξιδεύει επί ματαίω.
 
"Όσο χειρότερες γίνονται οι σχέσεις με την Δύση τόσο πιο κοντά θα θέλει η Ρωσία να είναι με την Κίνα. Εάν σε υποστηρίζει η Κίνα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είσαι απομονωμένος" είπε ο Vasily Kashin, ειδικός στα κινεζικα θέματ στο Analysis of Strategies and Technologies (CAST). Μάλλιαστα ο ίδιος αναφέει και την πιθανότητα να πουλήσει η Ρωσία στην Κίνα μαχητικα αεροσκάφη Sukhoi SU-35.
 
Ήδη η Κίνα έχει ξεπεράσει την Γερμανία σαν αγοραστής ακατέργαστου πετρελαίου  χάρις τις συμφωνίες της Rosneft  μέσω του αγωγού East Siberia-Pacific Ocean και ενός άλλου μεσω του Kazakhstan.
 
Εάν η Δύση συνεχίσει την αντιρωσική συπεριφορά τότε η Κίνα θα προχωρήσει σε συνεργασίες πέραν της ενέργειας αναφέρει το Reuters.
 
H Kίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Ρωσία στις υποδομές, σε ενέργεια και στα είδη πολυτελείας, και μειούμενος κύλος εργασιών με την Δύση θα ανάγκαζε την Μόσχα αν ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της και να επιτ΄ρεψει στην Κίνα ν πραγματοποιήσει επενδύσεις σε στρατηγικές βιομηχνίες.
 
"Μετά τις δυτικές κυρώσεις η ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει υπέρ της Κίνας" είπε ο Brian Zimbler Managing Partner της Morgan Lewis νομικής εταιρείας από το γραφείο της στη Μόσχα
 
Η αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές των δύο υπερδυνάμεων είνι της ταξεως του 8.2% και στα 8.1 δισ. δολλάρια, αλλά ακόμα η Ρωσία δεν είναι ουτε στους 10 πρώτους εισαγωγείς κιεζικών προϊόντων,κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην, μετά τις τελευταίες εξελιξεις.Αντίθετα η ΕΕ ειναι ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα εμπορικός εταίρος.
 
Εάν δεν έρθουν Ρώσοι τουριστες φέτος στην Ελλάδα, οι οποίοι ξοδεύουν και τα περισσότερα χρηματα, ποιος θα μας πληρώσει τα "σπασμενα"; Ή θα μας πουν "δεν πειραζει βάλτε τα κοροιδα τους πολίτες σας να τα πληρώσουν με νέους φόρους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive