Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Νίκη Τζαβέλλα: Το 2009 η ΝΔ ΠΑΣΟΚιζε και έτσι πήγα στον ΛΑ.Ο.Σ. (Σημ.Τώρα που έγινε σκέτο ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερα;)

Η δραστήρια ευρωβουλευτής μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ μετά τη συμφωνία της με τον Αντώνη Σαμαρά

Στον Δημήτρη Κουνιά
Για τους λόγους που την οδήγησαν να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, αποχωρώντας από τον ΛΑΟΣ, μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα, τονίζοντας ωστόσο πως με τον Γιώργο Καρατζαφέρη είχε άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Στρασβούργο. Η ίδια αναφέρεται στις «μάχες» στις οποίες πρωταγωνίστησε στην Ευρωβουλή, με κυριότερη αυτή για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ μιλά με κολακευτικά λόγια για την προσήλωση της κυβέρνησης Σαμαρά στα εθνικά θέματα. Η κ. Τζαβέλλα, πάντως, αφήνει και τις αιχμές της για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι τότε η Ν.Δ. είχε αρχίσει να «ΠΑΣΟΚίζει»....
 Κυρία Τζαβέλλα, την περασμένη εβδομάδα συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και ανακοινώθηκε η επανένταξή σας στη Νέα Δημοκρατία, μετά την αποχώρησή σας από τον ΛΑΟΣ. Υπήρξατε κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής της Ν.Δ., βουλευτής και διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Γιατί εγκαταλείψατε την πολιτική το 1996;
Σε εκείνες τις εκλογές είχα βγει πρώτη επιλαχούσα στη Β΄ Αθηνών - επιλαχούσα με 37.000 σταυρούς. Ηταν χρυσές εποχές τότε. Επρεπε, λοιπόν, να βρω δουλειά εγκαταλείποντας την πολιτική. Δούλεψα για σχεδόν 12 χρόνια ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη και αντιπρόεδρος της Intracom. Τελευταία, πριν από το 2009, εργάστηκα στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, στη Διεύθυνση Διεθνούς Ανάπτυξης. Το 2009 αποφάσισα να γυρίσω στην πολιτική. Εκρινα ότι οι γνώσεις μου, η εμπειρία μου και οι διεθνείς διασυνδέσεις μου ήταν μεγάλη προίκα για να δουλέψω αποτελεσματικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατεβήκατε τότε συνεργαζόμενη με τον ΛΑΟΣ. Γιατί όχι με τη Νέα Δημοκρατία;
Το 2009 η άποψή μου ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε εφαρμόσει τις πολιτικές που θα στήριζα ως Ελληνίδα πολίτης. Με αντιπροσώπευε περισσότερο ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, με τον οποίο σημειωτέον είχα άψογη συνεργασία αυτή την 5ετία. Αυτοί οι λόγοι την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά έχουν εκλείψει. Για αυτό με μεγάλη μου χαρά είμαι πάλι στο κόμμα μου, μέσα στη μεγάλη μας παράταξη.

Τι σας είχε κάνει να αποστασιοποιηθείτε από τη Νέα Δημοκρατία;
Επιγραμματικά, ότι απομακρυνόμασταν από τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές της Κεντροδεξιάς. Είχαμε αρχίσει και «ΠΑΣΟΚίζαμε», αν όχι «αριστερίζαμε». Η πολιτική πρέπει να έχει τη δυναμική των αλλαγών, όχι του δογματισμού, αλλά η βάση σου πρέπει να είναι οι αρχές, οι αξίες και η οικονομική φιλοσοφία της παράταξης.  Ο Ελληνας πολίτης δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα αν αυτό που γίνεται τον αφορά.
Είναι γεγονός ότι προέχει η εθνική ενημέρωση της ευρωπαϊκής, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε ότι η είδηση γεννιέται στις Βρυξέλλες και μετά φτάνει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σας λέω ότι αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο ψηφίσαμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τον επαναπατρισμό στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών που μας έρχονται. Ψηφίσαμε επίσης την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους Απόρους, από το οποίο Ταμείο θα μπορέσουμε να αντλήσουμε επιπλέον χρήματα για τον επισιτισμό και τη στέγαση των απόρων. Αυτά είναι ενδεικτικά των αποφάσεων που λαμβάνονται με άμεση επίπτωση στην επίλυση των προβλημάτων της πατρίδας μας.

Σε κάποια τηλεοπτική σας εμφάνιση, ο δημοσιογράφος είχε αναφερθεί στον λόγο σας ως «συγκροτημένο». Σας χαρακτηρίζει αυτό; Είναι κάτι που λείπει από τους πολιτικούς μας;
Το θέμα είναι να είμαστε συγκροτημένοι στη δουλειά μας, όχι μόνο στον λόγο μας. Για παράδειγμα, όσοι πολιτικοί διαχειριστές των ΜΚΟ με τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις τοποθετήθηκαν δημόσια επεσήμαναν την έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ. Μα, όλοι αυτοί γι' αυτό ορίστηκαν. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί διευθυντές. Για να φτιάξουν αυτά που έλειπαν. Πάντα πριν υπογράψεις θέματα διαχείρισης χρημάτων κοιτάς τη νόμιμη κάλυψη της υπογραφής σου. Αν δεν υπάρχει, φτιάχνεις τον νόμο.

Σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ποιες διαφορές βλέπετε στον δημόσιο;
Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει πολύ αξιόλογα στελέχη, αρκεί να τα αξιοποιεί όλα ο πολιτικός προϊστάμενος, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα μαθαίνεις ότι ένα θέμα έχει αρχή, μέση και τέλος, πράγμα πολύ σπάνιο στη Δημόσια Διοίκηση.

Αν κάνατε έναν απολογισμό της δουλειάς σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα λέγατε ότι η δουλειά σας είχε «αρχή, μέση και τέλος»;
Πολύ καλή ερώτηση για όλους μας. Ναι, το επέτυχα γιατί έτσι δουλεύω. Διεκπεραίωσα το θέμα της ΑΟΖ για την ευρωπαϊκή πολιτική στη θάλασσα, επέτυχα τη στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανταγωνιστικότητα, σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος, υιοθετήθηκε ο όρος «ενεργειακή φτώχεια» και οδεύουμε σε μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ολα αυτά μέσα από τις εκθέσεις μου για την ενεργειακή πολιτική και τις ομιλίες σε δεκάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Η συμβουλή μου είναι να μην αφήνουμε ποτέ τον τελικό στόχο να μας ξεφύγει. Αν εγώ, μια άγνωστη ευρωβουλευτής από την Ελλάδα, από το μικρότερο τότε πολιτικό κόμμα, από τη μικρότερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, πέτυχα όλα αυτά, τότε φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε όταν όλοι μαζί οι Ελληνες δουλεύουμε για την ανόρθωση της Ελλάδας. Αυτή η προσήλωση στους εθνικούς στόχους είναι και αυτό που με εμπνέει από την παρούσα κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive