Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το απόλυτο ξεβράκωμα. Τρόικα: Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και χρηματοδοτικό κενό 13 δισ.. Και το ... πλεόνασμα; ΜΟΥΦΑ;;

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ ευρώ για το 2015 και 5 δισ ευρώ για το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στο άτυπο EurogroupΠαράλληλα εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 13 δισ ευρώ για το 2015 που επιτείνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σύντομα σχετικά με τη νέα ελάφρυνση του χρέους, ενώ αφήνει αρκετές αιχμές για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις....
 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο Ματίας Μορς παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group χθες την πολύκροτη έκθεση και μίλησε με θερμά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας να ελέγξει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, στην έκθεση αφιερώνεται μεγάλο κεφάλαιο όπου αναλύεται πώς η Ελλάδα έφθασε στο πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα είπε ότι ο μηχανισμός ελέγχου των δαπανών που δημιουργήθηκε αποτελεί μπορεί να αποτελέσει «μοντέλο» και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα.
Επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, μετά και τη στήριξη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και προσδιόρισε ότι ο στόχος της Ελλάδας για το 2014 είναι να επιτύχει πρωτογενές πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ που θεωρείται εφικτός, αφού τα μέτρα περικοπής δαπανών, μισθών και συντάξεων υπεραποδίδουν.
Ο ίδιος τόνισε ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο, αλλά είπε ότι για τον προυπολογισμό του 2015 το κενό εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, 5 δισ. ευρώ.
Η έκθεση συνοδεύτηκε από κατάλογο υλοποίησης των προαπαιτουμένων δράσεων για την έγκριση της βοήθειας. Οπως επισημάνθηκε η Ελλάδα έχει τηρήσει σε ποσοστό γύρω στο 90% τις δεσμεύσεις της, καταγράφοντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στις αλλαγές και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτωνκαι τα εργασιακά που όμως πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο.
Σ΄αυτό τον τομέα δηλαδή τους φόρους υπέρ τρίτων, το ποσοστό προσαρμογής είναι χαμηλότερο από 10%, αν και βελτιώνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μεταφορά κοινωνικών πόρων στο υπουργείο Οικονομικών.
Κατόπιν τούτων οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας πρός την Ελλάδα ως εξής:
-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,
-3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,
-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και
-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.
Προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη δύο δεσμεύσεις:
-Να θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο (αφορά κρατική μηχανή, κόμματα και τους πολιτικούς), και
-Να μελετήσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων.
Απ" την πλευρά του ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ειδικότητα του το χρέος. Οπως είπε για το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο στην έκθεση προσδιορίζεται λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ (σ.σ. ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα repos διαθεσίμων φορέων του δημοσίου που ήδη έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομικών), αλλά σημείωσε ότι «το καλοκαίρι πρέπει να αποφασιστεί και να μπει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα», αφού το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 είναι 13 δισ. ευρώ!
Ο Τόμσεν καυτηρίασε και πάλι την Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο για μια ακόμη χρονιά (την τρίτη στη σειρά) έπεσε έξω στις προβλέψεις και τους στόχους για τα έσοδα. Ειδικά για εφέτος υπολογιζόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το ένα τρίτο.
Με δεδομένο ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υστερούν και το ονομαστικό ΑΕΠ είναι χαμηλότερο των προβλέψεων καθώς η ελληνική οικονομία ναι μεν σταθεροποιείται αλλά οι τιμές πέφτουν, η νέα προβολή για το δημόσιο χρέος δείχνει ότι αυτό ανεβαίνει και τείνει προς το 125% του ΑΕΠ (από 124%) το 2020. Αρα δημιουργούνται νέα δεδομένα, τα οποία ασφαλώς θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στις ουσιαστικές συζητήσεις για το χρέος που θα αρχίσουν μετά από τις ευρωεκλογές.
Μέχρι τότε και μετά από την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 23 Απριλίου από την Eurostat οι τεχνοκράτες θα προετοιμάσουν τεχνικές λύσεις και προτάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να υπάρξει «ονομαστικό κούρεμα», κάτι που έχει αποκλειστεί από τους ευρωπαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive