Ο «θρίαμβος» (ΜΟΥΦΑ) του Βερολίνου, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πάρει τα εύσημα από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, γρήγορα ξεχάστηκε από την σκληρή, αδήριτη πραγματικότητα. Τα καλά λόγια δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε συμφωνία την κατοχική κυβέρνηση με την συμμορία της τρόϊκα, κι η εκταμίευση των χρημάτων, που οφείλονται από τον περασμένο Ιούνιο, παραμένει στον αέρα... (ΣΗΜ. Εως να σχηματίσει Κυβέρνηση η .. Σκρόφα, λέμε εμείς)...
Κι, ίσως, αν δεν επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόϊκα, τότε μπορεί να περάσει άπρακτο για την Ελλάδα το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για να συνεχισθεί κανονικά η ροή της χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυστηρών χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν καν να πιστέψουν στο ενδεχόμενο αυτό.Θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόϊκα, μολονότι είναι σαφές κι από την επικοινωνία, που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ ότι είναι η ελληνική πλευρά, που πρέπει να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Αλλά το πεδίο υποχωρήσεων είναι πολύ περιορισμένο. Κυρίως σε ότι αφορά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, που στην κυβέρνηση βασίμως πιστεύουν ότι, αν αυτό συμβεί όχι μόνον οι ίδιοι θα καταρρεύσουν αλλά θα προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Προς τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τάχιστα οι χρονίζουσες εδώ και πολύ καιρό μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, οι οποίες δυστυχώς μένουν συνήθως στα λόγια, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού στο δημόσιο, το κλείσιμο των άχρηστων ή των ανενεργών δημοσίων οργανισμών κοκ.
Την ίδια ώρα, τα μέτωπα στο εσωτερικό είναι πολλά και σκληρά για την κυβέρνηση. Πρωτίστως στα Πανεπιστήμια, όπου το εξάμηνο έχει εκ των πραγμάτων χαθεί αφού η άτεγκτη πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις μέχρι και την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά πήρε πίσω όλες τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι προφανές ότι η υποχωρητικότητα του υπουργού αντί να κάμψει τις αντιδράσεις, τις παγίωσε μέσα στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου πολιτικού μπρα ντε φερ με κομματικές σκοπιμότητες.
Όμως στο Μαξίμου ανησυχούν περισσότερο για την στάση των βουλευτών της ΝΔ, που με κάθε ευκαιρία δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αντίδραση τους στις κυβερνητικές πολιτικές. Μέχρι στιγμής, παρά την δυσφορία των βουλευτών τα νομοσχέδια υπερψηφίζονται. Μέχρι πότε όμως;
Ενδεικτική ήταν η απόσυρση της ρύθμισης για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που η σφοδρή αντίδραση 25 βουλευτών της ΝΔ υποχρέωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να το πάρει πίσω, παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Χειρότερα, όμως, είναι τα πράγματα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που για τους βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχει καταστεί «κόκκινο πανί». Ιδίως η φράση του κ. Στουρνάρα ότι η «Ελλάδα δεν φορολογείται πολύ» στο Mega, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των δύο κομμάτων.
Όπως μας έλεγε παλιό και πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ: «Αυτός ο Στουρνάρας κι ο άλλος ο Θεοχάρης με τους φόρους, που επιβάλλουν, με την έλλειψη πολιτικότητας που επιδεικνύουν και με τις συχνά ανόητες δηλώσεις που κάνουν, όχι μόνον καταστρέφουν τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά θα μας πάρουν και στο λαιμό τους».
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος, που η ΝΔ ακόμα δεν έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά, είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική λύση αλλά και οι συνεχιζόμενες γκάφες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως ήταν η στείρα αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τα γενόσημα φάρμακα), που δείχνουν ότι δεν διαθέτει ακόμα την εμπειρία και την ωριμότητα για να αναλάβει την διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη δοκιμασία που περνάει η χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.