Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνική Μπάσκετ: αποκλεισμός και άμεση επανεκκίνηση. Η Εθνική αποχαιρέτησε το Ευρωμπάσκετ χάνοντας και από την Κροατία (92-88), με τον Σπανούλη να ξεσπάει.




Ο πρόωρος και άδοξος αποκλεισμός της εθνικής ομάδας από την πρώτη οκτάδα του 38ου Ευρωμπάσκετ ολοκληρώθηκε χθες στη Λιουμπλιάνα με την ήττα από την Κροατία (92-88 στη δεύτερη παράταση), προκαλώντας απογοήτευση για τη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία, μετά τον περυσινό αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες....
Μπορεί οι 10 διεθνείς (τραυματίστηκαν Μαυροκεφαλίδης και Παπανικολάου) που απέμειναν στη διάθεση του Αντρέα Τρινκέρι να πάλεψαν και να εξάντλησαν τα ψυχικά αποθέματά τους, ώστε να νικούσαν την Κροατία και περίμεναν τη νίκη της Ιταλίας (η οποία και ήρθε) επί της Ισπανίας (είχε μάθει την ήττα της Ελλάδας και είχε εξασφαλίσει ήδη την οκτάδα) για να προκρίνονταν, αλλά η μοίρα της Εθνικής, όπως είχε... οριστεί από την πρώτη φάση, δεν άλλαξε.
Η ελληνική αποστολή που στόχευε, τουλάχιστον, στην είσοδό της στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης, έμεινε εκτός αυτής της διεκδίκησης και ταυτόχρονα έμεινε εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014, στην Ισπανία, αν δεν της δοθεί μία εκ των τεσσάρων προσκλήσεων (wild card) που θα λάβουν ισάριθμες εθνικές ομάδες από τις πέντε ηπείρους.
Η ήττα από τη Φινλανδία στον όμιλο του Κόπερ αποδείχτηκε καταστροφική και ουσιαστικά το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου χάθηκε το πρώτο «τρένο» για την πορεία μέχρι την τετράδα. Στη Λιουμπλιάνα, τέσσερις συνεχόμενοι «τελικοί» (Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία), συμπεριλαμβανομένου και του προημιτελικού, περίμεναν την Εθνική. Και στατιστικώς, ήταν αδύνατον να νικήσει σε όλους...
Αρχισε θετικά με την επικράτηση επί της Ισπανίας, αλλά απέναντι στη Σλοβενία, εμφάνισε ξανά το κακό αγωνιστικό πρόσωπό της, στα πρώτα τρία δεκάλεπτα. Οι Σλοβένοι έκαναν ρεκόρ με τα 21 επιθετικά ριμπάουντ που κέρδισαν, «φρέναραν» τον Σπανούλη μέχρι το 30΄ και στη λίστα των «δήμιων» της Εθνικής πρόσθεσαν τον Γκόραν Ντράγκιτς (28 π.), μετά τον Φινλανδό Κοπόνεν...
Η ήττα από τη Σλοβενία (75-68) ανάγκασε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να μην ορίζει την τύχη του στην τελευταία αγωνιστική και ο αποκλεισμός σήμανε την ώρα του απολογισμού για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταμερισμό ευθυνών. Το «τι πρέπει να αλλάξει» είναι ήδη το κεντρικό αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων, και η εθνική ομάδα επιβάλλεται να αρχίσει να... τρέχει στον δρόμο της ανασύνταξης, της ανανέωσης και της επανεκκίνησής της. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Το ταλέντο ίσως να μη φτάνει, ίσως να χρειάζεται καλύτερη χημεία. Η ομάδα χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα, ένα φρεσκάρισμα. Οπως όλοι μας 1έχουμε αναδειχθεί μέσα από τις επιτυχίες της Εθνικής, πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας».
Η Εθνική θα κληθεί, ύστερα από 12 χρόνια, να παίξει στη φάση των προκριματικών για να συμμετάσχει στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2015, στην Ουκρανία και να ταξιδέψει σε... άγονη γραμμή για αντιπάλους που βρίσκονται στη 2η κατηγορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η απογοήτευση, όμως, δεν συνοδεύεται και από απελπισία για το άμεσο μέλλον της ομάδας, καθώς μπορεί να προχωρήσει σε σταδιακή στελέχωση από την προηγούμενη ομάδα της Εθνικής Νέων. Οι «παλιοσειρές» δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να είναι «στρατιώτες», ουδείς δήλωσε αποχώρηση, ενώ υπάρχει και η αμερικανική νέα πρόσκληση των Καλάθη και Κουφού, έστω και αν είναι αμφιβόλου ανταπόκρισης.
Με τον Αντρέα Τρινκέρι θα υπάρξει συνάντηση για την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας. Οι πιθανότητες παραμονής δεν είναι στην πλευρά του Ιταλού τεχνικού, αλλά δεν αποκλείεται να του δοθεί και δεύτερη ευκαιρία, μετά τον αναγνωριστικό χαρακτήρα που είχε η πρώτη θητεία του στον ελληνικό πάγκο. «Ηθελα να παίξουμε καλύτερη άμυνα, αλλά δεν κατηγορώ τους παίκτες μου. Αυτή η χώρα αξίζει να έχει καλύτερη παρουσία από την εθνική της ομάδα», είπε ο Τρινκέρι.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Τόμιτς 15, Αντριτς 6, Ντρέιπερ 13 (1), Μπογκντάνοβιτς 22 (2), Σάριτς 3, Ρούντεζ 8 (2), Ούκιτς 14 (1), Σίμον 5 (1), Μάρκοτα, Ζόριτς 6, Α. Ντελας.
ΕΛΛΑΔΑ: Σλούκας 5, Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 14 (2), Σπανούλης 18, Περπέρογλου 1, Φώτσης, Καββαδάς 8, Καϊμακόγλου 14 (2), Μπράμος 7 (1), Πρίντεζης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive