Μία ποινική δίωξη που χτυπάει τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, και αφορά προσωπικά τον πρόεδρο της Βουλής Ε.Μειμαράκη, κινήθηκε κατά του πρώην στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βασιλάκου πρώην ΓΔΑΕΕ και του Γεώργιου Κολύρη πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών (είχε αντικαταστήσει τον Ι.Σμπώκο το 2000 όταν ο τελευταίος κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής στην Κρήτη, κέρδισε την έδρα, αλλά την έχασε εν συνεχεία στο Εκλογοδικείο). Συγκεκριμένα ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μια ακόμη υπόθεση εξοπλιστικών με ζημία για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε βάρος 19 συνολικά προσώπων ανάμεσα τους και ο Θωμάς Λιακουνάκος- άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Πόπη Παπανδρέου....
Πρόκειται για την προμήθεια των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για τον Στρατό Ξηράς τα οποία υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε η εταιρεία SOΝΑΚ με απόφαση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκηξ Τσοχατζόπουλου.
Η παραγγελία (Σύμβαση 027Α/01) αφορούσε 18 συστήματα Παρεμβολέων επικοινωνιών και 18 Κέντρων Ακρόασης του ΕΣ, ύψους €85 εκατ με τον ΦΠΑ.
Ειδικότερα οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό.
Οι διώξεις στρέφονται εκτός του Θ. Λιακουνάκου και κατά δύο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Γεώργιο Κολίρη και τον Ευάγγελο Βασιλάκο αλλά και κατά 16 στρατιωτικών που συμμετείχαν σε επιτροπές οι οποίες εισηγήθηκαν και τις σχετικές αποφάσεις και δεν αφορά την παραγγελία, αλλά την μη εκτέλεση της σύμβασης και την μη επιβολή των ρητρων που έπρεπε να επιβληθούν
Το σκάνδαλο εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 ως το 2009 και η υπόθεση έφθασε σε διαιτησία στην οποία κέρδισε η εταιρεία SONAK και έχασε ελληνικό δημόσιο το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση τριών εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.
Δηλαδή και δεν παρέδωσαν και θα λάβουν επιπλέον λεφτά!
Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2007 η υπόθεση της συγκεκριμένης προμήθειας οδηγήθηκε σε διαιτησία, η οποία κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας και καταλογισμό προστίμου 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο αναγνωρίστηκε πλήρης υπαιτιότητα για την μη εκτέλεση της σύμβασης.
Μάλιστα, βάση της διαιτητικής απόφασης, η εταιρία είχε λάβει πίσω τις εγγυητικές που είχε εκδώσει και είχε κρατήσει την προκαταβολή. Η εν λόγω εξέλιξη, κατά τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είναι απόρροια ενεργειών και αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου 'Αμυνας που εγκλώβισαν το Δημόσιο.
Τα 19 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κληθεί ενώπιον της εισαγγελέως, με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.
Οι ποινικές ευθύνες που αφορούν ειδικά την περίοδο του νυν προέδρου της Βουλής Ε.Μεϊμαράκη, αλλά και των Α.Τσοχατζόπουλου και Γ.Παπαντωνίου της περιόδου 2001 ως 2009 δεν μπορούν να ελέγχουν από τις ελεγκτικές αρχές διότι είναι παραγραμμένες.
Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ξεκινήσει το 2012 με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ελένης Ράικου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.