Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ "ΑΓΑΠΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΣΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΚΟ

Που πήγαν αυτά τα λεφτά! Ποιο το έργο της μετανάστευσης;
Εμείς βλέπουμε μια χώρα γεμάτη γκέτο! Ποιες ΜΚΟ και πόσα πήραν:

Ποιοι τους εκμεταλλεύονται :Τα περισσότερα κονδύλια της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο διατίθενται στην Ελλάδα. Το 2013 η χώρα μας θα εισπράξει 85 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα 2007-2012 διατέθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην «Κ» η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ. Η Σουηδή επίτροπος τονίζει ότι «υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις»...
, ωστόσο ασκεί κριτική για τις συνθήκες κράτησης σε ορισμένα κέντρα μεταναστών και επισημαίνει: «Η κράτηση δεν μπορεί να εφαρμόζεται ως πολιτική απάντηση στην παράνομη μετανάστευση». Ειδικότερα:
– Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει στην Ελλάδα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση;
– Για την περίοδο 2007-2012 διατέθηκαν στην Ελλάδα περί τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ποσό 85 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί το 2013. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες που λαμβάνουν τους περισσότερους πόρους. Ενδέχεται μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν ποσά που εξακολουθούν να διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να χρηματοδοτηθούν, π.χ., ανοιχτά κέντρα υποδοχής για αιτουμένους άσυλο.
– Εχετε ασκήσει κριτική στην Ελλάδα για την αδυναμία της να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια. Ποιες είναι σήμερα οι επιδόσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην αξιοποίηση των χρημάτων που διατίθενται μέσω π.χ. των Ταμείων Επιστροφών και Εξωτερικών Συνόρων;
– Είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ισχυρή δέσμευση από ελληνικής πλευράς για μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένα εμπόδια όσον αφορά τις διοικητικές διαδικασίες και δυσκολίες συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων που υπονομεύουν τα θετικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση π.χ. του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), βλέπουμε ότι λόγω γραφειοκρατίας δεν αξιοποιήθηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2010. Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
– Συνεχίζουν να καταγράφονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης της χώρας;
– Εμαθα ότι οι ελληνικές αρχές έκλεισαν μερικές από τις εγκαταστάσεις όπου οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα κακές και ότι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο κέντρο υποδοχής στο Φυλάκιο Εβρου. Ελπίζω ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα περισσότερα τέτοια κέντρα σε στρατηγικές περιοχές, όπως η Σάμος και η Χίος, όπως προβλέπει το σχέδιο δράσης.
– Πόση απόσταση χωρίζει την Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη που διαχειρίζονται μεταναστευτικές ροές, όπως π.χ. η Ισπανία;
– Οι συνθήκες είναι κακές και σε άλλα κέντρα κράτησης χωρών-μελών της Ε.Ε. Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα είναι συστηματικό και δομικό. Η κράτηση εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αιτουμένων άσυλο και των ατόμων που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Επιπλέον, η διάρκεια της κράτησης των 18 μηνών είναι μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες κράτησης σε όλες τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν μετανάστες ανταποκρίνονται στα πρότυπα που ορίζει το δίκαιο της Ε.Ε. Η κράτηση δεν μπορεί να εφαρμόζεται ως πολιτική απάντηση στην παράνομη μετανάστευση.
– Συνιστά ή όχι παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η παραμονή των αιτουμένων άσυλο σε κλειστά κέντρα κράτησης;
– Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., η κράτηση των αιτουμένων άσυλο γενικά δεν επιτρέπεται, πλην εξαιρέσεων που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι ότι συχνά οι οικονομικοί μετανάστες και οι αιτούμενοι άσυλο κρατούνται αδιακρίτως στον ίδιο χώρο, σε άθλιες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα. Ο εντοπισμός προσωρινά άδειων κτιρίων για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής για τους αιτουμένους άσυλο και τους πρόσφυγες μπορεί να είναι μια λύση.
Περισσότερα εργαλεία στην Ελλάδα από τη συνθήκη «Δουβλίνο 3»
– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση για την υπογραφή της συνθήκης «Δουβλίνο 3»; Θα εμπεριέχει το νέο κείμενο διατάξεις αρνητικές για την Ελλάδα, ανάλογες με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στο «Δουβλίνο 2»;
– Εχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο». Η νέα νομοθεσία ελπίζουμε ότι σύντομα θα εγκριθεί και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. με άμεση ισχύ. Η νέα νομοθεσία θα αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις μεταξύ των κρατών-μελών κατά τη διαδικασία ανάληψης ευθύνης και θα προσθέσει περισσότερες εγγυήσεις για την προστασία των αιτουμένων που μεταφέρονται βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο». Η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν θα επιβάλει αρνητικές διατάξεις στην Ελλάδα. Αντιθέτως, αποσκοπεί στην υποστήριξη των κρατών-μελών που είναι εκτεθειμένα σε ιδιαίτερες μεταναστευτικές πιέσεις. Ετσι, η Ελλάδα θα έχει περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή της και μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις μέσα από μια ποικιλία μέσων αλληλεγγύης. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο «σύστημα του Δουβλίνου», μετά την απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2011 αναστέλλονται όλες οι μεταφορές των αιτουμένων άσυλο από τα κράτη που συμμετέχουν στο «Δουβλίνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive