Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Από το Τατόι ταξιδεύουν τώρα στη Σερβία τα οστά της Αλεξάνδρας

Μετά από αίτημα της τ. βασιλικής οικογενείας της Σερβίας, η Ελληνική Κυβέρνηση συναίνεσε, σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σερβίας, να γίνει η εκταφή των οστών της τ. βασίλισσας Αλεξάνδρας, τα οποία θα διαμετακομισθούν, με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Βελιγράδι, όπου θα ενταφιασθούν στον εκεί οικογενειακό τάφο.
«Μετά από αίτημα της τ. βασιλικής οικογενείας της Σερβίας, η Ελληνική Κυβέρνηση συναίνεσε, σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σερβίας, να γίνει η εκταφή των οστών της τ. βασίλισσας Αλεξάνδρας, τα οποία θα διαμετακομισθούν, με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Βελιγράδι,...

όπου θα ενταφιασθούν στον εκεί οικογενειακό τάφο» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
H Αλεξάνδρα, Bασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας (γεννήθηκε ως Πριγκήπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας) ήταν η σύζυγος του τελευταίου Βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας, Πέτρου Β΄.

Γεννήθηκε πέντε μήνες μετά από το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων, από τη μοργανατική χήρα του, Ασπασία Μάνου στις 25 Μαρτίου του 1921. Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας, αποκαταστάθηκε στον ελληνικό θρόνο ένα μήνα μετά από το θάνατο του Αλεξάνδρου και επέστρεψε στην Ελλάδα από την εξορία.

Η κυβέρνησή του θεώρησε τη σύντομη βασιλεία του Αλεξάνδρου ως Αντιβασιλεία, το οποίο σήμαινε ότι ο γάμος του Αλεξάνδρου, που έγινε χωρίς άδεια του πατέρα του, αλλά και ανάλογη άδεια από το υπουργείο, ήταν παράνομος, και η μεταθανάτια κόρη του ζεύγους, Αλεξάνδρα, παράνομη. Με εντολή της μητέρας του Αλεξάνδρου, Βασίλισσας Σοφίας, τον Ιούλιο του 1922, ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε στο Βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση. Ο Κωνσταντίνος Α΄ εξέδωσε έπειτα ένα διάταγμα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1922, λίγο πριν αναχωρήσει για την δεύτερη και τελευταία εξορία, αναγνωρίζοντας το γάμο του Αλεξάνδρου με την Ασπασία.

Κατά συνέπεια, η Αλεξάνδρα έγινε νόμιμη θυγατέρα του Αλέξανδρου, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, αλλά συνέχισε να στερείται το δικαίωμα της διαδοχής στο θρόνο, δικαίωμα που οι δυναστικές πριγκήπισσες απόλαυσαν κάτω από το σύνταγμα. Αποτέλεσμα, σε αυτή και τη μητέρα της, τους δόθηκε ο τίτλος «Α.Β.Υ. Πριγκήπισσα της Ελλάδας».

Σαν κόρη της Ασπασίας και εγγονή του Πέτρου Μάνου και της Μαρίας Αργυροπούλου, ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που ήταν ελληνικής καταγωγής. Μέσω της μητέρας της καταγόταν, μεταξύ των άλλων, από Φαναριώτες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη και από ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας. Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, η δυναστεία Γλύξμπουργκ, στην οποία ο σύζυγός της ανήκε, ήταν γερμανικής καταγωγής.

Η Αλεξάνδρα στις 20 Μαρτίου 1944, παντρεύτηκε το Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας (1923-1970), ο οποίος ήταν εξόριστος στο Λονδίνο. Απέκτησαν ένα γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου. Η Αλεξάνδρα γέννησε τον Αλέξανδρο στη σουίτα νούμερο 212 του ξενοδοχείου Κλάριτζις, στο Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση ανακήρυξε τη σουίτα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, Γιουγκοσλαβικό έδαφος, προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη. Η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, τον Νοέμβριο του 1945 και το εξόριστο βασιλικό ζεύγος εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α..

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive