Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Παίρνουν 3εκ Ευρώ για ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ (Με μύκητα Penicillium sp.) σάπια φρούτα στα σχολεία. Τι λέει η έκθεση ελέγχου των υπηρεσιών υγείας.



Το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη διανομή σάπιων φρούτων σε μαθητές σχολείων του νομού Εύβοιας κατέθεσε την Έκθεση ελέγχου η οποία αναφέρει τα κάτωθι:
ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
Οι παρακάτω υπογράφοντες:....

1. Ράπτης Αναστάσιος Γεωπόνος Ποιοτικός Ελεγκτής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευβοίας
2. Νικολακάκη Ελένη Επόπτρια Δημόσιας Υγείας προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ευβοίας
3. Ντούρμας Δημήτριος Διοικητής Αστυνομικού Σταθμού Βασιλικού
Σήμερα την 10-03-2013 ημέρα Τρίτη μετά από την αριθμ. 9009/20/471β/18-03-2013 παραγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας και εντολή των Δ/ντων των Υπηρεσιών μας μεταβήκαμε α) στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου παρουσία του Δ/ντη πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας Συρίμη Γεωργίου και του Δ/ντη του Δημοτικού Σχολείου Ρήγκου Αριστοτέλη και β) στο Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου παρουσία του Δ/ντη πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας Συρίμη Γεωργίου και του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λαμπρινόπουλου Αναστασίου και ελέγξαμε ατομικές συσκευασίες (χαρτοκιβώτια) τα οποία περιείχαν έκαστο 4 φρουτοσαλάτες σε χυμό φρούτου σε αεροστεγή συσκευασία, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, και 5 αχλάδια.
Α) Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε σε 50 χαρτοκιβώτια εκ των 225 στο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου διαπιστώθηκε ότι:
1. Οι φρουτοσαλάτες 120 γρ. καθαρού βάρους και ημερομηνίας λήξης 30-4-2014 δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
2. Βρέθηκε ένα μήλο προσβεβλημένο από μύκητες (σάπιο) ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
3. Βρέθηκαν δύο αχλάδια προσβεβλημένα από μύκητες (σάπια) ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τα δε υπόλοιπα παρουσίαζαν φυσιολογική επιφανειακή καστάνωση και ελαφρά επιφανειακή μείωση της σπαργής λόγω μερικής αφυδάτωσης κατάλληλα όμως για ανθρώπινη κατανάλωση.
4. Το 50% των πορτοκαλιών βρέθηκε προσβεβλημένο από τον μύκητα Penicillium sp.  Σε μεγάλη έκταση των καρπών τα οποία κρίνονται ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Β) Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε σε 30 χαρτοκιβώτια εκ των 113 στο δημοτικό σχολείο Αφρατίου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση των φρούτων και της φρουτοσαλάτας ήταν η ίδια μόνο που τα πορτοκάλια βρέθηκαν ακατάλληλα σε ποσοστό 35%.
Σύμφωνα με δήλωση των Δ/ντων των Δημοτικών Σχολείων τα ανωτέρω προϊόντα παρελήφθησαν την Παρασκευή 15-3-2013 και βρέθηκαν στο μεν Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου εντός του κτιρίου του σχολείου(εκτός ψυγείου) στο δε Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου οι μισές συσκευασίες βρέθηκαν εντός ψυγείου και οι άλλες μισές εντός του κτιρίου του σχολείου.
Σημειώνουμε ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή από 15-03-2013 έως 19-03-2013 ήταν χαμηλές τα σχολεία δεν λειτούργησαν και το μέγεθος της προσβολής στα πορτοκάλια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι έγινε κατά την παραμονή τους στα σχολεία
Στα χαρτοκιβώτια υπήρχε σήμανση (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ).
Προτείναμε στον παρευρισκόμενο Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην διατεθούν στους μαθητές οι συσκευασίες μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο Υπουργείο για την τύχη των προϊόντων.
Τηλεφωνικά επικοινωνήσαμε με την κα Α. Μακρή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ενημερώσαμε σχετικά με το όλο θέμα.
Αποστολέας των ανωτέρω προϊόντων ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ. με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive