Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κρεμάστε τους ενόχους. Θάνατοι παιδιών στο "Αγία Σοφία". Ανατριχιαστική καταγγελία


Θάνατοι παιδιών στο "Αγία Σοφία". Ανατριχιαστική καταγγελίαΣτο Ενιαίο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά κάποιοι συνεχίζουν να διαπράττουν στυγερά εγκλήματα προκειμένου να συγκαλύψουν τους θανάτους τουλάχιστον οκτώ παιδιών. Να συγκαλύψουν την ανικανότητα και την ανεπάρκεια ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι φυλακή. Αθώες ψυχές χάθηκαν εξαιτίας του δολοφονικού λουκέτου που έβαλαν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”Την ανατριχιαστική καταγγελία, που προκαλεί το κοινό αίσθημα, κάνει  ο Πέτρος Καπερναράκος...
μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι γονείς παιδιών που παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή διεξήγαγαν εξονυχιστική έρευνα και αποκάλυψαν συγκλονιστικά στοιχεία για το τι ακριβώς και ποιοι κρύβονται πίσω από το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου εξειδικευμένου κέντρου στη χώρα μας.
Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης, που κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε το πρωί της 26ης Μαρτίου του 2013. Επίσης, δημοσιοποιεί την αναφορά-καταγγελία του συλλόγου (που κοινοποιήθηκε προχθές τόσο στον Αρειο Πάγο όσο και στην ηγεσία του υπουργείου, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς) για τουλάχιστον διακόσια πενήντα πιστοποιητικά παιδιών τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να χειρουργηθούν στην Παιδιατρική Κλινική, αλλά για «περίεργους» λόγους μεταφέρθηκαν την τελευταία στιγμή στο εξωτερικό. Σήμερα, εξάλλου, ο Σύλλογος Γονέων αναμένεται να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα και συμπληρωματικό υπόμνημα εκατό σελίδων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται νέα έγγραφα-φωτιά.
«Πλέον όλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ειδικού εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα αποτελέσματα της έρευνας στο χρονικό διάστημα από την αρχή λειτουργίας του Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ) μέχρι και σήμερα θα εξεταστούν και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν» σημείωσε ο κ. Καπερναράκος και πρόσθεσε: «Το λουκέτο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” αλλά και η μεταφορά παιδιών για επεμβάσεις στο Ωνάσειο, το οποίο και ευθύνεται για θανάτους βρεφών που δεν χειρουργήθηκαν έγκαιρα, θα εξετασθούν συνολικά, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη διάφορες δικαστικές έρευνες, μετά από μηνύσεις και αγωγές γονέων που έχασαν τα παιδιά τους». Από τα έγγραφα του φακέλου, όπως τονίζει ο σύλλογος, στοιχειοθετείται πως ακόμη και σήμερα που η Καρδιοχειρουργική Κλινική άνοιξε -έστω και τυπικά-, το νευραλγικό σημείο της, η Εντατική, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή χάρη στην υποστελέχωση που επιλέχθηκε ως λύση για να καλυφθούν άλλα «σκοτεινά» σημεία. Για τον λόγο αυτό στα γραφεία του υπουργού Δικαιοσύνης, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, στην υγειονομική περιφέρεια Αττικής, στον διοικητή του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου έφθασε και η αναφορά-καταγγελία με συνημμένα έγγραφα τα οποία μαρτυρούν το τραγικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες αθώων παιδιών. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι θα οριστεί ειδικός εισαγγελέας προκειμένου να συντονίσει όλες τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη.
«Από τα δέκα παιδιά  που χειρουργήθηκαν,  πέθαναν τα οκτώ»
Στα έγγραφα που κατατέθηκαν προχθές σε όλους τους αρμόδιους φορείς συμπεριλαμβάνεται επιστολή του παιδοκαρδιοχειρουργού Γιώργου Παπαδόπουλου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» (τα δύο νοσοκομεία εμπλέκονται) στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητά να διερευνηθούν τα αποτελέσματα και η έκβαση τουλάχιστον δέκα χειρουργικών περιπτώσεων τα οποία πραγματοποίησε ο παιδοκαρδιοχειρουργός Α. Κουρτέσης. Η τότε διοίκηση αφού τα εξέτασε, διαπίστωσε -σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα- ότι οκτώ στα δέκα παιδιά που είχαν χειρουργηθεί έχασαν τη ζωή τους.
Η διοίκηση του «Αγλαΐα Κυριακού» ενημέρωσε άμεσα τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και τον διοικητή προκειμένου να εξετάσει το θέμα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο διοικητής δεν εξέτασε καθόλου την υπόθεση. «Το επόμενο διάστημα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αναφορές από τον κ. Κουρτέση προς τη διοίκηση μέσα από τις οποίες κατήγγειλε τους καλούς γιατρούς για κακή συμπεριφορά και άλλα» επισήμανε ο Πέτρος Καπερναράκος και πρόσθεσε: «Ετσι άρχισε να υποστελεχώνεται το κέντρο και έπειτα του έβαλαν και λουκέτο».
Στην εμπεριστατωμένη έρευνα που κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπάρχουν τουλάχιστον διακόσια πενήντα πιστοποιητικά παιδιών τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να χειρουργηθούν στην Παιδιατρική Κλινική, αλλά μεταφέρθηκαν την τελευταία στιγμή στο εξωτερικό (σε έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένο νοσοκομείο) και χειρουργήθηκαν, με το κόστος να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα στον εισαγγελέα μεταξύ άλλων έχουν καταγγελθεί τα περιστατικά ενός παιδιού 1,5 έτους και ενός ακόμη 2 ετών. «Ν.Π, 1,5 έτους. Τετραλογία, μικρές πνευμονικές, παράπλευρα αορτοπνευμονικά αγγεία. Το παιδί μπορεί να χειρουργηθεί στο “Αγία Σοφία”, αν και είναι δύσκολη περίπτωση. Ο συντονιστής κ. Κουρτέσης κανονίζει να σταλεί το παιδί στο νοσοκομείο (...εξωτερικό). Παίρνει πιστοποιητικό από το “Αγία Σοφία” και το Ωνάσειο για μεταβίβαση. Το ΙΚΑ δεν ζήτησε πιστοποιητικό από το “Μητέρα”. Η επέμβαση που έκανε το παιδί εκεί ήταν η ίδια που θα έκανε και στο “Αγία Σοφία”. Το κόστος εκεί ήταν 56.000 ευρώ». Το ίδιο συνέβη και στο Β.Δ, 2,5 ετών, που έπασχε από συμπλοκή καρδιοπάθεια.
«Τελευταίο θύμα ήταν ο εφτάχρονος Ηλίας»
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον οκτώ αγγελούδια έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του λουκέτου που έχει μπει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Τελευταίο θύμα ήταν ο μόλις εφτά ετών Ηλίας, ο οποίος όπως κατήγγειλε στην «Espresso» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη: «Είναι το όγδοο θύμα, το όγδοο παιδί που πέθανε λόγω της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους. Αν η Εντατική του κέντρου ήταν ανοιχτή, η περίπτωσή του θα είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σήμερα θα ζούσε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται εγκληματική η αδιαφορία των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας να ανοίξουν και πάλι την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, με αποτέλεσμα άλλο ένα παιδάκι να χάσει τη ζωή του επειδή δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από το Ωνάσειο, στο οποίο πηγαίνουμε αναγκαστικά πλέον εμείς οι γονείς μετά το λουκέτο».
Ο μικρός Ηλίας, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου επειδή δεν χειρουργήθηκε από το Ωνάσειο την ώρα που έπρεπε, ενώ δεν δόθηκε και η άδεια να ταξιδέψει ελληνικής καταγωγής γιατρός που ζει στην Ελβετία και είναι εξειδικευμένος ώστε να έρθει στο Ωνάσειο για να το χειρουργήσει. «Ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός, όπως ονομάζεται ο Ελληνας γιατρός, προθυμοποιείται συχνά να χειρουργεί δωρεάν παιδιά, έστω και αν χρειάζεται να ταξιδέψει με δικά του έξοδα στην Ελλάδα. Είναι ο ίδιος που διαπίστωσε όταν εξέτασε τον μικρό ότι ο Ηλίας θα έπρεπε να χειρουργηθεί δύο χρόνια πριν. Το άτυχο παιδί είχε χειρουργηθεί άλλες δύο φορές, αλλά υποτροπίασε και η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του κόστισε τελικώς τη ζωή» καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.
Τραγική κατάληξη είχε και ο μόλις 19 μηνών Ζέλα Αρμάντο, που έπασχε από τετραλογία του Fallot και σύνδρομο Down. Οι Αλβανοί γονείς του, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ήταν ανασφάλιστοι, γεγονός που καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τη χειρουργική επέμβαση. Τη μάχη για τη ζωή έχασαν επίσης η μόλις δύο ετών Κ.Ι. που έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια, η 18 μηνών Π.Ρ. που έπασχε από τετραλογία του Fallot, o 2,5 ετών Ι.Σ., η Κ., ένα νεογέννητο κοριτσάκι, ένα αγοράκι δύο μηνών, καθώς και ο 4χρονος Μ.Ι.
«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατούν κλειστό το ΕΚΑΣΚΑΠ για λόγους οικονομικών συμφερόντων και ότι “κάποιοι’’ προσπαθούν να “κουκουλώσουν’’ πρόσωπα και αδυναμίες! Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ενεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο (αναφορές, ΕΔΕ, πειθαρχικά συμβούλια), για να βουλώσουν το στόμα κάποιων άλλων! Και αναρωτιέμαι: Αυτή την κόπρο του Αυγεία βρέθηκε Ηρακλής να την καθαρίσει; Και αν, όχι θα βρεθεί;» σημείωσε ο κ. Καπερναράκος και κατέληξε: «Για πόσα χρόνια ακόμη θα ταλανίζει τις ζωές παιδιών και οικογενειών χωρίς να βρίσκεται κανείς με φιλότιμο και θάρρος να ξεπλύνει τη βρομιά που διέπει το σύστημα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive