Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τριβές προκαλεί το μπλόκο στην επιστροφή συμβασιούχων. ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ


Τριβές προκαλεί το μπλόκο στην επιστροφή συμβασιούχωνΣκηνικό νέων ενδοκυβερνητικών τριγμών προκαλεί η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη να συνυπογράψει νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση που θέτει εκτός Δημοσίου συμβασιούχους που επέστρεψαν στην εργασία τους κατόπιν προσωρινών διαταγών δικαστηρίων.
Ο κ. Ρουπακιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη διάταξη από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης συνεχάρη τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά:.....
 «Κλίμα ζόφου επικρατεί πάνω από τη χώρα, που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».
Το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».
Ο ίδιος ο υπουργός δε σε δήλωσή του στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ανέφερε ότι: «Δεν έχω λάβει τίποτα από τον κ. Μανιτάκη. Έλαβε ένα σχέδιο από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης στο οποίο είμαι αντίθετος. Αφού είμαι αντίθετος σημαίνει ότι δεν το υπογράφω».
Στην ίδια εκπομπή, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει διάταξη την οποία θα φέρει ο κ. Μανιτάκης» αλλά ένα «σχέδιο το οποίο το κουβεντιάζουν οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης».

«Κατά συνέπεια πρέπει να περιμένετε μέχρι το βράδυ την διάταξη, πως ακριβώς θα έχει. Γιατί πραγματικά θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με διατυπώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Χατζησωκράτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος μίλησε τόσο με τον κ. Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη και η εικόνα που έχει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και οι δυο υπουργοί επιμένουν στη θέση τους, ενώ φέρεται να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ώστε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να παρέμβει και να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή σήμερα.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Φραγμό στην αθρόα επιστροφή συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους ύστερα από δικαστικές αποφάσεις βάζουν οι διατάξεις του νόμου-σκούπα που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Μέχρι σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός συμβασιούχων των οποίων είχαν λήξει οι συμβάσεις και είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους επέστρεφαν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και με την αιτιολογία ότι κάλυπταν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Με νομοθετική παρέμβαση που πραγματοποιείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσμοθετούν στην υποπαράγραφο ΣΤ13 του νομοσχεδίου ότι «στο μέλλον δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή της».
Μάλιστα επισημαίνεται ότι με την ψήφιση του νόμου παύουν να ισχύουν και προσωρινές διαταγές που έχουν ήδη εκδοθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν τη λύση συμβάσεων από το Δημόσιο, εκτός εάν έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο νόμος επίσης θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα εάν ένας υπάλληλος που έχει απολυθεί ζητήσει προσωρινή διαταγή από τη Δικαιοσύνη ή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για να επιστρέψει στην εργασία του: η προσωρινή διαταγή πρέπει να εκδικαστεί αυστηρά εντός 2 ημερών από την κατάθεση της αίτησης και εάν γίνει δεκτό το αίτημα, τότε μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Ακόμα και σε περίπτωση που εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και τελικά δικαιωθεί ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να παραμείνει στην εργασία του παραπάνω από 9 μήνες, καθώς μέχρι σήμερα ακόμα και με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου που δικαίωνε τους υπαλλήλους αυτοί επέστρεφαν στην εργασία τους και παρέμεναν επ' αόριστον, ακόμα και για χρόνια, μέχρις ότου να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Και σε αυτή την περίπτωση, με την ψήφιση του νόμου παύουν να ισχύουν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν εκδοθεί πριν από 9 μήνες, εκτός εάν έχει ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία για την κύρια αγωγή βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive