Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ. Φως στη λίστα των 6.000 “φυγάδων” – Τα ίχνη του χρήματος και οι αστέρες των αναλήψεων

ETHNOS03
Tην «άκρη του νήματος» για την αναζήτηση των υπευθύνων και τον καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου, πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αποτελεί η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που έχει στα χέρια της ήδη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις (γιατί ο αριθμός των 6.000 αφορά και συνδικαιούχους των λογαριασμών και φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες) από αναλήψεις που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και 132 στη Λαϊκή Τράπεζα, που αφορούν συνολικές αναλήψεις του αστρονομικού ποσού των 3 δισ. ευρώ μόνο στο διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013. Η μαζική αυτή απόσυρση καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο...

Η λίστα την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής και αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες, από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το «κούρεμα».
Ηδη στην Κύπρο έχει αποκαλυφθεί η διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη με μία από τις εταιρίες που αναγράφονται στη λίστα, ενώ η κόρη του δήλωσε ότι επρόκειτο για ποσά που έφτασαν στην Κύπρο και την επομένη μέρα αποσύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στο πλαίσιο συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλά και η εμφάνιση εταιρείας στην οποία ήταν μέλος του ΔΣ ο τέως υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής δικαιολογήθηκε από τον ίδιο με το επιχείρημα ότι είχε παραιτηθεί από αυτή τη θέση. Στη λίστα φιγουράρουν δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεγάλες επιχειρήσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, όμως και πολύ περισσότερες εταιρείες (όχι μόνο ρωσικών συμφερόντων), τις οποίες διαχειρίζονται δικηγορικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο.
Η… προφητεία: Οπως αποδεικνύεται όμως με τις συνεχείς αποκαλύψεις ορισμένοι στην κυπριακή κυβέρνηση γνώριζαν για το ενδεχόμενο να τεθεί στο κρίσιμο Eurogroup της 15ης Μαρτίου θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων.
Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου είχε δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση νομοσχεδίου που θα αφορούσε το «κούρεμα» των καταθέσεων, αρκετές ώρες πριν από την πραγματοποίηση του Eurogroup, το οποίο τα ξημερώματα του Σαββάτου 16ης Μαρτίου αποφάσισε τελικά το κούρεμα των καταθέσεων.
Αρχικά οι ευθύνες αποδόθηκαν σε ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στη Λευκωσία ο προβολέας στράφηκε στην αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο Eurogroup και στον τέως υπουργό Μ. Σαρρή, αν και θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσον ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που και αυτός ήταν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι σε αυτές τις πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Κύπρου διαβουλεύσεις δεν υπήρχε η αναγκαία συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, ούτε είχε κληθεί κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.
Φυσικά, πολλές από τις επιχειρήσεις που καταγράφονται στη λίστα είχαν συνήθη οικονομική δραστηριότητα (επανεξαγωγή κεφαλαίων, αγορά πρώτων υλών, πληρωμή προμηθευτών κ.λπ.) και οι αναλήψεις και οι εξαγωγές μεγάλων ποσών είναι δικαιολογημένες. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσει η Επιτροπή και συγχρόνως να μπορέσει να αποδείξει ότι για άλλες «ασυνήθιστες» αναλήψεις είχε προηγηθεί ειδική ενημέρωση.
Μεγάλη πρόκληση επίσης αποτελεί για την Επιτροπή η διερεύνηση του μεγέθους εμπλοκής των μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου, αρκετά από τα οποία συνδέονται και με πολιτικούς παράγοντες του νησιού, στη διαχείριση εταιρειών οι οποίες εξήγαγαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά την επίμαχη περίοδο.
 Είναι επιλογή του «Εθνους της Κυριακής», για λόγους δεοντολογίας αλλά και προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αναφορά στα φυσικά πρόσωπα χωρίς να αναγράφεται πλήρως το επίθετο και στις επιχειρήσεις χωρίς να αναφέρεται το συνολικό ποσό το οποίο απέσυραν από τις δύο τράπεζες και έβγαλαν στο εξωτερικό. Τη λίστα αποκάλυψε πρώτο το Mega Κύπρου και η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου.
Οι αστέρες των αναλήψεων
Ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό από τη Λαϊκή Τράπεζα το κρίσιμο διάστημα 1-15 Μαρτίου, όχι μόνο γιατί σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται και ο συμπέθερος του κ. Αναστασιάδη, επιχειρηματίας κ. Λούτσιος (με τη γνωστή πια υπόθεση της εξαγωγής 21 εκατομμυρίων τις παραμονές του «κουρέματος», την οποία δικαιολόγησε με την πρόθεση αγοράς ακινήτου), αλλά γιατί από πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν περιορισμοί κυρίως στο σπάσιμο λογαριασμών, που έπρεπε να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή.
Ετσι προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ότι στην τράπεζα της οποίας κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος ήταν το καλοκαίρι ο Μ. Σαρρής εγκρίθηκε η εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες.
Η λίστα όμως και τα όσα αποκαλύπτονται μέσω αυτής έχει αποτελέσει ακόμη ένα σημείο σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, τον οποίον το Προεδρικό Μέγαρο έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρύνει, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι που έστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ενώ δεν είναι τυχαία η δημόσια τοποθέτηση του κ. Πανίκου Δημητριάδη ότι η ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο δέχεται επίθεση, καθώς η παραίτηση τριών μελών του ΔΣ οδηγεί σε βραχυκύκλωμα την Κεντρική Τράπεζα.
Τα πλοκάμια Η ένταση, πάντως, κλιμακώνεται και με την «εμπιστευτική» επιστολή του Π. Δημητριάδη προς όλες τις τράπεζες με ημερομηνία 11 Απριλίου 2013, με την οποία ζητά να του παραδώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου «αναλυτικό κατάλογο με στοιχεία αναφορικά με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατά την περίοδο 18 Μαρτίου 2012 μέχρι και 27 Μαρτίου 2013 απέσυραν πέραν του συνολικού ποσού των 100.000 ευρώ από καταθέσεις σε τράπεζες, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στο εξωτερικό».
Τα στοιχεία βεβαίως έχουν ζητηθεί από τη Βουλή, αλλά μάλλον προκαλεί εκνευρισμό το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης θα έχει στα χέρια του αυτά τα στοιχεία, που πιθανότατα κρύβουν «βόμβες», μια και το διάστημα αυτό οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο και πρακτικά δεν γίνονταν αναλήψεις.
Στο δαιδαλώδες τοπίο των offshore αποτελεί τιτάνιο έργο η αναζήτηση των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτές. Ομως στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν γνωστοί επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη της Κύπρου, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά ακόμη και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.
Οσον αφορά την Ελλάδα συναντούμε το ονοματεπώνυμο δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με την εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η σύζυγός του εμφανίζονται στις 12 Μαρτίου να αποσύρουν από την Τράπεζα 500.000 ευρώ, εταιρεία συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο real estate και στην Ελλάδα φαίνεται να κάνει αναλήψεις 1.000.000 και 198.000 ευρώ.
Γνωστός (υπό απόσυρση) τερματοφύλακας έχει κάνει ανάληψη 500.000 ευρώ, 743.546 ευρώ φαίνεται να βγάζει από την Κύπρο γόνος οικογένειας με πλούσια παρουσία στο μπάσκετ.
Μια δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ έχει προβεί σε ανάληψη 400.000 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί ο κοινός λογαριασμός που διατηρούσαν στην Τράπεζα Κύπρου δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας που είναι μάλιστα υπό αποκρατικοποίηση, ο ένας προϊστάμενος διεύθυνσης στρατηγικής και ανάπτυξης και η άλλη προϊσταμένη δημοσίων σχέσεων, που φαίνεται να βγάζουν από την Κύπρο το ποσό των 650.000 ευρώ.
Γνωστή ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα και στην Κύπρο και στα Βαλκάνια απέσυρε από τη Λαϊκή το ποσό των 4.025.750 ευρώ, ενώ άλλη μεγάλη ελληνική εταιρεία τροφίμων απέσυρε το ποσό των 4.266.600 ευρώ.
Αγνωστο παραμένει το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την (παντελώς άγνωστη) εταιρεία «Α… D… International Ltd», η οποία είχε την… έμπνευση να φυγαδεύσει από την Κύπρο την Πέμπτη 14 Μαρτίου (παραμονή του Eurogroup) το ποσό των 27.000.000 ευρώ.
Στη Λαϊκή Τράπεζα εμφανίζεται εταιρεία που έδιωξε στο εξωτερικό 12 εκατ. ευρώ και φαίνεται να ανήκει σε δύο πρώην στελέχη ρωσικής τράπεζας, που το περιβάλλον του Βλ. Πούτιν έχει κατηγορήσει ότι μετέφεραν σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Κύπρο.
Στην ίδια εταιρεία ο βασικός μέτοχος είναι κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το οποίο μέσω άλλης εταιρείας εμφανίζεται να έχει κάνει δύο αναλήψεις 24.477.213 ευρώ και 24.452.439 ευρώ.
Από τους κορυφαίους «επενδυτές» στην Κύπρο εμφανίζεται ο Ρώσος Μαξίμ Νογκότκοφ, που η εταιρεία συμφερόντων του φαίνεται να έχει βγάλει από την Κύπρο τη 15η Μαρτίου το εξωφρενικό ποσό του 1,975 δισεκατομμυρίου ρουβλίων. Ο κ. Νογκότκοφ φιγουράριζε πέρσι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων. Ο κ. Νογκότκοφ είναι 36 ετών, «αυτοδημιούργητος», με σπουδές στις… καλές τέχνες και τη διοίκηση επιχειρήσεων…
Ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι φυσικά ο «πρωταθλητής», αλλά υπάρχουν και άλλοι που έβγαλαν μεγάλα ποσά από την Κύπρο.
Εταιρεία αγνώστων στοιχείων στις 5 Μαρτίου βγάζει από την Κύπρο το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλη εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, όπως όλα δείχνουν, έβγαλε από την Κύπρο στις 7 Μαρτίου το ποσό των 105 εκατομμυρίων δολαρίων.
Γκρίζες ζώνες Σοβαρά ερωτήματα για το δικηγορικό γραφείο του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη έχουν προκύψει από τη δημοσιοποίηση της λίστας. Η οικογένεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έχει δώσει ήδη απαντήσεις σε διάφορα δημοσιεύματα, καθώς και η κόρη του, Ελσα, εξήγησε ότι τα ποσά που εμφανίζονται είναι ποσά που πελάτες του δικηγορικού γραφείου έφεραν στην Κύπρο με σκοπό να εξαγάγουν την επόμενη ημέρα προκειμένου να καλύψουν συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ομως, υπάρχουν σοβαρές συμπτώσεις τις οποίες οφείλει να εξετάσει η Ερευνητική Επιτροπή.
Η εταιρεία Modisanna Limited έχει διευθυντή τις εταιρείες Ledra Limited και Imperium Nominees Limited, που παραπέμπουν στο δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη, με μετόχους, σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, τις εταιρείες Gemma Management Limited και Imperium Nominees Limited, στην οποία ως διευθύντρια δίνεται η κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ελσα Αναστασιάδη. Αν και από την Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνεται ότι πρόκειται για απλές δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων, η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς στη δήλωση «πόθεν έσχες» πριν από τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έσοδα και μερίσματα από τις εταιρείες αυτές.
Στην εταιρεία Leda Fiduciaries Limited, που δηλώνεται ως διευθυντής της Modisanna Limited, ισχυρός άνδρας φέρεται να είναι ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο οποίος όμως συμπτωματικά εκτός από την επαγγελματική αυτή σχέση με εταιρεία που εκπροσωπείται από κοινού με το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσωπεί και άλλες εταιρείες που ήταν μεταξύ των «τυχερών» που πρόλαβαν να βγάλουν κεφάλαια εκτός Κύπρου.
Οι εταιρείες αυτές έχουν βγάλει από την Κύπρο 69.000.000 ρούβλια στις 6 και 14 Μαρτίου και κατόπιν 43.517.000 ευρώ και ακόμη 789.000.000 ρούβλια. Οι Ρώσοι πελάτες του γραφείου του κ. Βασιλειάδη ήταν από τους τυχερούς και το ερώτημα είναι αν αυτή η «τύχη» έχει να κάνει με την εταιρική σχέση που είχε το δικηγορικό γραφείο με αυτό του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας?
Η εταιρεία Modisanna Ltd έβγαλε συνολικά σε δύο αναλήψεις στις 6 και 15 Μαρτίου 13.280.000 δολάρια και 10.930.000 δολάρια. Η άλλη εταιρεία που συνδέεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Mabor co Limited, έβγαλε από την Κύπρο 22.432.000 δολάρια από την 1η έως και τις 12 Μαρτίου.
Οσο για την εταιρεία Logicom Public Limited, που απέσυρε 3.249.989 ευρώ μόλις στις 13 Μαρτίου, η «σύμπτωση» είναι ότι ο Μ. Σαρρής ήταν στο Δ.Σ. της εταιρείας και δήλωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση αυτή όταν έγινε υπουργός -όπως παραιτήθηκε και από άλλες εταιρείες- προσθέτοντας ότι οι παραιτήσεις του ήταν είτε μέσω επιστολής την οποία υπέγραφε είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου…
  • 500 Χιλιαδες Ευρώ έκαστος έβγαλαν στις 8 Μαρτίου δύο πρώην υπουργοί της περιόδου Καραμανλή που απασχόλησαν την επικαιρότητα με σκάνδαλα
  • 12 εκατ. δολάρια απέσυρε γόνος σημαντικής εφοπλιστικής οικογένειας της Ελλάδας
  • Ο έξυπνος εκδότης
  • Εταιρεία της οποίας βασικός μέτοχος φέρεται… εκδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα απέσυρε το ποσό των 10.900.000 ευρώ
  • 1,14 εκατ. Ευρώ «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος γνωστής ελληνικής ΜΚΟ
  • Ο γκουρού των επενδύσεων
  • Από τη λίστα δεν λείπει εταιρεία συμφερόντων κορυφαίου Κυπριοαμερικανού επενδυτή, που μετέφερε στο εξωτερικό στις 6 Μαρτίου 6.200.000 δολάρια
  • 1,85 εκατ. ευρω φυγάδευσε σε δύο δόσεις διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο
  • 122 εκατ. ρούβλια απέσυρε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων με… έναν μέτοχο
  • Τα μυστήρια του Αγίου Ανδρέα
  • Στη λίστα εμφανίζονται εταιρείες με έδρα στον Αγιο Ανδρέα Κύπρου, με έναν μέτοχο που απέσυρε το ποσό των 20.000.000 ευρώ
  • 650 χιλιάδες ευρώ απέσυραν δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας που είναι μάλιστα υπό αποκρατικοποίηση. Ο ένας διευθυντής ανάπτυξης και η άλλη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων
  • Τα τυχερά των στελεχών
  • Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η σύζυγός του εμφανίζονται στις 12 Μαρτίου να αποσύρουν από την τράπεζα 500.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive