Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΨΥΧΑΡΗ


Οι 25 συμφωνίες που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κκ Σαμαράς και Ερντογάν μπορεί να φαντάζουν περιφερειακές, καθώς δεν θίγουν βασικά θέματα, ούτε υπεισέρχονται σε κρίσιμες διαφορές.
Ωστόσο το πλαίσιο συνεργασίας διευρύνεται σημαντικά και εκτείνεται σε πλήθος δραστηριοτήτων από την γεωργία, τον τουρισμό και τις επικοινωνίες μέχρι την υγεία, τα πολιτισμικά αγαθά και τη μετανάστευση.
Η ιδέα είναι ότι μέσω αυτών μπορεί να λειανθεί το έδαφος, να διευκολυνθεί η επαφή μεταξύ των λαών, να τονωθεί η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου.. και στη συνέχεια να υπεισέλθει σε δυσκολότερα θέματα, που για την ώρα είτε δεν μπήκαν στο τραπέζι, είτε συζητήθηκαν στο παρασκήνιο.
Το επίμαχο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων είναι σε όλους γνωστό και πηγή συγκρούσεων εδώ και δεκαετίες.
Με τη διαφορά ότι στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής προόδου έχει λάβει άλλες διαστάσεις, μπορεί ευχερέστερα να λυθεί και από πεδίο σύγκρουσης να μετατραπεί σε ευκαιρία ειρήνευσης και συνεργασίας.
Όπως και να έχει πάντως ιστορικά,στους αιώνες των αιώνων η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου προσέφερε πλούτο και δυνατότητες.
Από τη Μικρασιατική καταστροφή και εντεύθεν αυτές οι δυνατότητες έπαψαν να υφίστανται. Στη διάρκεια των 90 χρόνων από την καταστροφή του 1922 μεσολάβησαν πολλά άλλα σκληρά γεγονότα σε βάρος του ελληνισμού, με κορυφαία εκείνα των διωγμών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρά τις κατά καιρούς εντάσεις η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης, η Τουρκία διεκδικεί της θέση της στην Ευρώπη και το κυριότερο το ενδιαφέρον του προηγμένου κόσμου μετατοπίζεται νότια και ανατολικά.
Οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις ενισχύουν το ρόλο των δύο χωρών. Τα οφέλη μιας στενότερης συνεργασίας μπορούν να λάβουν ιστορικές διαστάσεις για τις δύο χώρες. Θα ήταν σφάλμα της Ιστορίας να μην βρεθούν η καλή διάθεση και τα κατάλληλα εργαλεία για την εκμετάλλευση των κοινών πλεονεκτημάτων, που προσφέρει η θέση των δύο χωρών στην περιοχή.
Είναι ζήτημα ιδεών, αντιλήψεων και κουλτούρας, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι εδώ υπάρχει και κατά τα φαινόμενα αναπτύσσεται και στην ανατολική ακτή του Αιγαίου.
ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=501511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive