Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σχέδιο «Αθηνά». Παραίτηση του δημάρχου Λειβαδιάς - Αναστολή μαθημάτων σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαφοροποιείται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος Λιβαδειάς, αντιδρώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος, ενώ τα πανεπιστήμια αντιδρούν έντονα. Τη διαφοροποίησή της για τον αριθμό των σχολών και τη διάρθρωσή τους εκφράζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που συνήλθε σήμερα με κύριο θέμα την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο “Αθηνά” για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την επ' αόριστο αναστολή των μαθημάτων αποφάσισε το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το τμήμα του Προγράμματος Ψυχολογίας. ...

Την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου Λιβαδειάς υπέβαλε ο Νίκος Παπαγγελής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Λιβαδειάς και τη συγχώνευσή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με δήλωσή του θα επιμείνουν στην παραίτηση τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοι στο συνδυασμό του.

Πριν από λίγο ο κ. Παπαγγελής τόνισε πως «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας και δημιουργεί υπερσυγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα υδροκέφαλα μεγάλα αστικά κέντρα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει γίνει δέκτης «της γενικής αγανάκτησης και του θυμού των πολιτών για τον αδικαιολόγητο και άδικο χειρισμό του μέλλοντος της περιοχής από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Παπαγγελής, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε «να πράξουν το ίδιο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωτές αυτών».

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Λιβαδειάς είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης για το πανεπιστημιακό τμήμα που λειτουργούσε εκεί.
Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας έθεσε στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις των μελών του καθώς το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των σχολών του ΤΕΙ Κρήτης σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία παραθέτει αναλυτικά, προτείνει τη διατήρηση των πέντε σχολών του πανεπιστημίου, αντί των τεσσάρων που προβλέπει το σχέδιο, καθώς επίσης τη διατήρηση δύο τμημάτων του (Διοίκησης - Τεχνολογίας και Μάρκετινγκ & Διοίκηση Λειτουργιών), ώστε να μην απορροφηθούν από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στην τελική πρόταση του υπουργείου στο σχέδιο “Αθηνά”, το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του πανεπιστημίου παραμένει αυτόνομο, λαμβάνοντας υπόψη πρόταση του πανεπιστημίου.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τμήματος ΦΠΨ τουΠανεπιστημίου Αθηνών, ήταν λιτή και ενδεικτική των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το σχέδιο «Αθηνά». «Έπειτα από την ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργού Παιδείας για τη νέα μορφή του Σχεδίου "ΑΘΗΝΑ", η έκτακτη Συνέλευση των µελών ΔΕΠ του Τµήµατος ΦΠΨ αποφασίζει την αναστολή των µαθηµάτων του Τµήµατος ΦΠΨ και του Προγράµµατος Ψυχολογίας επ' αόριστο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΦΠΨ χορηγεί, από το 1983, αυτόνομα πτυχία στην Ψυχολογία ισότιμα των πτυχίων Ψυχολογίας που χορηγούν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά προγράμματα, από το οποίο ξεκίνησε ιστορικά η συστηματική διδασκαλία της ψυχολογίας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive