Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μήπως παραβιάζεται το Σύνταγμα, κύριε Στουρνάρα;


Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Oι κυβερνητικές ενέργειες έχουν στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι γίνονται «δίκαιες και αποτελεσματικές ενέργειες» απέναντι στους «μεγάλους», τους φοροφυγάδες, εκείνους που έκλεψαν την Εφορία. Το -υπονοούμενο- μήνυμα είναι το εξής: «Μπορεί να υποφέρετε, να χάνετε τις δουλειές σας, να σας επιβάλλουμε χαράτσια το ένα μετά το άλλο και να σας μειώνουμε τους μισθούς, αλλά πρέπει να το ανεχτείτε διότι είμαστε δίκαιοι, κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν χαριζόμαστε στα “μεγάλα κεφάλια”». Στόχος είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μια κυβέρνηση που φέρεται δίκαια στους «κακούς» θα φερθεί δίκαια και στους υπόλοιπους. Και επομένως είναι δίκαια τα μέτρα που εφαρμόζονται. Πρόκειται για κλασική προπαγάνδα, η οποία βασίζεται σε παραπλανητικούς συλλογισμούς και ψευδή στοιχεία.Το πρώτο στοιχείο της προπαγάνδας είναι η λογική πλάνη:...
μια κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρεται με δίκαιο τρόπο στους μεγάλους οφειλέτες και με άδικο στους υπόλοιπους. Το ένα δεν σημαίνει απαραιτήτως το άλλο. Είναι το σύνηθες λογικό λάθος που έχει αναλυθεί από την εποχή του Αριστοτέλη.
Το δεύτερο στοιχείο της προπαγάνδας, το πιο επικίνδυνο, προκύπτει από το ότι η βασική πρόταση είναι ψευδής. Καλλιεργείται μια σύγχυση, η οποία βάζει σε ένα καλάθι τον «οφειλέτη» και τον «φοροφυγά». Είναι ενδεικτικό ότι θριαμβευτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τα 1,4 δισ. ευρώ των κατασχέσεων «το 1,16 δισ. ευρώ αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω».
Δηλαδή, έγινε δίκη των ανθρώπων αυτών και διαπιστώθηκε ότι είχαν κλέψει την Εφορία; Είναι βέβαιο ότι ανάμεσα σ’ αυτούς δεν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χρωστούν αλλά δεν έχουν κλέψει;
Ασφαλώς η Πολιτεία πρέπει να είναι άτεγκτη με όσους κλέβουν ή έκλεψαν το Δημόσιο και να φορολογήσει άγρια (και με πρόστιμο) εισοδήματα και περιουσίες που συσσωρεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο.
Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για να εξισώνονται και να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι φοροκλέφτες με εκείνους που χρωστούν από άλλες αιτίες.
Με τη γενικευμένη στοχοποίηση, για λόγους προπαγάνδας, όσων έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο παραβιάζονται το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα των πολιτών στην ίση μεταχείριση και τη δίκαιη δίκη.
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βάλει τον κρατικό μηχανισμό -αφού πρώτα τον εξυγιάνει- να ανακαλύψει και να φορολογήσει όσους έκλεψαν το κράτος και συσσώρευσαν περιουσίες.
Και όχι να μαθαίνουμε ότι έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς να έχει ακόμη συγκροτηθεί το Σώμα των 2.000 φορο-κομάντος που υποτίθεται ότι θα έκανε αυτήν ακριβώς τη δουλειά.
Οσο δεν συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή παραβιάζεται το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive