Η υπάλληλος της υπηρεσίας check-in της British Airways Νάντια Εβέιντα δικαιώθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου προσέφυγε, επειδή η εργοδότριά της της είχε απαγορεύσει να φοράει μικρό ασημένιο σταυρό στον λαιμό εν ώρα εργασίας. Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ότι ορθώς απελύθη η νοσοκόμα Σίρλεϊ Τσάπλιν, αφού για λόγους υγιεινής το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν απαγόρευε πάσης φύσεως κόσμημα.
Η υπόθεση της υπαλλήλου της British Airways είχε προξενήσει σάλο το 2006, όταν απομακρύνθηκε από την εργασία της λόγω άρνησής της να αποχωριστεί τον σταυρό της. Δεκαέξι μήνες αργότερα η Εβέιντα επανήλθε στο πόστο της, καθώς, μετά τη ζημιά στη δημόσια εικόνα της, η εταιρεία ανέκρουσε πρύμναν και επέτρεψε την επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων. Ομως τα βρετανικά δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή αποζημίωσης, με αποτέλεσμα η Εβέιντα να προσφύγει στο Στρασβούργο.
«Σ’ ευχαριστώ, Ιησού» είπε η 60χρονη Κόπτης από την Αίγυπτο, μόλις έγινε γνωστό ότι δικαιώθηκε στην προσφυγή της εναντίον του βρετανικού Δημοσίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο, επιδίκασε στην Εβέιντα αποζημίωση...
2.000 ευρώ.
Το δικαστήριο δεν επέκρινε τη βρετανική νομοθεσία, έκρινε όμως ότι η στάθμιση δικαιωμάτων από τα βρετανικά δικαστήρια ήταν προβληματική. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι κακώς το δικαίωμα της British Airways να ελέγξει την εταιρική της εικόνα υπερίσχυσε του δικαιώματος της Εβέιντα να εκφράσει τη θρησκευτική της πίστη.
Αντίθετα, στην περίπτωση της νοσοκόμας Σίρλεϊ Τσάπλιν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου, με το σκεπτικό ότι η διοίκηση έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν την υγιεινή στον χώρο εργασίας. Το νοσοκομείο είχε ζητήσει από την Τσάπλιν να αφαιρέσει από τον λαιμό της τον σταυρό προκειμένου να μη μεταφερθούν λοιμώξεις και για να μην την τραυματίσει κάποιος ασθενής σε περίπτωση που την αρπάξει με δύναμη από την αλυσίδα.
Δύο άλλες προσφυγές, που αφορούσαν διακρίσεις σε βάρος ομοφυλοφίλων, κρίθηκαν υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Η προσφυγή υπαλλήλου του δημαρχείου του Ισλινγκτον, που είχε απομακρυνθεί από τη θέση της επειδή αρνούνταν να τελέσει πολιτικές ενώσεις ομοφυλοφίλων, απορρίφθηκε. Επίσης το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ψυχολόγου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι για θρησκευτικούς λόγους αρνείται να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Τόσο ο δήμος του Ισλινγκτον όσο και η οργάνωση Relate, στην οποία εργαζόταν ο ψυχολόγος, δεσμεύονται από το καταστατικό τους να μην κάνουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Θρησκευτικές οργανώσεις που είχαν υποστηρίξει την προσφυγή διαμαρτυρήθηκαν για την «ιεράρχηση δικαιωμάτων που ενυπάρχει στις αποφάσεις αυτές», τονίζοντας ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού προστατεύθηκε περισσότερο από το δικαίωμα των εργαζομένων να ενεργούν με βάση τις επιταγές της θρησκείας.
Η Βρετανίδα υπουργός Ισότητας Μαρία Μίλερ χαιρέτισε την απόφαση για την υπάλληλο της British Airways, κάνοντας λόγο για «επιβεβαίωση της αρχής που επιτρέπει την επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων στον χώρο εργασίας. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.