Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ "ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ" ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ


«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ»ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - Φωτογραφία 1Σε ισχύ τίθενται όλες οι ανατροπές του νέου φορολογικού που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και φόρο από το πρώτο ευρώ για την φορολόγηση των ενοικίων, κατάργηση των σχεδόν όλων φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου για τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:..

• Νέα κλίμακα φορολόγησης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% και τα εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ με συντελεστή 32%. Ο ανώτατος συντελεστής για τα εισοδήματα από 42.001 ευρώ και πάνω ανέρχεται σε 42%.

• Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές. Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

• Με δύο κλιμάκια και από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Αναλυτικότερα τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα φορολογηθούν με φορολογικό συντελεστή 26% και από 50.001 ευρώ και πάνω με 33%.

• Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

• Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται και τα ενοίκια. Έτσι για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει στο 10% και από 12.001 και πάνω στο 33%.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια δηλαδή συνολικά 35.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.150 ευρώ με το νέο σύστημα και τον συντελεστή θα κληθεί να καταβάλει μόλις 900 ευρώ.

• Αλλάζει το σύστημα συλλογής αποδείξεων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικό «πέναλτι» 22%.

Αναλυτικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ (σ.σ. από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι επιτηδευματίες) θα δικαιούνται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών που θα αναλογούν τουλάχιστον στο 25% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Για όσους το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις 10.500 ευρώ, αντί έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Το πολυτεκνικό επίδομα μειώνεται από 528 ευρώ το έτος ανά παιδί σε 450 ευρώ ανά παιδί με μηνιαία ενίσχυση επιπλέον 40 ή 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Στο σύνολο τα χρήματα που εισπράττουν οι οικογένειες αυξάνονται εξαιτίας της μηνιαίας ενίσχυσης αλλά υπάρχουν σημαντικές απώλειες από την κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η πρόταση μία οικογένεια με 3 παιδιά που έχει δηλώσει εισόδημα 33.000 ευρώ καθαρά χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων θα λαμβάνει συνολικά 2.910 ευρώ για τα παιδιά. Δηλαδή 450 ευρώ επί 3 παιδιά=1.350 ευρώ πολυτεκνικό επίδομα. Για την ενίσχυση των παιδιών θα λαμβάνει 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο κάθε μήνα. Επομένως 130 ευρώ επί 12 μήνες: 1.560. Επομένως συνολικά στο έτος το ποσό ανέρχεται 2.910 αντί για 1.584 ευρώ που λάμβανε έως σήμερα.

• Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

• Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά.

• Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, κάτι που ισχύει από 1-1-2013.
Αδικίες
Αδικίες σε βάρος φορολογουμένων με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μία μόνο πηγή, καθώς επίσης και άνιση φορολογική μεταχείριση σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα ίδιου ύψους προερχόμενα από διαφορετικές πηγές προκαλούν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή. Από μια πιο προσεκτική ανάλυση των ρυθμίσεων, γράφει η εφημερίδα, προκύπτει ότι:

• Φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μια μόνο πηγή θα πληρώνουν φόρο μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν υψηλότερο εισόδημα προερχόμενο από διαφορετικές πηγές!

• Φορολογούμενοι που δηλώνουν το ίδιο ύψος εισοδήματος αλλά από διαφορετικές πηγές δεν θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο...

Αυτές οι πρωτοφανείς στρεβλώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα προκύψουν επειδή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάθε κατηγορία εισοδήματος θα φορολογείται πλέον αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα:

1. Το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, παροχές σε είδος κ.λπ.) θα φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25 χιλιάδες ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ από τις 25.001 ως τις 42.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό φόρου που θα προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω των 21.000 ευρώ θα μειώνεται κατά εκατό ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42 χιλιάδων ευρώ στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.

2. Το γεωργικό εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς με την κλίμακα και την έκπτωση φόρου που θα ισχύει για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

3. Το εισόδημα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται με 26% για τα πρώτα 50 χιλιάδες ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.

4. Το εισόδημα από ενοίκια θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12 χιλιάδες ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέρα των 12 χιλιάδων ευρώ.

Δείτε σε πίνακα τους διαφορετικούς φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα με το νέο φορολογικό



Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» εξαιτίας των διαφορετικών αυτών τρόπων φορολόγησης που ισχύουν ανάλογα με τις πηγές προέλευσης των εισοδημάτων:

• Ενας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από μισθούς θα πληρώνει φόρο 3.800 ευρώ. Αντιθέτως, ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 30.000 από το οποίο όμως τα 15 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 15 χιλιάδες από μισθούς, θα πληρώνει συνολικό φόρο 3.390 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει φόρο λιγότερο κατά 410 ευρώ, σε σχέση με τον μισθωτό των 25 χιλιάδων ευρώ, παρά το γεγονός ότι το συνολικό εισόδημά του θα είναι υψηλότερο κατά 5.000 ευρώ.

• Ενας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 20 χιλιάδες ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από συντάξεις θα πληρώσει φόρο 2.300 ευρώ. Ενας άλλος φορολογούμενος με συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ από το οποίο όμως τα 12.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 13 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από συντάξεις θα πληρώσει συνολικό φόρο 1.960 ευρώ. Δηλαδή ο φορολογούμενος με το συνολικό εισόδημα των 25.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο χαμηλότερο κατά 340 ευρώ από τον φορολογούμενο με το εισόδημα των 20 χιλιάδων ευρώ.

• Από όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από μία μόνο πηγή χαμηλότερα των 40 χιλιάδων ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι για ίδια ποσά εισοδήματος θα πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σύγκριση με τις όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και τους αγρότες! Κι αυτό διότι ειδικά στο εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ στις λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων ο φόρος θα επιβάλλεται με πολύ χαμηλότερους συντελεστές τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα 40.000 ευρώ. Π.χ για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ένας εμποροβιοτέχνης ή ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει φόρο 5.250 ευρώ, ενώ ένας μισθωτός ή συνταξιούχος 2.300 ευρώ αντίστοιχα.

• Κάθε μισθωτός με ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 θα πληρώνει για ίδιο ποσό εισοδήματος περισσότερο φόρο από έναν αυτοαπασχολούμενο ή από έναν εισοδηματία. Για παράδειγμα για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο 14.300 ευρώ, ο αυτοαπασχολούμενος 13.000 ευρώ κι ο εισοδηματίας θα πληρώνει 13.740 ευρώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive