Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Προς επαναλειτουργία το μετρό

Από ώρα σε ώρα θα επαναλειτουργήσει το μετρό και εντός της ημέρας θα ακολουθήσει ο ηλεκτρικός και τραμ, καθώς η κατάληψη από τους απεργούς τερματίστηκε τα ξημερώματα με επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης από την αστυνομία. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα έχουν φτάσει ήδη στους εργαζομένους και όσοι τα παρέλαβαν, προσέρχονται στο αμαξοστάσιο. Ο χώρος παραμένει σε αστυνομικό κλοιό, ενώ οι συνδικαλιστές του μετρό κατέλαβαν λίγο μετά τις 15:00 το γραφείο του υπεύθυνου του σταθμού στον Αγ. Αντώνιο. Την ίδια στιγμή το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η επίταξη....

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρίας των λεωφορείων και των τρόλει προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και η απεργία σε αυτά τα μέσα. Ο υπουργός Μεταφορών,Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και επανέλαβε την κυβερνητική γραμμή πως το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις.
Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, τα σωματεία εργαζομένων στα άλλα μέσα μεταφοράς, προχώρησαν σε απεργία. Σήμερα δεν κυκλοφορεί κανένα μέσο, καθώς προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και ΟΣΕ προσανατολίζονται σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, λόγω της κατάργησης των συλλογικών τους συμβάσεων με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η επιχείρηση της αστυνομίας

Στην επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε λίγο πριν τις 04.00 τα ξημερώματα συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στον χώρο.
Προσήχθησαν τρεις εργαζόμενοι οι οποίοι εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθεροι ενώ οι δρόμοι γύρω από το αμαξοστάσιο έχουν αποκλειστεί. Στον παράδρομο του Κηφισού, έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους για να συμπαρασταθούν σε αυτούς του μετρό. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο στις 13.00 ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς είχαν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα. Η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης στους 2.500 απεργούς στα μέσα σταθερής τροχιάς ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις οικίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, 30 υπάλληλοι έχουν ήδη λάβει τα φύλλα πορείας τους και έχουν εισέλθει στον χώρο του αμαξοστασίου.
Αναφορικά με τον χρόνο επαναλειτουργίας του μετρό, εργαζόμενοι, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" επισήμαναν ότι θα ήταν επικίνδυνο να τεθεί σε λειτουργία σήμερα εάν δεν επανέλθουν στις θέσεις τους εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες.
Στους κόλπους του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν ότι στόχος είναι η εφαρμογή της νομιμότητας και ότι τα περισσότερα φύλλα επίταξης, αν όχι όλα, έχουν επιδοθεί. Επισημαίνουν επίσης ότι σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν έχει λάβει το φύλλο επίταξης, μπορεί να το λάβει από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ενώ γνωρίζουν ότι χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πριν επανέλθουν σε λειτουργία οι συρμοί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, πάντως, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα ενώ σχολίασε και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για "άκρατο αυταρχισμό" λέγοντας: "Άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο άκρατος αυταρχισμός, εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Ότι προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες ένα τέτοιο σκηνικό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται ο νόμος, χρέος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί η οικονομία, χρέος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία".
Για τις διαφωνίες που σημειώνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για τον χειρισμό της κρίσης στα μέσα μεταφοράς επισήμανε: "Δεν είμαστε ίδιοι, πιστεύουμε σε έναν κοινό σκοπό, σε έναν κοινό στόχο που είναι η σωτηρία της χώρας από εκεί και πέρα είναι κατανοητό να υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις. Στο συγκεκριμένο πάντως δεν νομίζω η ΔΗΜΑΡ ότι λέει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις".
"Έχουμε μια κυβέρνηση που έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου. Και με τα ΜΑΤ να σπάνε ανοιχτές πόρτες. Να τρομοκρατούν, να προσαγάγουν, προκειμένου να καταλάβουν τον χώρο του αμαξοστασίου του μετρό", σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.
"Θέλουμε να καταγγείλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή που δείχνει η κυβέρνηση σε έναν αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένας αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους, που έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας", τόνισε από την μεριά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive