Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΤΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣ. Παραλλαγή MultiCam για τον Αμερικανικό Στρατό

Ο Αμερικανικός Στρατός αποφάσισε να καταργήσει τη ψηφιακή παραλλαγή που είχε υιοθετήσει πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να υιοθετήσει την πιο αποτελεσματική αλλά πιο ακριβή σε κόστος MultiCam. Την δεκαετία που διανύσαμε τόσο ο Στρατός των ΗΠΑ όσο και το Σώμα Πεζοναυτών (USMC), υιοθέτησαν νέες ψηφιακές παραλλαγές, την ψηφιακή UCP (Universal Camouflage Pattern) με τους χαρακτηριστικούς τόνους του γκρι και την MARPAT / Marine Pattern σε τόνους του μπεζ αντίστοιχα. Στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν κατέστη σαφές ότι οι MARPAT των Πεζοναυτών απέδιδαν καλύτερη απόκρυψη από τις UCP του Στρατού με αποτέλεσμα η δυσπιστία του προσωπικού να ενισχυθεί τόσο από τις αναπόφευκτες συγκρίσεις στο πεδίο όσο και από τα σχόλια τα οποία αναρτήθηκαν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο. Οι πιέσεις έφτασαν σε σημείο...
που ο Στρατός αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες καθώς η παραλλαγή του προσωπικού όπως και γενικότερα τα είδη ένδυσης και ιματισμού μαζί με τον επιχειρησιακό εξοπλισμό, δεν αποτελούν θέματα δευτερευούσης σημασίας αλλά αντιπροσωπεύουν κύριο πεδίο διερεύνησης που η αναζήτηση για βελτιωμένα προϊόντα δεν σταματάει ποτέ.
Είναι δε ειρωνεία ότι η παραλλαγή UCP  προέρχεται από την ΜARPAT αλλά και το γεγονός ότι η δεύτερη βασίστηκε σε σχέδιο που αρχικά προοριζόταν για τον Αμερικανικό Στρατό αλλά τελικά απορρίφθηκε!
Η ψηφιακή παραλλαγή πήρε την ονομασία αυτή καθώς χρησιμοποιεί μορφή «πίξελ» (όπως σε μια ψηφιακή φωτογραφία αν τη μεγεθύνουμε).Αποδείχτηκε δε αποτελεσματική στην απόκρυψη των στρατιωτών από παλαιότερες.
Για παράδειγμα σε δοκιμές προέκυψε ότι ένας στρατιώτης με «ψηφιακή» παραλλαγή έχει 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαφύγει τον οπτικό εντοπισμό στο ανθρώπινο μάτι από έναν που φόραγε συμβατική χακί παραλλαγή.
Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού και τον τρόπο που ο εγκέφαλος μεταφράζει τις οπτικές πληροφορίες. Έτσι λοιπόν η ψηφιακή στολή είναι σχεδιασμένη για να "ξεγελάει" την εγκεφαλική διαδικασία που ταυτοποιεί τα αντικείμενα με τα «πίξελ» να μεταφράζονται από το μυαλό μας σα βλάστηση ή σαν έδαφος παρά σαν άνθρωπος.
Έτσι απλά ο παρατηρητής δεν θα εντοπίσει άμεσα ως κινούμενο σώμα ένα στρατιώτη με ψηφιακή στολή που κινείται σε μια περιοχή με υπόβαθρο το τοπίο βλάστησης ή το εδαφικό ανάγλυφο.
Εξίσου αποτελεσματική είναι η ψηφιακή παραλλαγή και στα συστήματα νυχτερινής παρατήρησης τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται και από τους αντιπάλους στο πεδίο της μάχης και δεν αποτελούν αμερικανικό μονοπώλιο.Η ευκολότερη λύση για τον Στρατό των ΗΠΑ θα ήταν να υιοθετήσει την MARPAT χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψη την άποψη των Πεζοναυτών που επιθυμούν τη διαφοροποίηση του προσωπικού τους και στη στολή παραλλαγής. Φυσικά αν γινόταν κάτι τέτοιο οι Πεζοναύτες δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι αυτό.
Τελικά όμως επιλέχτηκε η MultiCam που στο μεταξύ είχε επιλεγεί και από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) με το σκεπτικό ότι ταιριάζει καλύτερα σε διαφορετικά περιβάλλοντα αλλά με τρείς φορές το κόστος μιας απλής MARPAT.
Η SOCOM η οποία διαθέτει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και προσφέρει την ευχέρεια στο προσωπικό της να επιλέξει τον εξοπλισμό ανάλογα με την εκάστοτε αποστολή χρησιμοποίησε ευρέως τη MultiCam στο Αφγανιστάν. Για το προσωπικό που υπηρετεί στο Στρατό αυτό ήταν αρκετό για να την αναδείξει σε Νο1 επιλογή!
Παρά την συγκριτική δοκιμή MARPAT και MultiCam από τον Αμερικανικό Στρατό η επιλογή της SOCOM έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ της δεύτερης παραλλαγής η οποία θα αντικαταστήσει τελικά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία την παραδοσιακή UCP.
Αυτά φυσικά ισχύουν για ένα στράτευμα που εμπλέκεται ενεργά σε επιχειρήσεις, διενεργεί δοκιμές προς όφελος του προσωπικού με σκληρά κριτήρια και το κυριότερο απολαμβάνει χρηματοδότησης.
Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος τομέας είναι πρακτικά ανύπαρκτος καθώς η μόνη αξιόλογη εξέλιξη ήταν ένα πειραματικό σχέδιο Ελληνικής "Ψηφιακής" παραλλαγής το οποιο δόθηκε δοκιμαστικά στις Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου "να εξαχθούν συμπεράσματα". Εξαίρεση ίσως αποτελεί ο περιορισμένος εφοδιασμός ελληνικής παραλλαγής σε απόχρωση του "μπεζ" για Πεζοναυτες που μετείχαν σε συμαχικές ασκήσεις και ειρηνευτικές αποστολές. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία εξελιξη για το ελληνικό Πεζικό που εφοδιάζεται ακόμα με την χαμηλής ποιότητας φαιοπράσινη.
Συγκρίσεις των εξελίξεων στις ΗΠΑ με τον ΕΣ θα ήταν μάταιες και εν μέρει άδικες. Τα μεγέθη και οι συνθήκες δε συγκρίνοται. Ούτε φυσικά θέλουμε να κατηγορήσουμε την ηγεσία που αντιμετωπίζει σήμερα τη δεινή οικονομική πραγματικότητα. Δικαιούμαστε όμως να διερωτηθούμε γιατί δεν έγινε σχδόν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν τεράστια περιθώρια βελτίωσης αλλά δυστυχώς μηδαμινό ενδιαφέρον και κατάρτιση από τους υπέυθυνους.
Στο σχετικό βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε την αποτελεσματικότητα απόκρυψης των "ψηφιακών" παραλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive