Τον «γνωρίσαμε» τον Ιούνιο του 2010, (ΔΕΣ ΒΙΝΤΕΟ) μετά την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.
Οι περισσότεροι σαστίσαμε που ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού με τη χαρακτηριστική καφέ στολή, ο οποίος με τόσο πάθος στήριζε τις θέσεις του Τελ Αβίβ, μιλούσε άπταιστα ελληνικά.
Και τότε μάθαμε ότι επρόκειτο για έναν Ελληνοϊσραηλινό, τον Σάμπυ Μιωνή, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και που, κάποια στιγμή, επέλεξε να τα παρατήσει όλα και να επαναπατριστεί σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ...
Ο Σάμπυ Μιωνής επανήλθε ξανά στο προσκήνιο πρόσφατα, αφού το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μαρία Παντελή, που εμφανίζεται στην περιβόητη λίστα με καταθέσεις 550 εκατ. ευρώ, ήταν συνεργάτιδα του Σάμπυ Μιωνή. Κάποιοι έσπευσαν να την «ταυτοποιήσουν» με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, γεγονός που διαψεύστηκε τόσο από την ίδια τη Μ. Παπανδρέου όσο και από τον Σάμπυ Μιωνή.
Η απορία για το ποιος είναι πραγματικά ο άνθρωπος που φέρεται να χειρίζεται τεράστια ποσά σε Ελλάδα και Ισραήλ μάς οδήγησε σε λεπτομέρειες για τη ζωή του Σάμπυ Μιωνή. Ο... βίος και η πολιτεία του Ελληνοϊσραηλινού μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν. Στα 43 του, ο κραταιός άνδρας του Ισραήλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική εταιρεία, να την πουλήσει σε υψηλότατο αντίτιμο, να μετεγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ και να θεωρείται υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων στη νέα του πατρίδα...
Γόνος οικογένειας με εμβληματική παρουσία στα μέλη της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Οι οικογενειακές του ρίζες βρίσκονται κάπου στην Ηπειρο, μεταξύ Ιωαννίνων και Αρτας.
Οι γονείς του, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Η γιαγιά του πέρασε από το κολαστήριο του Αουσβιτς και επέζησε - τον Αύγουστο του 2012 μάλιστα είχε γιορτάσει τα 102 της χρόνια. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ελληνες Εβραίους που σπούδασαν σε εβραϊκά σχολεία, ο Σάμπυ φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, με συμμαθητή -μεταξύ άλλων- τον Μάκη Βορίδη. Οσοι τον γνωρίζουν από τότε θυμούνται ότι ο μαθητής Σάμπυ δεν έχανε την ευκαιρία να αναφέρει την εβραϊκή του καταγωγή, για να εισπράξει πολλές φορές τα υποτιμητικά σχόλια της «ακροδεξιάς» της τάξης του...
Σε ηλικία 19 ετών ο Μιωνής έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που στηρίζονται σε εισφορές Εβραίων παγκοσμίως. Πρόκειται, όπως τουλάχιστον αναφέρει στην ιστοσελίδα του, για ένα από τα πιο «ανοιχτόμυαλα» (μη δογματικά) εβραϊκά πανεπιστήμια της Αμερικής.
Κατά δήλωσή του, μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διαχειριστής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Donaldson (DLJ). Τελικά, το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία CMA με τον Αγγελο Μεταξά, γόνο του γνωστού ιδρυτή της ελληνικής μάρκας λικέρ στο τέλος του 19ου αιώνα.
Η εταιρεία του είχε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, τα... γνωστά μας πια hedge funds. Η εταιρεία του έφτασε στο πικ της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν κατάφερε να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. δολαρίων! Μάλιστα, ανατρέχοντας κανείς λίγα χρόνια πριν, στις σελίδες του έγκυρου βρετανικού επιχειρηματικού περιοδικού «The Business», βλέπει το όνομα του Σάμπυ Μιωνή να περιλαμβάνεται στους 50 ισχυρότερους επαγγελματίες των hedge funds.
Τον Φεβρουάριο του 2006, η εταιρεία εξαγοράστηκε από ελβετική επενδυτική τράπεζα (EFG International). Μόλις 10 μέρες αργότερα ο Σάμπυ Μιωνής μετακόμισε στο Ισραήλ. Ηταν 2006. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξομολογηθεί σε γνωστούς του πως το καθοριστικό γεγονός για να λάβει αυτή την απόφαση του «επαναπατρισμού» στο Τελ Αβίβ ήταν μια σοβαρή ασθένεια που τον χτύπησε.
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει τη ζωή του, αλλά και καταφέροντας να βγει νικητής, ο Μιωνής συνειδητοποίησε ότι θέλει να απολαύσει τα χρόνια του. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να εγκατασταθεί στη γη των προγόνων του, στο Τελ Αβίβ, που είχε μάθει από τους προγόνους του να αγαπά... Δημοσίως, πάντως, δηλώνει ότι η εταιρεία του είχε «χτιστεί» στην εποχή της «φούσκας» στην Ελλάδα από το τέλος της δεκαετίας του '90 έως τα μέσα του 2000 και πως ο ίδιος είχε αντιληφθεί ότι σύντομα θα ερχόταν οικονομική κρίση.
Μεγάλωσε στην Ελλάδα, αγάπησε το Ισραήλ
Το ταξίδι του «Στόλου της Ελευθερίας» προς τη Γάζα τον Μάιο του 2010, όταν 7 ακτιβιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στα διεθνή ύδατα, βρίσκει τον Σάμπυ Μιωνή να έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ισραήλ.
Κατά τη λογική του IDF (Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων), οι επίσημοι αξιωματούχοι τον ορίζουν ως «εκπρόσωπο Τύπου» τους για την Ελλάδα. Στα τηλεοπτικά παράθυρα εκείνων των ημερών έχει καταγραφεί ο κυνισμός με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της δολοφονίας των ακτιβιστών και της σύλληψης των επιβαινόντων στα πλοία -μεταξύ των οποίων και Ελληνες πολίτες-, αλλά και το σθένος με το οποίο στηρίζει τις αποφάσεις του κράτους του.
Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ισραηλινό στρατό εθελοντικά, ενώ το επάγγελμά του είναι σχετικό με τον επιχειρηματικό τομέα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του δηλώνει απερίφραστα ότι «η διαφθορά στο Ισραήλ είναι παιχνιδάκι σε σύγκριση με την Ελλάδα» και συνεχίζει τη δυσφήμιση της χώρας αναφέροντας ότι οι «λειτουργοί στην Ελλάδα λαμβάνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι, για να εκδώσει κανείς μια άδεια οικοδομής πρέπει να "λαδώσει" τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για να περάσει το τεστ οδήγησης θα πρέπει να δωροδοκήσει τον εξεταστή».
Σήμερα, ο Σάμπυ Μιωνής έχει φτιάξει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μέσω του οποίου βοηθά παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και Ελληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω κρίσης στο Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.