Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται» Τι μας λές; Αλήθεια; Από ΠΟΙΟΥΣ; Απο αυτούς που τον ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ;


Ύφεση 4,7% αναμένει για το 2013 η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Στο δελτίο μακροοικονομικής ανάλυσης της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε την Πέμπτη για το μακροοικονομικό περιβάλλον στο υπόλοιπο του έτους και το 2013 εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα κυμανθεί στο 6,7% το 2012 και στο 4,7% το 2013. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής, η μείωση του ΑΕΠ κατά το 2013 αντανακλά κυρίως την ισχυρή αρνητική επίδραση από τη σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2012 που μεταφέρεται στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2013, (δημιουργώντας υφεσιακή επίδραση της τάξης του 3% περίπου σε ετήσια βάση) και την εφαρμογή ...
ενός αξιόπιστου αλλά έντονα υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής βασισμένο σε νέα μέτρα που αντιστοιχούν σε 5,2% του ΑΕΠ.
Τα δημοσιονομικά μέτρα βάσει του χρονισμού εφαρμογής τους και της διάρθρωσής τους (κυρίως περικοπές δαπανών), συνεπάγονται ένα υφεσιακό αποτέλεσμα της τάξης του 3,7% περίπου βάσει ενός εκτιμώμενου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή (δαπανών και εσόδων) της τάξης της μονάδας, σημαντικά αυξημένου εξαιτίας της παρατεταμένης  ύφεσης.
Όπως τονίζεται στη μελέτη, οι άμεσες και έμμεσες επιδράσεις από την αναμενόμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης του οικονομικού προγράμματος θα είναι σημαντικές τόσο σε όρους μείωσης αβεβαιότητας και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αλλά και μέσω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.
Την αισιοδοξία ότι οι στόχοι για την επιμήκυνση και την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών φαίνεται να επιτυγχάνονται εξέφρασε σήμερα, στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Οι στόχοι για την επιμήκυνση και την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι θυσίες του ελληνικού λαού να αναγνωρίζονται», δήλωσε κ. Σταϊκούρας αναγνωρίζοντας πάντως ότι «όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εκδηλώνονται μέσα σε ένα πιεστικό κλίμα στο εσωτερικό και σε ένα ρευστό και άκαμπτο περιβάλλον στο εξωτερικό και με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών έχουν εκπληρωθεί στο σύνολο τους και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από τους εταίρους.
«Νέες ενέργειες και νέα μέτρα δεν υπάρχουν, είμαι σαφής», είπε ο κ. Σταϊκούρας εκτιμώντας ότι αμέσως μετά τη λήψη οριστικής απόφασης από το Eurogroup οι εταίροι θα κινήσουν τις διαδικασίες για να εγκριθούν οι αποφάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών τους.
Τέλος, απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στις επαφές που είχε και έχει, καταθέτει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, την εξέλιξη του χρέους και διατυπώνει τις εναλλακτικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα του.
«Η ψηλάφηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων ολοκληρώνεται και θα εξασφαλίζει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες «δεν ωφελεί να επιδιδόμαστε σε ανώριμες τακτικές, δεν ωφελεί να ρισκάρουμε αλλά να προχωρούμε με πίστη και αποφασιστικότητα στο εθνικό σχέδιο ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους και να διεκδικούμε έτσι καλύτερους όρους».
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αξιοποίηση αυτή την ώρα των αντιθέσεων των ΗΠΑ με τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive