Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

"Δάνεια και κάρτες : Ωρα για ......κούρεμα" Του Μανούσου Ντουκάκη Υποψήφιου βουλευτή Β΄Αθηνών ΛΑΟΣ


Για να πάρεις δάνειο από την τράπεζα πριν από το 1981, έπρεπε να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» και να είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου, με αξία τουλάχιστον δεκαπλάσια από το ποσό του δανείου. Από εκείνη τη χρονιά άλλαξαν τα πάντα. Με κυβερνητικές εντολές προς όλες τις τράπεζες, άρχισαν να χορηγούνται δάνεια για ψύλλου πήδημα (τα οποία χρέωναν τα νοικοκυριά με υπέρογκους τόκους).
Με τα δάνεια αυτά οι Έλληνες αγόρασαν σπίτια, αυτοκίνητα , πακέτα διακοπών, έχτισαν αυθαίρετα, γέμισαν τις κατοικίες τους με μοντέρνες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και κάθε οικογένεια έφτασε να κατέχει -στη χειρότερη των περιπτώσεων- δύο αυτοκίνητα . Όταν τα έσοδα των πολιτών αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την πληρωμή των δανειακών δόσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν τον «από μηχανής Θεό»: το πλαστικό χρήμα. Άρχισαν λοιπόν να εκδίδουν, ακόμη και χωρίς την εντολή του πελάτη, πιστωτικές κάρτες, με τις οποίες οι καταναλωτές αποπλήρωναν τμήμα των δανείων ή αγόραζαν άλλα αγαθά.
Τα ωραία όνειρα κάποτε τελειώνουν...
Τα «κόκκινα» δάνεια  έφτασαν να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με τα μισά από αυτά να μένουν εντελώς απλήρωτα. Κάπως έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη, μεταξύ πολιτών και πιστωτικού συστήματος. Οι δικαστικές αποφάσεις ήταν υπέρ των καταναλωτών, αλλά οι τράπεζες τις αγνόησαν επιδεικτικά, ακόμη και εκείνες του Αρείου Πάγου. Λειτούργησαν ως κράτος εν κράτει.
Η λύση είναι μια: να γίνει κούρεμα σε δάνεια και κάρτες, ώστε να οφείλουν οι πολίτες ΜΟΝΟ το καθαρό χρέος (συν τον τόκο υπερημερίας της τράπεζας). Οι δόσεις δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 20% του εισοδήματος του καταναλωτή ανά έτος. Θα πρέπει τέλος, να δοθεί τριετής αναστολή από σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive