Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ.Γράφει ο Φλωράς Γιώργος Υποψ. Βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΛΑ.Ο.Σ.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην επιστολή του στον Παπαδήμο στις 17/1/2012 (βλ. Λευκή Βίβλος, αλήθειες που ενοχλούν) ανέφερε για τα καρτέλ και την ακρίβεια:«η πρωτοφανής φορολογική αφαίμαξη οδηγεί σε απελπισία τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και δεν συνάδει ούτε ηθικά ούτε ουσιαστικά με την προκλητική προοδευτική αύξηση των τιμών,.., την ασύδοτη δράση της κερδοσκοπίας… Ο πόλεμος των τιμών πρέπει να είναι διαρκής.»Το νομοθετικό πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δυστυχώς, ευνοεί σημαντικά τα καρτέλ να παρανομούν και να μην τους απασχολεί η «επόμενη ημέρα». Αποτέλεσμα πρώτο:...
οι τιμές στα ύψη, ενώ η ύφεση μιας διαλύει όλους. Αποτέλεσμα δεύτερο: ο καθημερινός εκβιασμός και η καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις παράνομες πρακτικές των καρτέλ.
Η παρακάτω πρόταση νομοθετικής μεταρρύθμισης συγκεντρώνει συμπεράσματα από την μάχη μας κατά του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και εντοπίζει πλεονεκτήματα που έχουν (τα καρτέλ) και τα οποία θα σταματήσουν αν αλλάξει η νομοθεσία. Η νομοθετική αυτή πρόταση χρειάζεται μια εβδομάδα για να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί από την Βουλή ώστε να ανακουφίσει, αμέσως, τις τσέπες των καταναλωτών αλλά και να βοηθήσει στην άμεση μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εισοδημάτων.

ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη της δαπάνης νομικής υποστήριξης μιας καταγγελίας κατά καρτέλ από το Επιμελητήριο στο οποίο ανήκει ο καταγγέλων.
Στις περιπτώσεις αυτές, που την καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την καταθέτει ή την υποστηρίζει Επιμελητήριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάζει την καταγγελία κατά προτεραιότητα, ανάλογη με την προτεραιότητα που δίνει (με βάση τον νόμο) στις καταγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης.
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Για κάθε παράβαση των καρτέλ, για κάθε παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού, τα φυσικά πρόσωπα των εταιρειών που θα την εφαρμόσουν θα καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δυο ετών.
Υποχρεωτική έκτιση ποινής για δυο μήνες στις φυλακές και δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της ποινής.
ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ
Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων προσώπων των καρτέλ θα ξεκινάει αμέσως με την αποστολή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Εισαγγελία με διαδικασία «εξαιρετικά κατεπείγουσα».
Η ποινική δίωξη των φυσικών προσώπων, από την ώρα που η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον έξι μήνες, σημαίνει ότι το αδίκημα εμπίπτει στον νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό πρόσωπο θα διωχθεί όχι μόνο για παράβαση του Ν3959/2011 (περί ελεύθερου ανταγωνισμού) αλλά και για παράβαση του νόμου 3691/2008 (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα στέλνει στην Εισαγγελία πλήρη δικογραφία και όχι απλά την απόφασή της. Στην δικογραφία θα συμπεριλαμβάνει τα λεπτομερή στοιχεία των υπευθύνων φυσικών προσώπων που διοικούσαν τα καρτέλ τον χρόνο που παρανομούσαν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να επιταχυνθεί η άσκηση ποινικής δίωξης.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Πάντα στο πνεύμα της σκληρής τιμωρίας των υπευθύνων των καρτέλ, θα πρέπει να προβλεφθεί η μη παραγραφή των αδικημάτων των ανταγωνισμού.
Η διακοπή της παραγραφής των ποινικών ευθυνών για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινάει από την ώρα που ξεκινάει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ-ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει τις αποφάσεις (εκτός από την Εισαγγελία) και στην Αρχή για την Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματικές Δραστηριότητες (Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος).
Η Αρχή για το Μαύρο Χρήμα θα πρέπει άμεσα να δράσει και να δεσμεύσει την περιουσία που παράνομα αποκτήθηκε από νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα. Ανάλογα η Αρχή για το Μαύρο Χρήμα θα δεσμεύσει όλα τα κέρδη των φυσικών προσώπων των καρτέλ που συμμετείχαν στις παράνομες δράσεις.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑ
Να δοθεί το 5%-10% του προστίμου ως αμοιβή σε αυτόν που θα καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μια ή περισσότερες εταιρείες για καταχρηστικές πρακτικές που παραβιάζουν το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ
Άμεση ψήφιση νομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των καρτέλ. Βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
1.     Καμία παραγραφή για τις αξιώσεις των θυμάτων μιας ή περισσοτέρων εταιρειών που παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού.
2.     Τοκοφορία της ζημίας από την στιγμή της δημιουργίας αυτής και όχι από την κατάθεση της αγωγής.
3.     Ειδικό τμήμα εντός της Επιτροπής Ανταγωνισμού το οποίο θα συνεργαστεί με τους καταγγέλοντες παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στην κατάρτιση της αγωγής, ειδικά στην παροχή των οικονομικών δεδομένων που είναι δύσκολο έως αδύνατο στα θύματα του καρτέλ να αποκτήσουν.
4.     Ταχεία εκδίκαση των αγωγών των θυμάτων των καρτέλ από τα Δικαστήρια.
5.     Πλήρης απαλλαγή από το δικαστικό ένσημο και τα λοιπά υποχρεωτικά έξοδα (Ταμείο Νομικών κλπ) για κάθε εταιρεία που θα προσφύγει κατά μέλους ενός καρτέλ ή μιας εταιρείας που παραβίασε με οποιονδήποτε τρόπο το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.
ΤΑΧΕΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣτΕ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΛ
Ειδική διαδικασία με την οποία οτιδήποτε σχετίζεται με υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εκδικάζεται σε βαθμό εξαιρετικά επείγοντος από τα δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο (αναφορικά με τα πρόστιμα και την καταβολή τους), Συμβούλιο της Επικρατείας).
Ο προσδιορισμός της συζήτησης θα γίνεται σε ένα μήνα από την κατάθεση των δικογράφων και οι αποφάσεις θα εκδίδονται κατά προτεραιότητα.
ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Ταχεία καθαρογραφή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων με ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε κάθε στάδιο δικαστικής διαδικασίας (Εφετείο, ΣτΕ κλπ).
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Έλεγχος πόθεν έσχες για όλα τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξετάζουν υποθέσεις καρτέλ και τα οποία έχουν ρόλο κλειδί στην τιμωρία ή μη ενός καρτέλ και στην έγκαιρη δράση για την τιμωρία αυτού. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται σε βαθμό δεύτερου βαθμού συγγένειας των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πλήρης απαγόρευση για εργασία, σε συγκεκριμένες θέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπαλλήλων που έχουν συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με πολιτικά πρόσωπα. Εάν προκύψει τέτοια σχέση άμεση μετάθεση του εργαζομένου σε άλλο πόστο.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟ 25% ΤΟΥ «ΡΑΦΙΟΥ» ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ (ΑΕΡΑ), ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
Με νομοθετική ρύθμιση (λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος) θα αναγκαστούν οι μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μαρκετ, να διαθέτουν συγκεκριμένο χώρο (το 25%) από το «ράφι» κάθε κατηγορίας προϊόντων σε εταιρείες που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «κατέχουσες δεσπόζουσα θέση» στην αγορά του προϊόντος αυτού. Αν δηλαδή σε μια κατηγορία προϊόντος τρεις εταιρείες κατέχουν το 80% αυτής της αγοράς, το «ελεύθερο ράφι» θα φιλοξενήσει υποχρεωτικά 2-3 εταιρείες μικρότερες.

Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας, Μέλος ΔΣ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΛΑ.Ό.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive