Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πέντε πληγές ανακάλυψε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.Επιστολή Βενιζέλου στον Μπαρόζο


Μπορεί όσον καιρό ήταν υπουργός των Οικονομικών να έλαβε όλα τα αντιαναπτυξιακά και φορομπηχτικά μέτρα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατόρθωσε να εντοπίσει τις… πέντε πληγές της χώρας και να ζητήσει την (προεκλογική) επίλυσή τους από την ΕΕ.
Αυτό προκύπτει από την (επικοινωνιακή) επιστολή που έστειλε χθες στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πακέτο που πρέπει να προωθήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εργασίας και των ελληνικών νοικοκυριών. 
Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει πως έστειλε την επιστολή επειδή αυτές τις μέρες η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει το πακέτο των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών, σε εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, «μετά την επιτυχία του PSI, τη μείωση του δημοσίου χρέους και μετά την έγκριση του νέου προγράμματος». 
Έτσι, αποφάσισε να… επιστήσει την προσοχή των εταίρων σε πέντε «πάρα πολύ κρίσιμα θέματα»: ...

1) Η ανεργία των νέων. Όπως αναφέρει, πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης.

2) Το πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται ρευστότητας. Πρέπει, υπογραμμίζει στην επιστολή του, να βοηθήσουμε τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν τη ρευστότητα αυτή, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα που αναδιοργανώνεται και κυρίως με μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

3) Τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αδυναμιών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και πλέον πρέπει να ξεμπλοκαριστούν μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία.

4) Τα μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται, γράφει, για προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις». 

5) Να γίνει πραγματικότητα η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων, και ιδίως «να γίνει πραγματικότητα σε σχέση με τα κονδύλια του λεγόμενου Κοινωνικού Ταμείου γιατί εκεί "πονάει" το πράγμα: στην ανεργία, στη στήριξη αυτών που είναι σε κατάσταση ανάγκης, στο να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ προστασίας». 

Χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις και μόνο με δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζει, δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS Αντρέας Χέφερτ, δήλωνε πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα», ενώ δεν απέκλειε  έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, γεγονός που κατά την εκτίμησή του θα οδηγούσε, πιθανότατα, στην έξοδο και άλλες χώρες. 

Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο κ. Χέφερτ προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά θα επιστρέψει σε έξι έως 18 μήνες, λόγω τόσο της μεγάλης διαφοράς στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ Βορρά και Νότου όσο και της απουσίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. 

Το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας θεωρεί βέβαιο ότι μετά το 2014 θα χρειαστεί νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιστροφής στην δραχμή, εξηγεί ότι θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς το νόμισμα δεν θα είχε καμία αξία. 

Η έξοδος όμως της χώρας από το ευρώ, επισημαίνει, θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο και τότε θα ετίθετο το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;», γεγονός το οποίο θα προκαλούσε τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία. 

«Η Πορτογαλία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ. Κι όσο το κάνουν αυτό οι μικρές χώρες, εντάξει. Το πρόβλημα είναι εάν χρειαστεί να αποχωρήσει η Ιταλία», σχολιάζει. 

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Vorarlberger Nachrichten, εκτιμά ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Επιπλέον, υποστηρίζει και αυτός ότι η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγχρόνως παρατηρεί ότι στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία υπήρξε ήδη βελτίωση της κατάστασης, στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και πλέον θα πρέπει να δοθεί χρόνος στις χώρες αυτές.

Πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς το μέλλον του ευρώ, τονίζοντας πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα υπάρχει και μετά από πέντε χρόνια και πως σε μερικές χώρες, όπως στην Πολωνία και ίσως επίσης στη Δανία, θα υπάρξει εντατική συζήτηση για ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Σοφία Βούλτεψη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive