Εμπεριστατωμένη η χθεσινή ανάλυση του κ. Αλ. Ζαβού όσον αφορά τις εξωτερικές αιτίες της αδυναμίας ανακοπής της λαθρομετανάστευσης, που σχετίζονται με την καθόλου αθώα, συμπεριφορά της Τουρκίας, την εύκολη διαπερατότητα των συνόρων μας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπεριστατωμένη αλλά μονομερής,
Ο κ, Ζαβός παρουσίασε στο άρθρο του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης περίπου ως φυσικό φαινόμενο, το οποίο η χώρα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Πολύ λογικό αφού μόνο...
στις οι διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος επικεντρωνόταν το ενδιαφέρον του, ενώ πληρωνόταν από τον φορολογούμενο πολίτη για να διερευνήσει και να δώσει λύσεις στο εσωτερικό…Ο κ. Ζαβός ηγείτο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο καταργήθηκε τον Μάιο του 2010. Όπως βλέπουμε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και η οποία καταχωρήθηκε στην «Καθημερινή», 14-05-10, τα ποσά που είχε λάβει το Ινστιτούτο: «φαίνεται να είχαν αναλωθεί κυρίως για την κάλυψη υψηλότατου κόστους διεθνών συναντήσεων και τη διενέργεια πλειάδας εξαιρετικά δαπανηρών ταξιδιών μελών του Δ.Σ. και κυρίως του προέδρου στην αλλοδαπή, την αμοιβή ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων και την απευθείας ανάθεση μελετών ή ερευνών σε εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς». Το ινστιτούτο παρότι είχε 17 εργαζομένους (2 επιστημονικό προσωπικό, 13 διοικητικούς υπαλλήλους, 2 καθαρίστριες) και με μικρούς μισθούς , οι δαπάνες τα έτη 2008 και 2009 ανήλθαν σε 3.574.000 και 2.958.000 ευρώ αντιστοίχως!
Η τότε υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη είχε δηλώσει (Καθημερινή 14/05/2010): «Οδηγηθήκαμε στην κατάργηση διότι η διοίκηση, από το 2004 μέχρι τον προηγούμενο Μάρτιο, ταυτίσθηκε με πολυτελείς εκδηλώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό και λιγότερο με την προαγωγή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου».
Επίσης στην εφημερίδα «τα Νέα» διαβάζουμε: Χαρακτηριστικό είναι πως στο πλαίσιο συναντήσεων με ομογενείς και κρατικούς φορείς στην Αυστραλία χρειάστηκε να μεταβούν εκεί 11 στελέχη του Ινστιτούτου για δέκα ημέρες, αποστολή που κόστισε 87.000 ευρώ. Αντιπροσωπεία 7 ατόμων μετέβη αντιστοίχως στην Ινδία για μία εβδομάδα τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε και δαπανήθηκαν 35.900 ευρώ.
Υπήρχαν και οι επιχορηγήσεις: Σημειώνεται (στα Νέα) ότι η επιχορήγηση που δινόταν στο ΙΜΕΠΟ προερχόταν από ποσοστό επί των παραβόλων που καταβάλλουν οι μετανάστες στη χώρα προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Συνολικά, τη διετία 2008-2009 είχαν μπει στο ταμείο του Ινστιτούτου πάνω από 4 εκατ. ευρώ από τα παράβολα αυτά».
Βέβαια οι καταγγελλόμενες από το υπουργείο, «πολυτελείς εκδηλώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό» βρήκαν αμέριστη συμπαράσταση από …τον «Ριζοσπάστη», που διέβλεψε... «κίνηση αποπροσανατολισμού»! Το σχετικό απόσπασμα της εφημερίδας της εργατικής τάξης, στην ίδια προαναφερόμενη ημερομηνία, γράφει: «Πρόκειται για μια κίνηση αποπροσανατολισμού, αφού για την κατάργηση του Ινστιτούτου επικαλείται υπέρογκες δαπάνες, θέλοντας έτσι να στηρίξει την προπαγάνδα ότι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει ευθύνονται σπατάλες και κακοδιαχείριση. Και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που χτυπά εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα». (σ.σ. ουδέν σχόλιον)
Ας ξεπεράσουμε όμως τις, πολυτελούς παροχής, αναλύσεις εκ μέρους του ΙΜΕΠΟ (γραφεία στο Κολωνάκι, και όχι, ας πούμε, στον Παντελεήμονα), ας ξεπεράσουμε γιατί το Ινστιτούτο είχε ζωτική ανάγκη να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότεροι μετανάστες στη χώρα, να δούμε εν συντομία και το εσωτερικό πρόβλημα, που οι διεθνείς ενατενίσεις του Ινστιτούτου, το παράβλεψαν.-
-Σαφώς η γεωγραφική θέση της χώρας είναι και η αχίλλειος πτέρνα της. Από πάντα αποτελούσαμε σταυροδρόμι, πέρασμα νομαδικών λαών, πολεμικών φυλών, επεκτατικών αυτοκρατοριών, κατοχικών στρατών, και ιδανικός διάβαση εμπορικών λειτουργιών. Λογικό είναι να είμαστε και γέφυρα διόδου λαθρομεταναστών, στο διάβα τους για το πολυπόθητο όνειρο της δυτικής ευημερίας.
-Η νέα μετανάστευση των λαών του Τρίτου Κόσμου προς τη Δύση, γίνεται στην εποχή μας. Και πριν υπήρχαν πόλεμοι και λιμοί (π.χ. Μπιάφρα Κογκό, Βιετνάμ) αλλά δεν είχε παρατηρηθεί ούτε κατ ελάχιστον η αδιανόητη αυτή ροή ανθρώπων προς τη Δύση (κάποιοι τη συσχετίζουν με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, αλλά ο γράφων δεν είναι πρόθυμος να υποστηρίξει αναφανδόν αυτή την άποψη).
- Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας (έχω δει δορυφορικές κεραίες στα πλίνθινα χωριά της Σαχάρα, στο νότιο Μαρόκο, εκεί που αν έλειπαν αυτές θα νόμιζες ότι ήσουν στον 16ο αιώνα), μεταφέρει εικόνες ευμάρειας της «ευτυχισμένης» Δύσης σε ανθρώπους που δεν τους λείπει το φαγητό, αλλά τους δημιουργείται το όνειρο μιας άλλης ζωής, κατά τα δυτικά πρότυπα.
- Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων που τους πλησιάζουν επιτείνουν αυτή τη λαχτάρα - αν ήξεραν οι άνθρωποι σε τι δυστυχία μπαίνουν, όπως μου είπε κάποιος πρόπερσι στη Σρι Λάνκα, που έφτασε στη χώρα μας και γύρισε αμέσως στην πατρίδα του, δεν θα άφηναν τα σπίτια και τις οικογένειές τους.
- Το «έδαφος» στην Ελλάδα ήταν αρχικά, σχετικά φιλόξενο για τους δυστυχισμένους. Ανασφάλιστοι μεν (τ΄ ακούς Σημίτη;) αλλά με μεροκάματο. Διάφορες ΜΚΟ που τους πρόσφεραν αρωγή (βγαίναν π.χ. οι λαθρομετανάστες στο νησί και το μέλος της ΜΚΟ τους έδινε κινητό να επικοινωνήσουν με το σπίτι τους «όλα καλά» - και αυτό τελικά γινόταν σήμα να έρθουν και άλλοι…)
-Αδιαφορία και φόβος της εκάστοτε εναλλασσόμενης ψοφοδεούς κυβερνητικής ηγεσίας να πάρει μέτρα, μπροστά και στο φόβο της Αριστεράς μήπως καταγγελθεί για ρατσιστικές συμπεριφορές.
- Αναλγησία ελλήνων μικροϊδιοκτητών που έβλεπαν κεφάλια προς ενοικίαση και εργασία, και όχι ανθρώπινες υπάρξεις (αυτό ούτε η Αριστερά δεν το έβλεπε. Η μόνιμη εύκολη καταγγελία ήταν για φασισμό και αστυνομοκρατία όταν γινόταν επιχείρηση «σκούπα». Η μόνη διαδήλωση που έχει καταγραφεί υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών, ήταν του ΚΚΕ στη Μανωλάδα, τον Απρίλιο του ‘11).
-Ρατσιστική συμπεριφορά των «αλληλέγγυων» απέναντι στους έλληνες που υπέφεραν από την παρουσία των λαθρομεταναστών. Το «Φασίστες» και «Ρατσιστές» απέναντι σε έλληνες των φτωχών λαϊκών συνολικών ήταν η μόνη προσφώνηση. Αποτέλεσμα ο κόσμος αυτός να στρέφεται στη Χρυσή Αυγή που του έδειχνε «κατανόηση»!! (οι δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν)
-Ανεκδιήγητη συμπεριφορά του «πολυπολιτισμικού Παπανδρέου», που ο πρώτος νόμος της αποτυχημένης θητείας του ήταν για την ιθαγένεια. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να ελληνοποιηθούν, σαφώς τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ είναι πολίτες της χώρας μας, αλλά η πρεμούρα της μοντερνιάς του έστειλε λάθος σήμα στις χώρες προέλευσης. Εχει καταγγελθεί διαφήμιση σε εφημερίδα του Πακιστάν, μετά το νόμο ΓΑΠ, ότι στην Ελλάδα γίνεσαι αμέσως ευρωπαίος πολίτης!
Αυτά προς το παρόν. Απλή σκιαγράφηση και όχι ανάλυση του θέματος επιχειρήσαμε. Είναι τεράστιο και θα επανέλθουμε.
Λύση έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΑΒΟΥ
Κύριε Σιδέρη,ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος για το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι:Το οίκημα στο Κολωνάκι όπου εστεγάζετο το ΙΜΕΠΟ το είχαμε «κληρονομήσει» από τη προηγούμενη Διοίκηση, που είχε διορίσει ο τότε Υπουργός κύριος Σκανδαλίδης.Υπήρχε δεσμευτικό συμβόλαιο που δε μας επέτρεπε να φύγουμε μέχρι τη λήξη του, το 2009. Ο ίδιος Υπουργός το 2002 καθόρισε και το τρόπο χρηματοδότησης του ΙΜΕΠΟ με ποσοστό 5% επί των παραβόλων που πλήρωναν οι Νόμιμοι μετανάστες για την ανανέωση των αδειών τους.Το ποσό αυτό, που ήταν και η μοναδική κρατική χρηματοδότηση του ΙΜΕΠΟ, ήταν αθροιστικά για τα έτη 2008-2009 , 4.000.000 Ευρώ. Στις 31/12 /2009 Στο ταμείο του ΙΜΕΠΟ υπήρχαν 4.000.099 Ευρώ!!! Όσο δηλαδή η κρατική επιχορήγηση των 2 τελευταίων ετών. Επί πλέον για τη χρηστή διαχείριση του ΙΜΕΠΟ, υπάρχουν οι εκθέσεις του ορκωτού λογιστή ,των ελεγκτών της οικονομικής υπηρησίας του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης,αλλά κυρίως των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ,που έστειλε η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2010, να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο στο ΙΜΕΠΟ, και δε διαπίστωσαν καμμία παρατυπία. Όσο για τα Δελτία τύπου και τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε,επ αυτών ελπίζω ότι σύντομα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.Σχετικά με το άρθρο που δημοσίευσα στο Skai.Gr και για τη «μονομέρια» στη προσέγγισή του που μου καταλογίζετε, θέλω να διευκρινίσω ότι το άρθρο είχε ένα συγκεκριμμένο και καθαρό στόχο: να ενημερώσει και να διευκρινίσει για τα ευαίσθητα ζητήματα των συνόρων ώστε να πάψει να υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόριση.Προφανώς κατανοείτε ότι σε ένα τέτοιο κείμενο δε θα μπορούσα να συμπεριλάβω προτάσεις πολιτικής, κάτι που πολλάκις έκανα ως επικεφαλής του ΙΜΕΠΟ, ορισμένες από τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε ακόμη και στη πρόσφατη έκδοση της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ του 2011 με τίτλο «πληθυσμιακες τάσεις και προοπτικές» , όπου περιλαμβάνεται εισήγηση μου με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ».Τέλος θα ήθελα να παρατηρήσω ότι για να μπορείς να καταθέτεις υπεύθυνες προτάσεις για χάραξη πολιτικής, πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το μεταναστευτικό περιβάλλον και τις μεταναστευτικές πολιτικές, εντός και εκτός Ελλάδος, όπου υπάρχει μετανάστευση και όπου διαμορφώνονται αυτές οι πολιτικές.Ελπίζω ότι μετά το ενημερωτικό αυτό σημείωμα θα τροποποιήσετε τους χαρακτηρισμούς σας ως προς το άτομο μου και τις προθέσεις του άρθρου μου άλλως θα μου επιτρέψετε να πιστέψω ότι υπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ
Κε Ζαβέ
Το οίκημα στο Κολωνάκι, δέχομαι ότι δεν το επιλάξατε εσείς. Τα υπόλοιπα δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοί. Ανέτρεξα σε δημοσιεύματα που στηρίζονταν στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και σε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού και της αρμόδιας υφυπουργού.
Κάθε αναγνώστης και σχολιαστής του κειμένου μπορεί να ανατρέξει με το Google.
ΥΓ: τίποτε προσωπικο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.