Σε άρθρο στο blog του στους New York Times, ο Nicholas D. Kristoff αναφέρεται στην «ασχήμια της λιτότητας στην Αθήνα». Στο άρθρο του ο Kristoff κάνει λόγο για τη δύσκολη σημερινή κατάσταση στην Αθήνα, όπου λόγω της κρίσης το κράτος φαίνεται να έχει παραλύσει.Προς μεγάλη του έκπληξη αναφέρει ότι συνάντησε έναν άστεγο στην Ελληνική πρωτεύουσα, ο οποίος μιλούσε άπταιστα αγγλικά.Ο 35χρονος Μιχάλης Καμπουρογλου, έπειτα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και υπηρεσία στον τουρισμό, βρέθηκε στον δρόμο, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες…..Στο πολύ ενδιαφέρον του άρθρο ο Kristoff σημειώνει ότι στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις του διάσημου Βρετανού οικονομολόγου John Maynard Keyens ο οποίος είχε ασχοληθεί με την οικονομική ύφεση, τους κύκλους ανόδου και καθόδου της οικονομίας και το συσχετισμό τους με την ανεργία.
Κατά τη γνώμη του Keyens δεν είναι δυνατόν να αυτοϊαθεί μία οικονομία, και μόνο με κρατική παρέμβαση στους τομείς φορολογήσεως, επενδύσεων και κοινωνικής πολιτικής μπορεί να ελεγχθεί η ανεργία.
Η λύση ωστόσο στην ύφεση δεν μπορεί να είναι μόνο νέοι φόροι και λιτότητα, και το κράτος πρέπει να επεμβαίνει για την τόνωση της ζήτησης, ως υποκατάστατο της ελλιπούς ιδιωτικής ζήτησης.
Ο Kristoff κάνει ακόμη λόγο για την τραγική κατάσταση σήμερα στον τομέα της υγείας, της ανεργίας, τα παιδιά που λιμοκτονούν στα σχολεία, καταλήγοντας ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα σε μια σημαντική καμπή της οικονομίας της είχε την τύχη να διαθέτει τον Περικλή, ο οποίος δεν κατέφυγε σε αυστηρές περικοπές.
Και κλείνει με μια δήλωση μιας ξεναγού στον Παρθενώνα όπου είχε πάει για έμπνευση ο αμερικανός αθρογράφος: «Χρειαζόμαστε έναν Περικλή σήμερα».
http://kostasxan.blogspot.com/2012/03/ny-times.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.