Με πτήσεις λίαρ τζετ και ινκόγκνιτο επισκέψεις, ξένοι μεγαλο επενδυτές και Κροίσοι που ενδιαφέ ρονται να μισθώσουν τα κερδοφόρα «φιλέτα» της
δημόσιας περιουσίας καταφθάνουν στη χώρα μας για να ξεναγηθούν και να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι τις «χρυσές» ευκαιρίες που προσφέρουν η δημόσια γη και τα ελληνικά ακίνητα.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μακριά από τα βλέμματα του Τύπου, μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αραβία...
έρχονται με τα επιτελεία και τους συμβούλους τους για να εκτιμήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι περιοχές που είναι έτοιμες προς εκμετάλλευση από το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με τις ευλογίες της τρόικας προχωρεί με ταχύτατο ρυθμό στην επιστράτευση όλων των περιοχών-φιλέτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ξένους επενδυτές με προοπτική εκμετάλλευσης για τα επόμενα εκατό χρόνια.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», ήδη το Ταμείο Αξιοποίησης έχει μετρήσει πάνω από 100.000 δημόσια κτίρια και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ μέχρι αυτήν τη στιγμή τέσσερις περιοχές είναι έτοιμες για αξιοποίηση, δεκαπέντε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εκκαθάρισης, εκατόν ογδόντα σε προοπτική και τρεις χιλιάδες κτίρια έχουν ελεγχθεί σε πρώτη φάση από τους υπευθύνους του ταμείου, που εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Αλλωστε, ο σκοπός για τον οποίο έχει συσταθεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ, είναι ακριβώς αυτός: να μπορέσει με τη συμβολή εννέα τραπεζών να καθαρίσει το θολό τοπίο των ακινήτων που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια κάποια από αυτά να καταστούν «εμπορεύσιμα» με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο (μισθώσεις, μακροχρόνιες ενοικιάσεις, πώληση και lease back).
ΟΔΗΓΟΣ Η ΚΑΣΣΙΟΠΗ
Οδηγός γι’ αυτές τις παρεμβάσεις θεωρείται ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας από επενδυτή που θα αναλάβει την αξιοποίησή του για τα επόμενα εκατό χρόνια. Πρόκειται για έκταση εμβαδού 490 στρεμμάτων. Περισσότερο από το μισό αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη.
Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, με ακτογραμμή μήκους 700 μέτρων, ενώ, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου, το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας με χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση. Το ακίνητο προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής.
Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ακίνητο βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κασσιόπης, 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας, η οποία διαθέτει και διεθνή αερολιμένα.
Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περισσότεροι από 700.000 ξένοι τουρίστες, στην πλειονότητά τους Αγγλοι και ακολουθούν Γερμανοί και Ρώσοι. Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι του ταμείου, η τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου θα τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει προοπτικές και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ
Μέσα στην άνοιξη, σειρά αν μένεται να πάρουν για αξιοποίηση η έκταση Αφάντου στη Ρόδο, η περιοχή του Ελληνικού στο πρώην αεροδρόμιο, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC - Golden Hall) και αμέσως μετά το Πρασονήσι, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το παλιό εργοτάξιο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η λίμνη Βεγορίτιδα μαζί με την περιοχή Βόρας στο όρος Καϊμακτσαλάν, οι Γούρνες Ηρακλείου, οι Αλυκές Αναβύσσου, μαρίνες και υποδομές της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) και της ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), καθώς επίσης και 27 δημόσια κτίρια με απώτερο σκοπό «για κάθε ένα ευρώ που θα μπαίνει ως έσοδο στα δημόσια ταμεία, άλλα τρία ευρώ να πηγαίνουν για ανάπτυξη».
Μεταξύ των κτιρίων που αναμένεται να είναι έτοιμα προς εκμετάλλευση περιλαμβάνονται ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ, αρκετές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το Τμήμα Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη, το κτίριο του υπουργείου Υγείας επί της Λεωφόρου Κηφισίας και η γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης που βρίσκεται στην οδό Φραγκούλη στην Καλλιθέα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Επισκέψεις Κροίσων με λίαρ τζετ
Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα «φιλέτα» της ελληνικής επικράτειας, παρά το δυσμενές περιβάλλον για το real estate λόγω της δημοσιονομικής ύφεσης, αποτελούν οι πρόσφατες ινκόγκνιτο επισκέψεις μεγαλοεπιχειρηματιών που ξεναγήθηκαν στις περιοχές που τίθενται προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», πριν από λίγες ημέρες, τέσσερις επιχειρηματίες έφτασαν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Αθηνών με πτήση λίαρ τζετ προκειμένου να δουν από κοντά τον πολυπόθητο χώρο του Ελληνικού.
Ενας Κροίσος από την Αραβική χερσόνησο, ένας κορυφαίος Ασιάτης επιχειρηματίας, ένας Αμερικανός και ένας Ευρωπαίος δισεκατομμυριούχος είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν για αρκετές ώρες -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- σε όλη την έκταση του Ελληνικού, ώστε να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ο χώρος για εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Ανάλογες επισκέψεις αναμένεται να υπάρξουν και για τα υπόλοιπα «φιλέτα» που έχει αρχίσει να προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο Ελληνικό υπάρχει μια έκταση 5.500 στρεμμάτων, στην οποία δύνανται να αναπτυχθούν διαφόρων ειδών χρήσεις (εμπορικές, τουριστικές, οικιστικές, θεματικό πάρκο, τεχνολογικό κέντρο, αθλητικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο, αστικό πράσινο κ.λπ.).
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΦΑΝΤΟΥ, ΡΟΔΟΣ: Απέραντα μαγευτική
Αλλη έκταση-φιλέτο είναι τα 1.800 στρέμματα στη μαγευτική παραλία Αφάντου Ρόδου. Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ σε έκταση 550 και πλέον στρεμμάτων, την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων), τη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών bungalows και τη λειτουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Σε κομβικό σημείο
Το ακίνητο (IBC - Golden Hall) απέχει περίπου 1 χλμ. από την Αττική Οδό και έχει άμεση πρόσβαση στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις (Olympic Complex) συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού Σταδίου (το οποίο χρησιμοποιούν ως έδρα οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ). Η επιφάνεια του οικοπέδου που αντιστοιχεί στο ακίνητο ανέρχεται περίπου στα 64.000 τ.μ. και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης έκτασης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (ΟΑΚΑ), η οποία ανέρχεται περίπου στα 974.000 τ.μ.
Η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει το υπάρχον εμπορικό κέντρο και επιπλέον χρήσεις για το κενό τμήμα του κτιρίου, οι οπο [Η μαγευτική παραλία Αφάντου στη Ρόδο.] ίες αφορούν κυρίως χρήσεις πολιτιστικές (μουσείο), αναψυχής, παιδικής εκπαίδευσης/αναψυχής και γυμναστηρίου και δευτερευόντως χρήσεις εμπορικές και γραφειακών χώρων.
Πρασονήσι, Ρόδος: Κέντρο ιστιοσανίδας
Στην περιοχή της Ρόδου έχει μπει στα σχέδια της αξιοποίησης και η νησίδα Πρασονήσι, συνολικής έκτασης 80.000 τ.μ., με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό).
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑΣ, ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Σκι και ναυταθλητικές δραστηριότητες
Προς αξιοποίηση είναι και η έκταση περίπου 18.400 στρεμμάτων συνολικά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν, και το ακίνητο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας με στόχο να αναπτυχθούν ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής για παραθεριστές με υψηλά βαλάντια.
ΓΟΥΡΝΕΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Με καλές προοπτικές
Τα 738 στρέμματα στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην Κρήτη προσφέρονται για χρήσεις τουριστικές, αναψυχής και εμπορικές. Αυτήν τη στιγμή η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει για χρήση και στέγαση διοικητικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών φορέων του νομού Ηρακλείου τμήματα του ακινήτου, συνολικής έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων, ενώ στην έκταση έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν ενυδρείο και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Η προς αξιοποίηση έκταση αγγίζει τα περίπου 450 στρέμματα με αρκετά καλές προοπτικές.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Πολλά και καλά!
Στα «φιλέτα» εντάσσεται και η έκταση 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο (ανήκει στην ΕΤΑ). Στα σχέδια αξιοποίησης είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά και αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ. Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα ακίνητα της ΕΤΑ όπως, για παράδειγμα, το κτίριο του Τάε Κβον Ντο, η εκμίσθωση της μαρίνας Βουλιαγμένης στη νοτιοανατολική ακτή του Μικρού Καβουρίου Αττικής, η εκμίσθωση έκτασης στη Σκοτίνα Πιερίας για τη δημιουργία ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων.
http://www.madata.gr
http://politika-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.