Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Από το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ του… Μνημονίου


H 3η του Σεπτέμβρη του ΑνδρέαH 3η του Σεπτέμβρη του Ανδρέα-Ο εκσυγχρονισμός  του Σημίτη
-Η συμμετοχική δημοκρατία του Γιώργου
-Το δύσκολο ξεκίνημα του Μπένι  
Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός
Η «Αττική», με αφορμή την επικείμενη εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και «θυμάται» όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Οι αναμνήσεις πολλές και το παρασκήνιο μπόλικο, καθώς κάθε αλλαγή έφερνε κρίση. Ωστόσο το κόμμα κατάφερνε να την ξεπερνά και να βγαίνει ενωμένο.
Η εποχή του Ανδρέα!...

Το φθινόπωρο του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) με την επονομαζόμενη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», στην οποία παρουσιάζει τις ιδεολογικές αρχές και τους στόχους του νεοϊδρυθέντος κόμματος. Πρόεδρος του κόμματος ο ίδιος, ενώ γύρω του συσπειρώνονται πολλά στελέχη του ΠΑΚ. Στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται τον Μάιο του 1984 και ενώ το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, επανεκλέγεται πρόεδρος του Κινήματος ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Το 1989 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το Σοσιαλιστικό Κίνημα. Την ίδια χρονιά που το κόμμα χάνει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρόεδρός του Ανδρέας Παπανδρέου «στοχοποιείται» και οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη συμμετοχή του στο «σκάνδαλο Κοσκωτά». Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο «Πεντελικόν» για να εκλέξει τον πρώτο γενικό γραμματέα του κόμματος. Σε αυτή τη συνεδρίαση, γνωστή και ως η «σύνοδος του Πεντελικού», οι Μελίνα Μερκούρη, Θεόδωρος Πάγκαλος,  Κώστας Λαλιώτης και Κώστας Σημίτης προκρίνουν για τη θέση του γενικού γραμματέα τον Παρασκευά Αυγερινό και αντιτάσσονται στην επιλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε σε έντονο ύφος: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος».
Ο… αναπόφευκτος εκσυγχρονισμός του Κινήματος
Στο συνέδριο του 1994 αποφασίζεται ομόφωνα η παραμονή του Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα κατέχει και τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Ωστόσο, από το 1995-1996 το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Κώστας ΣημίτηςΠαπανδρέου βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση στην κοινή τους ιστορία. Αρχικά, παραιτείται ο Δημήτρης Τσοβόλας και ιδρύει το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναθέτει πρωθυπουργικά καθήκοντα στον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αντώνη Λιβάνη. Αυτή η κίνηση μεγαλώνει την αμφισβήτηση και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος, με αποκορύφωμα την «ομάδα των τεσσάρων» (Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Παρασκευάς Αυγερινός). Ο Ανδρέας Παπανδρέου τελικά παραιτείται στις 17 Ιανουαρίου από πρόεδρος του Κινήματος και η Κεντρική Επιτροπή, με εισήγηση του γενικού γραμματέα Κώστα Σκανδαλίδη, αποφασίζει την εκλογή του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται νέος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς επικρατεί του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Γεράσιμου Αρσένη και του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου μετά από δύο γύρους στην ψηφοφορία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει στη θέση του προέδρου μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 1996. Αμέσως μετά ακολουθεί Συνέδριο, στο οποίο κατατίθενται οι υποψηφιότητες του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπολου. Το «εκβιαστικό» δίλημμα του τότε πρωθυπουργού, πως σε ενδεχόμενη μη εκλογή του θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, πιάνει τόπο και ο Κώστας Σημίτης επικρατεί και πάλι του Άκη Τσοχατζόπουλου και εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν χαρακτηριστική η «αθόρυβη» δουλειά του πιστού συνεργάτη του κ. Σημίτη Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος μετέπειθε τους «συντρόφους», που μετέβαιναν στο ΟΑΚΑ τότε για να εκλέξουν τον κ. Τσοχατζόπουλο. Στο Συνέδριο του Μαρτίου του 1999, αλλά και του Οκτωβρίου το 2001 επαναβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την ηγεσία του κόμματος.Γιώργο Παπανδρέου
Λαού… θέλοντος Παπανδρέου και πάλι επικεφαλής
Το 2004 πραγματοποιείται μια «τομή» για την ιστορία του κόμματος, καθώς ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παραιτείται από την ηγεσία του Κινήματος και δίνει… το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο εκλέγουν χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος σε κάλπες σε όλη τη χώρα. Μετά από συνεχείς εκλογικές ήττες, το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε νέα κρίση και εσωστρέφεια. Την ίδια μέρα που χάνει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Πραγματοποιείται Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης, καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους και τις θέσεις τους. Στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου, που διεξάγονται με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου επανεκλέγεται με ποσοστό περίπου 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ευάγγελος ΒενιζέλοςΤο ΠΑΣΟΚ σε ρυθμούς… PSI
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 11ηςΜαρτίου 2012 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας αφήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, ανακοινώνει πως δε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Μοναδικός υποψήφιος για τις εσωκομματικές εκλογές αναδεικνύεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και, όπως είναι φυσικό, προαλείφεται για αυριανός πρόεδρος του κόμματος. Ο 4ος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τις τύχες του κόμματος στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Όμως, το αν είναι ενωμένο και δυνατό τίθεται εν αμφιβόλω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive