Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Απόψεις περι δημοσκοπήσεων...

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, ψήφισαν 7.000.000 περίπου εκλογείς. Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, το 2010 ψήφισαν περίπου 6.000.000 εκλογείς. Οι εκλογείς αυτοί μεταξύ της επιλογής κομμάτων και συνδυασμών, είχαν να επιλέξουν και το λευκό αλλά και το άκυρο.

Επομένως στις δημοσκοπήσεις, κάθε σύγκριση με δείγμα 1.000 ατόμων καθώς και με αναγωγή (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το λευκό και το άκυρο) και η μέτρηση να μη γίνεται πανελλαδικά, από πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων, δημιουργεί εσφαλμένα αποτελέσματα διότι όταν λέμε δείγμα 1.000 ατόμων είναι οι 1.000 τυχαίες δημοσκοπικές μετρήσεις από ένα ογκώδης σύνολο ερωτηθέντων. Έπειτα τα αποτελέσματα είναι ένδειξη τάσης και όχι πραγματικού αποτελέσματος.


Τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να είναι καταρτισμένα από επιστήμονες ώστε να μπορεί να βρεθεί με ευκολία, η ασυνάρτητη απάντηση (χαβαλές) καθώς και οι απαντήσεις από ασυνάρτητες διανοητικές καταστάσεις. Επίσης θα πρέπει να γίνεται στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας και σε περιοχές που υπάρχει ομαλότητα (π.χ. στην Αθήνα μια περιοχή ομαλή είναι η Καλλιθέα, ο Βύρωνας, ο Υμηττός κλπ, δηλαδή περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα (εγκληματικότητα, έξαρση ναρκωτικών κλπ). Μη ομαλές περιοχές είναι η Ομόνοια, ο Άγιος Παντελεήμονας, η περιοχή της Μάρνης στην Πατησιών κλπ. Το ίδιο και στην επαρχία ομαλές περιοχές είναι η κωμοπόλεις που δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα στο παρελθόν (βεντέτες, πολιτικά προβλήματα) από κάτι χωριά που τηρούν «σκληρές» παραδόσεις.

Στο πανελλαδικό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε τα πιο πολλά ολοκληρωμένα (συμπληρωμένα) ερωτηματολόγια (π.χ. 200 σε κάθε νομό επί 52 νομοί = 10.400), από τα οποία διαλέγουμε τυχαία 1.000 και έτσι έχουμε ένα ενδεικτικό δημοσκοπικό αποτέλεσμα.

Υπολογίστε ότι σύμφωνα με τον αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές 2009 (7.000.000 εκλογείς) και τις αυτοδιοικητικές 2010 (6.000.000 εκλογείς), κάθε ποσοστό της τάξης του 0,5% αντιστοιχεί σε 35.000 και 30.000 εκλογείς αντίστοιχα, ενώ στο δείγμα 1.000 ατόμων αντιστοιχεί σε 5 άτομα. Δηλαδή το 3% αντιστοιχεί σε δημοσκοπικό δείγμα 1.000 ατόμων σε 30 άτομα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν απάντηση 30 ατόμων που δεν είχαν απαντήσει σε επιστημονικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο, καθώς και άτομα του χαβαλέ ή άλλων παθήσεων (μέθης, παραβατικότητας, διανοητικής στέρησης κλπ) να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive