ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ
«Από της δημοσιεύσεως του παρόντος αναστέλλομεν καθ' άπασαν την Επικράτειαν την ισχύ των άρθρων 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 20, 95 και 97 του Συντάγματος».
Σχεδόν 43 χρόνια μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου και 36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα κείμενα με διατάγματα της χούντας και «διαφωτιστικάς ομιλίας» δίνουν στον αναγνώστη το στίγμα της μαύρης επταετίας....
Τα ντοκουμέντα διασώθηκαν από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-1974). Περιλαμβάνουν από το Διάταγμα 280 «περί κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν πολιορκίας και αναστολής άρθρων του Συντάγματος», που εκδόθηκε την 21η Απριλίου 1967 από το βασιλιά των Ελλήνων, Κωνσταντίνο, και το υπουργικό συμβούλιο (πρόεδρος, Κ. Κόλλιας, αντιπρόεδρος, Γ. Σπαντιδάκης, μέλη Ν. Μακαρέζος, Σ. Πατακός, Γ. Παπαδόπουλος) μέχρι την απόφαση της 1ης Ιουνίου για απαγόρευση των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και από «Φύλλον Ποιού» Κοινωνικών Φρονημάτων, που εξακολουθούσε να συμπληρώνεται μέχρι και δύο χρόνια μετά την πτώση της χούντας, μέχρι ποιήματα και κείμενα για τις εθνικές επετείους.
«Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν. Απαγορεύομεν: 1. Τας εν υπαίθρω συγκεντρώσεις πλέον των πέντε ατόμων. 2. Τας εν κλειστώ χώρω συγκεντρώσεις πλην των δημοσίων θεαμάτων. 3. Την καθ' οιονδήποτε τρόπον άσκησιν αντεθνικής προπαγάνδας ώς και την ανακοίνωσιν ή δημοσίευσιν καθ' οιονδήποτε τρόπον πληροφοριών δυνάμενων να φέρωσιν ανησυχίαν ή φόβον εις τους πολίτας και να διαταράξωσι την δημόσιαν τάξιν οπωσδήποτε. 4. Την οπλοφορίαν και την κατοχή υπό ιδιωτών όπλων παντός είδους, συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγετικών, πυρομαχικών, εκρηκτικών κ.ά. 5. Την προσωρινήν περίθαλψην κατ' οίκον προσώπων μη ενοικούντων μετά της οικογενείας, ήτις παρέχει την περίθαλψην εάν τούτο δεν δηλωθή εντός δύο ωρών εις την οικείαν Αστυνομικήν Αρχήν. 6. Την κατοχήν, εγκατάστασιν και λειτουργίαν ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών σταθμών και παντός μέσου ανταποκρίσεων και διαβιβάσεων. 7. Την απόκρυψιν και ανατίμησιν τροφίμων και παντός αγαθού, εξυπηρετούντος βιοτικάς ανάγκας του κοινού ή την προς τον σκοπόν τούτον συγκέντρωσιν αυτών παρ' οιουδήποτε. 8. Την θήραν. Αι εκδοθείσαι μέχρι τούδε άδειαι θήρας ακυρούνται. 9. Οι παραβάται της παρούσης θα παραπέμπωνται εις το Εκτακτον Στρατοδικείον και θα τιμωρούνται συμφώνα προς τας διατάξεις του «περί καταστάσεως πολιορκίας» νόμου. Εν. Αθήναις, τη 22 Απριλίου 1967, Αγγελής Οδυσσεύς, Αντ/γος - Α/ΓΕΣ».
Και ποδοσφαιρικές συναντήσεις
Επειτα από πέντε ημέρες, την 26η Απριλίου 1967, αποφασίζεται η απαγόρευση όσον αφορά... «Τας ποδοσφαιρικάς εν γένει συναντήσεις» και την 5η Μαΐου απαγορεύονται «αι πάσης φύσεως πολιτικαί εκδηλώσεις κατά τας ως άνω συναντήσεις, πας δε παρεκτρεπόμενος θα διώκεται κατά νόμον».
Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, την επόμενη ημέρα, διαλύονται «κάθ' άπασαν την Επικράτειαν» όλες οι νεολαίες των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης στην προκήρυξη αριθμ. 15, την 1η Ιουνίου 1967: «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν, απαγοερεύομεν καθ' άπασαν την Επικράτειαν: α) Την καθ' οιονδήποτε τρόπον μετάδοσιν ή εκτέλεσιν μουσικής, ασμάτων του κομμουνιστού ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, τέως αρχηγού της διαλυθείσης κομμουνιστικής οργάνωσης «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», τα οποία συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσο συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών. β) Τους ύμνους των κομματικών νεολαιών των διαλυθεισών διά την υπ. αριθμ. 8 της 6 Μαΐου 1967 προκηρύξεως ημών, ως αναζωπυρούντας πολιτικά πάθη και προκαλούντας διχόνοιαν μεταξύ των πολιτών».
Το συσφαιρίζειν και το μινιφουστοφορείν...
Σήμερα γέλια προκαλεί το έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, προς τους διευθυντές και καθηγητές των γυμνασίων για το ρόλο του εκπαιδευτικού «ιεροφάντη και μυσταγωγού», ο οποίος «ως γεωργός ατιμήτων νεανικών καρδιών καλείται να γεωπονήσει το γεώργιόν του και να καταστή ο καρδιοφύλαξ αυτών», παράλληλα όμως πρέπει να προσέχει τον τρόπο ζωής τους, καθώς «όθεν το θαμίζειν εις κέντρα κακόφημα, το συσφαιρίζειν και βωμολοχεύεσθαι μετά των πολιτών είναι θέσεις σητόβρωτοι και απαράδεκτοι προς την υψηλήν του εκπαιδευτικού απαοστολήν». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται προς τις γυναίκες: «Ιδιαιτέρως εφιστώμεν την προσοχήν των εριτίμων κυριών, ούτω έτι πλέον, το καπνίζειν υπό των γυναικών, το μινιφουστοφορείν, το οφρυοβλεφαρογραφείν σκορπίζουν την αηδίαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.