Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ψάχνουν για άλλα 14 δις ευρώ. Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ στην οικονομία

Την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιορτάζουν στην Ιπποκράτους, όπου, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, πανηγυρίζουν επίσης και για τη μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 200.000 άτομα), που πάντως ουδεμία σχέση έχει με προηγούμενες συμμετοχές, που είχαν φθάσει το ένα εκατομμύριο. Ο πήχης των προσδοκιών είχε άλλωστε τοποθετηθεί χαμηλά, ενώ από σήμερα η χώρα αποκτά νέο υπουργό Οικονομικών και ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ – αλλά όχι και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου μπορεί να παραμείνει στην προεδρία ως επίτιμος πρόεδρος του κινήματος. 
Πάντως, η ευφορία δεν μπορεί να κρύψει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μιλά για την ανάγκη εξοικονόμησης 14 δις...

ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014! 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι για την Ελλάδα τα δις είναι… στραγάλια, το ποσό πρέπει να εξευρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ σχετικά με τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση μισθών σημειώνει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει ένα «κενό» 15-20% που πρέπει να κλείσει. 

Επαναλαμβάνει ακόμη ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014. 

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, ενώ προβάλλονται ως προτεραιότητες η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές» για τις οποίες ζητείται «πλήρη επανεξέταση». 

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014. 

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. 

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. 
Προβλέπει επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020. 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη επίσπευσης των απαραίτητων αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ επισείεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση μη αυστηρής τήρησης της δανειακής σύμβασης. 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. 

Στην έκθεσή του, το Ταμείο επισημαίνει επιπλέον τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας. 


Σοφία Βούλτεψη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive