Πρόκειται για τους δύο εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος, δηλαδή, που εισέπραξαν τις χρεώσεις από τους πελάτες τους και ουδέποτε απέδωσαν τα ποσά, που έπρεπε, στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, και τους ιδρυτές των εταιριών, δηλαδή τους κ.κ. Μηλιώνη (Hellas Power) και Φλώρο (Energa), αλλά και το Δημήτρη Μελισσανίδη, που συνεταιρίστηκε στη συνέχεια με το Β. Μηλιώνη...Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα φέρονται να έχουν ήδη αποσυρθεί από τις εταιρίες και να τις έχουν μεταβιβάσει στο Worldwide Energy Fund, η αρχή, όμως, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που διερευνά τη διαδρομή των χρημάτων από την Αθήνα έως την Ελβετία, αλλά και έως φορολογικούς παραδείσους, έχει ανατρέξει πίσω και στις διαδικασίες εξαγοράς (;) των δύο επιχειρήσεων στο επενδυτικό αυτό κεφάλαιο. Άλλωστε, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εξ αρχής εκφράσει τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία, την οποία ακόμα εξετάζουν:
Στην περίπτωση της Hellas Power, η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση έγινε έτσι, ώστε να μη χρειάζεται έγκριση από τη ΡΑΕ, αλλά απλώς να γίνει γνωστή στην αρχή. Δηλαδή, μεταβιβάστηκε εταιρεία με έδρα την Κύπρο, η οποία είχε την πλειψηφία στην Hellas Power!
Σε ό,τι αφορά την Energa, το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς απαιτείται κοινοποίηση της αλλαγής στη μετοχική σύνθεση, δηλαδή της μεταβίβασης του ποσοστού από φυσικό πρόσωπο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρξουν αντιρρήσεις και κατόπιν να υπάρξει έγκριση ή απόρριψή της.
Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ; Πώς ξεκίνησαν οι δύο εταιρίες;
Η Energa S.A. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994. Το 2006, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της, Αχιλλέας Φλώρος, συμφώνησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την αυστριακή Verbund και το σχηματισμό της Verbund Austrian Power Trading Energa Hellas SA, στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 45%.
Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου του 2011, οι Αυστριακοί αποχώρησαν, μεταβιβάζοντας το 55%, που κατείχαν, στη - μετονομαζόμενη πλέον - Energa. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι η αποχώρηση των ξένων οφείλεται στη διαφορετική στρατηγική των δύο εταιριών.
Από τότε, όμως, είχαν αρχίσει να ακούγονται φήμες για καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλών από την εταιρεία προς τη ΔΕΗ, που είχαν εκνευρίσει τους Αυστριακούς. Άλλωστε, η Verbund διατηρεί ακόμα την άδειά της στην Ελλάδα. Ισχυρός άντρας της νέας εταιρείας, ο 33 χρονος γιος του Αχιλλέα, Αριστείδης Φλώρος.
Η Hellas Power ιδρύθηκε το 2008, με την επωνυμία Blue Aegean Energy. Μετά, όμως, την είσοδο του Δημήτρη Μελισσανίδη στο μετοχικό της κεφάλαιο, τον Οκτώβριο του 2009, μετονομάστηκε σε Aegean Power.
Μελισσανίδης και Μηλιώνης είχαν από 50% στο εταιρικό σχήμα. Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχώρησε από το σχήμα, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στο Βασίλη Μηλιώνη και, ένα μήνα μετά, η εταιρία μετονομάστηκε σε Hellas Power.
Και, ξαφνικά, μέσα σε ένα μήνα, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι οι δύο εταιρίες πέρασαν στα χέρια του ρωσοαραβικού World Wide Energy Fund.
Ποιο είναι αυτό το fund; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό;Γιατί δεν έχει εμφανιστεί εκπρόσωπός του στις αρμόδιες αρχές, όπως έχει ζητηθεί;
Αν η εξαγορά έγινε - όπως μας λένε - από το World Wide Energy Fund, τα γραφεία του οποίου φαίνεται ότι είναι στο Λονδίνο, πώς έγινε αυτό το Νοέμβριο, όταν το fund έχει διαλυθεί από τον Αύγουστο;
Πώς η Worldwide Energy Ltd εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της με διεύθυνση στο Dubai και τηλέφωνο Λονδίνου; Και γιατί η τηλεφωνική αυτή γραμμή μας παραπέμπει διαρκώς σε τηλεφωνητή;
Γιατί στις δραστηριότητές της αναφέρει μόνο την εξαγορά της Energa και όχι και της Hellas Power ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση;
Όλα αυτά οφείλουν να τα διερευνήσουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές άμεσα. Και να αναζητήσουν τις ευθύνες από τα φυσικά πρόσωπα, τους πραγματικούς υπεύθυνους, που κρύβονται πίσω από την υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.