Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων «είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα. με αντικείμενο την πορεία του PSI...
Ο κ. Νταλάρα μαζί με τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Ζανιά και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου θα είναι το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group (συνεδριάζει στις 6).
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν την Παρασκευή.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμφωνία υπάρχει στο ποσοστό του «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (50%), στη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) και στην υπαγωγή τους στο αγγλικό δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά το κουπόνι (επιτόκιο) των νέων ομολόγων εκτιμάται ότι θα υπάρξει προσέγγιση κοντά στο 5%, αν και οι ιδιώτες δέχονται πιέσεις για 4%.
Από το επιτόκιο και τη διάρκεια των ομολόγων θα κριθεί και το ύψος των απωλειών που θα έχουν οι ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Ενδεχομένως να φθάσουν στο 70% αν το επιτόκιο είναι κοντά στο 4%.
Το ποσοστό συμμετοχής στο σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής είναι το κρισιμότερο θέμα μαζί το κουπόνι.
Αν το ποσοστό κινηθεί κοντά στο 60%, τότε είτε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να δώσουν περισσότερα χρήματα, είτε να κληθούν οι ομολογιούχοι να επωμιστούν μεγαλύτερες απώλειες μέσω μίας υποχρεωτικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα με τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η πιθανή ενεργοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.
Μιλώντας στη λήξη του φόρουμ με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνάντηση, ίσως αύριο το πρωί, με τον φίλο μας τον κ. Τσαρλς Νταλάρα από το IIF».
«Θέλω να ελπίζω ότι με τη στήριξη των θεσμικών μας εταίρων, το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020» προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Οι πληροφορίες και οι διαρροές γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων είχαν καταλήξει την Τετάρτη σε «σκοτσέζικο ντους», με ορισμένες τραπεζικές πηγές να αναφέρουν στο Reuters ότι οι διαβουλεύσεις δεν βρίσκονται σε καλή πορεία και για τον λόγο αυτό, υποστήριξαν, ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
«Οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση του δικού τους μεριδίου» υποστήριξε στο πρακτορείο μία από τις πηγές. Σε ερώτηση για το εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλυφθεί το κενό από χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή στο PSI, άλλη πηγή απάντησε ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα, τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή».
Τρίτη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η «πορεία των διαβουλεύσεων είναι κακή».Το πρακτορείο υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το εάν θα χρειαστεί να ενισχύσουν το δεύτερο πακέτο, ύψους 130 δισ. ευρώ, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών υπολείπεται των εκτιμήσεων.
Την ίδια στιγμή, αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «επικείμενη συμφωνία»: Το CNBC υποστηρίζει ότι τα νέα ομόλογα έχουν 30ετή διάρκεια, πιθανότατα διεπόμενα από το βρετανικό δίκαιο, αν και το επιτόκιο παραμένει ανοικτό και «διαφιλονικούμενο».
Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιλαμβάνονται πως με την οριστικοποίηση του PSI, η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος θα βαρύνει αποκλειστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι «New York Times» σημειώνουν από την πλευρά τους τα «ριψοκίνδυνα στοιχήματα» από κατόχους ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι αγοράζουν ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου για ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον προσεχή Μάρτιο.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται – σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Handelsblatt» – να εκτίμησε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισ. ευρώ» κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο Βερολίνο.
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι η κ. Λαγκάρντ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελσυμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αυτό το ζήτημα πρέπει να κλείσει για να επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές» υποστήριξε η ίδια πηγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.