Πόσο είναι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI, ποια τα σενάρια χρεοκοπίας, τι υποστηρίζει το ΔΝΤ και πως υποθηκεύεται η κρατική περιουσία της Ελλάδας.
Στην ενημέρωση που θα κάνει ο επικεφαλής της Διεθνούς των Τραπεζών Τ. Νταλάρα στον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, θα γίνει σαφές ότι η εθελοντική αναδιάρθρωση των ομολόγων , το περίφημο PSI plus, από πλευράς συμμετοχής έχει αποτύχει . Θα κινηθεί περίπου στο 50% των ιδιωτών πιστωτών. Από πλευράς όρων τα πράγματα εξελίσσονται περίπου εκεί που είναι ήδη δημόσια προλεγόμενο...
Τόσο ως προς το μεσοσταθμικό επιτόκιο το οποίο θα κινηθεί στο 5,8%, όσο και στο επίπεδο του 50% της διαγραφής του χρέους και όχι το 60-64% που λεγόταν ότι θα προκύψει από τη διαφορά των επιτοκίων.
Στην εθελοντική αναδιάρθρωση, όπως θα επιβεβαιώσει και ο Νταλάρα συμμετέχουν τράπεζες αλλά όχι hedge funds. Τα τελευταία κατά βάση προτίθενται να κατευθυνθούν σε δικαστική διαμάχη με την Ελλάδα και προσφεύγοντας στην διεθνή αρχή παραγώγων να πετύχουν , credit event, πιστωτικό γεγονός. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και τυπικά , ενώ θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου , τα περίφημα CDS.
Στο σημείο αυτό οι συζητήσεις Νταλάρα- Παπαδήμου , αλλά και οι επικοινωνίες Παπαδήμου με Βερολίνο και Παρίσι, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα και με ευρωπαϊκές πηγές, η Μέρκελ στις συνεννοήσεις της με τον Σαρκοζί, με την καταλυτική παρουσία τα τελευταία 24ωρα και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, έχουν καταλήξει στο κυρίαρχο σενάριο για την Ελλάδα. Ποιο είναι αυτό;
Αφού συμφωνηθεί το PSI και γίνει η ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με νέα , AAA με ευρωπαϊκή εγγύηση , το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο , όπως άλλωστε με απολύτως κατηγορηματικό τρόπο το ΔΝΤ δηλώνει στις ηγεσίες του Γερμανογαλλικού άξονα. .
Σε τέτοιο κλίμα η Ελλάδα θα πάει σε ελεγχόμενη πτώχευση εντός ευρώ και ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο.
Στην ουσία η Ελλάδα θα κηρύξει μονομερή παύση πληρωμών ως προς τους εξωτερικούς πιστωτές. Χωρίς η Ευρώπη να της επιτρέψει να προχωρήσει σε πραγματικό haircut στο χρέος της, στο επίπεδο του 75-80% που εκτιμάται διεθνώς ότι το χρέος θα γινόταν βιώσιμο, ή σε όγκο δανείων κάτω από 200 δις ευρώ, θα υπάρξει η νέα δανειακή σύμβαση.
Αυτή θα υπερβαίνει τα 130 δισ. ευρώ, που συζητούνται μέχρι σήμερα και θα φθάσει η θα ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και το υπόλοιπο , αυτό που δεν επιτευχθεί από την περιορισμένη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.
Η νέα δανειακή , εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι διακρατική και όχι ευρωπαϊκή, από ΕΚΤ για παράδειγμα, θα έχει υψηλά επιτόκια της τάξης του 6-7%, αφού μια πλειάδα χωρών , όπως η Ιταλία ήδη δανείζεται για τον εαυτό της σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το πλέον σημαντικό η νέα δανειακή θα διέπεται εξ ολοκλήρου από το αγγλικό δίκαιο και στις εμπράγματες εγγυήσεις της θα περιλαμβάνεται η εκχώρηση ολόκληρης της κρατικής περιουσίας της Ελλάδος και τα έσοδα από τα ορυκτά, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα εξορυχθούν τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα οι εμπράγματες εγγυήσεις θα είναι αμέσως απαιτητές, αφού δεν θα υπογραφούν κάποιες ιδιαίτερες ρήτρες, αλλά τα ακίνητα, οι επιχειρήσεις, οι υποδομές και τα ορυκτά θα περάσουν με άμεσο τρόπο , στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας περιουσίας, το οποίο ελέγχεται απ’ ευθείας από τους πιστωτές, παρά τον επικοινωνιακό τίτλο του.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα που δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, ούτε να αποπληρώσει τα χρέη της, αποτελεί απολύτως αξιόπιστο αλλά και ενδιαφέροντα λόγω των επιτοκίων δανειζόμενο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Hedge Funds, που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, έχουν συμφωνήσει ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλισθούν με τη νέα δανειακή η αποπληρωμή των κεφαλαίων τους, δεν θα προχωρήσουν σε διεκδίκηση της ενεργοποίησης των CDS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια περιουσία της Ελλάδος , μαζί με τα μελλοντικά έσοδα από τον ορυκτό πλούτο, ξεπερνούν κατά πολλές εκατοντάδες δις ευρω΄, τα υπάρχοντα αλλά και τα επόμενα δάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.