Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σκληρή διαπραγμάτευση για το κούρεμα και η επόμενη μέρα μας


Σκληρή διαπραγμάτευση για το κούρεμα και η επόμενη μέρα μας
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αντιδρούν στην κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σκληρό πόκερ είναι σε εξέλιξη για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως σκληρή θα είναι και η επόμενη μέρα της συμφωνίας...

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το επιτόκιο θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με την ημερομηνία λήξης των νέων ομολόγων και θα κυμαίνεται μεταξύ του 3,5% και του 5%. Παράλληλα,«αγκάθια» αποτελούν η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έβαλε στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα με έκπτωση 20 - 30% αλλά και τα δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, μετά την αναχώρηση του Τσαρλς Νταλάρα για Παρίσι, το IIF διαψεύδει ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν αναπάντεχα, τονίζοντας πως συνεχίζονται τηλεφωνικά.

Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας

Η υιοθέτηση του PSI θα λειτουργήσει ως επιλεκτική χρεωκοπία της χώρας μας για τους οίκους αξιολόγησης.

Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας είναι:

- Νέα μέτρα λιτότητας: νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπα με την έλλειψη ρευστότητας του κράτους, αλλά και αναταράξεις στον τραπεζικό χώρο. Μάλιστα, τα μέτρα που θα επιβληθούν θα πρέπει να ξεπερνούν τον ύψος του «κουρέματος» (21,7 δισ. ευρώ).

- Ασφαλιστικά ταμεία: ο κίνδυνος νέας μείωσης στις συντάξεις είναι ορατός, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν περίπου 30 δισ. σε ομόλογα. Πρώτο «θύμα», πάντως, είναι οι επικουρικές συντάξεις, που ήδη πάνε για «ψαλίδισμα» 15%.

- Τράπεζες: το «κούρεμα» θα φέρει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 40 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι κατά 10 δισ. μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει.


Επειδή μετά το κούρεμα έρχεται το... ξύρισμα, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα, δεδομένου και του Μνημονίου για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα μέτρα - «φωτιά» που θα έρθουν μετά το PSI είναι:

- «ψαλίδι» σε επιδόματα, όπως ο 13ος και 14ος μισθός

- «πάγωμα» αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για τουλάχιστον  4 χρόνια

- απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

- κλείσιμο και αναδιαρθρώσεις φορέων όπως εφορίες, ΑΕΙ και ΤΕΙ, κέντρα υγείας και νοσοκομεία

- περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ

- καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, όπως π.χ. για πολύτεκνους και ανάπηρους

- μείωση στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive