Σημειώνεται πώς ήδη έχουν απόχωρήσει από το δημόσιο 90.000 υπάλληλλοι από το 2010.
Οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς και Φλάναγκαν, έδειξαν να κατανοούν τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα πενιχρά αποτελέσματα της εργασιακής εφεδρείας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, τη μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών δομών, την ελάφρυνση από τα διοικητικά βάρη και το σχέδιο για το επιτελικό κράτος...
Ο κ. Ρέππας, επίσης, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του νέου βαθμολογίου-μισθολογίου, επισημαίνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη των υπηρετούντων στους νέους βαθμούς και ολοκληρώνεται και η αντιστοίχισή τους σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.
Σημείωσε δε ότι η μείωση των αποδοχών οδηγεί σε δημοσιονομική ωφέλεια για το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, που συνυπολογιζόμενη με τις μειώσεις των αποδοχών που έχουν προηγηθεί, έχουν οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδοχές των εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία με τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% των υπηρεσιακών δομών και ενημέρωσε ότι ήδη 12 υπουργεία έχουν ανταποκριθεί κι έχουν αποστείλει σχέδια νέων οργανισμών που εναρμονίζονται με αυτό τον κανόνα.
Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους για την κατάργηση του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και την προωθούμενη αναδιάρθρωση υπηρεσιακών μονάδων με συγχωνεύσεις και απορροφήσεις και με την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν 4024. Αυτή η ταχύρυθμη αναδιάρθρωση, όπως είπε, θα ενταχθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους και τόνισε πως είναι στο τελικό στάδιο η εκπόνηση σχετικού νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, απλοποίηση διαδικασιών και βελτίωση του συντονισμού των κυβερνητικών λειτουργιών.
Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Ρέππας αφού εξήγησε στους εκπροσώπους της τρόικας λεπτομερώς και με αριθμητικά στοιχεία το πώς εξελίχθηκε το πρόγραμμα για το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, τους τόνισε ότι «αυτή η παρέμβαση, η οποία δεν είχε εξ αρχής δημοσιονομικούς στόχους, υπήρξε ίσως η πιο δραστική τομή, αφού έστειλε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την επικρατούσα εργασιακή ακαμψία στο ελληνικό κράτος», προσθέτοντας πως ασφαλώς «η ανάγκη για απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, οδήγησε στην εφαρμογή μιας οριζόντιας πολιτικής, που επόμενο ήταν να περιέχει και στοιχεία ανορθολογισμού και αδικίας».
Ακολούθως, επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η λειτουργική κατάρρευση κρίσιμων υπηρεσιών, πολύ περισσότερο που από το σύνολο των απασχολουμένων στο ελληνικό κράτος σχεδόν το 50% αποτελεί το προσωπικό των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας και των ένστολων κάθε κατηγορίας.
Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους ενημέρωσε για τη συνεργασία με την task force και το μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και την αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, αλλά και την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Τέλος, ο κ. Ρέππας έκανε αναφορά στην πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την εφαρμογή της οδηγίας 123 για την παροχή υπηρεσιών, την καθιέρωση ενιαίου λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και την προώθηση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Σημείωσε δε, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή Γενικών Διευθυντών Οικονομικού από το ΑΣΕΠ σε όλα τα υπουργεία, όπως άλλωστε προβλεπόταν στις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με το ισχύον μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.