Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου μετά τη νέα διαφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά


Την ερχόμενη εβδομάδα στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου μετά τη νέα διαφωνία Παπανδρέου - ΣαμαράΜαξίμου, Ιπποκράτους και Συγγρού δεν έδιναν χθες λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο. 
Συμφώνησαν ότι όσα λιγότερα πουν, τόσο το καλύτερο για τις διαπραγματεύσεις με το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας που ξεκινούν σε λίγες ημέρες. 
Είναι όμως βέβαιο - σύμφωνα και με συνεργάτες του πρωθυπουργού - ότι η χθεσινή εικόνα διαφωνίας ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, πλην των όρων του «κουρέματος» δεν ικανοποίησε το Μαξίμου...

 Η χθεσινή δήλωση του Λουκά Παπαδήμου περί θετικού κλίματος δεν αντικατοπτρίζει το κλίμα της χθεσινής συνάντησης, έστειλε όμως το σωστό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. 

Η πραγματικότητα έγκειται στην είδηση ότι ο πρωθυπουργός εμφάνισε στους πολιτικούς αρχηγούς κείμενο με χαρακτήρα πολιτικού πλαισίου συμφωνίας για τη στάση των τριών κομμάτων κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Κατά πληροφορίες, πρώτο σημείο αυτού του κειμένου είναι ο παράγοντας πολιτική σταθερότητα την οποία ζητούν από κοινού και επιτακτικά Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Και στην οποία Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς δίνουν διαφορετική εξήγηση. 

Ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και με το βλέμμα στη ρευστότητα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και με το θέμα της ηγεσίας ανοικτό, με τον όρο πολιτική σταθερότητα εννοεί την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως ευθαρσώς πρότεινε και χθες στο Μαξίμου, με τον Γ. Καρατζαφέρη να συμφωνεί και τον Α. σαμαρά να διαφωνεί. 

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, με τον όρο πολιτική σταθερότητα εννοεί εκλογές το συντομότερο δυνατόν με το επιχείρημα ότι μία νέα κυβέρνηση μπορεί να τη διασφαλίσει. 

Η παρέμβαση Παπαδήμου, κατά πληροφορίες, ήταν ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει  -ανεξαρτήτως των κομματικών σχεδιασμών σε Ιπποκράτους και Συγγρού- πλήρη και ειλικρινή στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της. τριών κομμάτων. 

Ο κ. Παπαδήμος δεν τοποθετήθηκε ούτε όταν ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ευρεία συναίνεση για θέματα εκτός κυβερνητικής ατζέντας (όπως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο), ούτε όταν ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι νέα μέτρα πρέπει να λάβει η εκλεγμένη από τις εθνικές εκλογές κυβέρνηση. 

Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι αν στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση ζητηθούν μέτρα, αυτά και θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. 

Αξίζει να τονιστεί ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Α. Σαμαράς είπαν ότι σε θέματα μείζονα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού ή η αναπροσαρμογή του 13ου και του 14ου μισθού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν την επικείμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. 

Σε ότι αφορά πάντως τους όρους ολοκλήρωσης του PSI με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Παπαδήμος στους πολιτικούς αρχηγούς, υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία και από τα τρία κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive