Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Με την στήριξη αρχηγών στην αμφίρροπη μάχη σήμερα, στις Βρυξέλλες.Του Ηλία Μπενέκου


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.Έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Λ. Παπαδήμος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Καθώς πρόκειται για αμφίρροπη «μάχη», θεωρείται πολύ πιθανή και νέα σύσκεψη μετά τις επαφές του πρωθυπουργού.
Στην τρίωρη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά μέτωπα..
και οι απαιτήσεις των δανειστών για μειώσεις μισθών και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα σενάρια για ορισμό ξένου επιτρόπου στη διαχείριση του προϋπολογισμού. Αν και οι πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν οποιαδήποτε δήλωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός διαπιστώθηκε «σύγκλιση» απόψεων στα βασικά σημεία, κάτι που «αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας» και «μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους».
Κοινή θέση όλων των αρχηγών ήταν ότι ουδείς συζητεί ενδεχόμενο επιτροπείας της χώρας, κάτι που, ούτως ή άλλως, είναι εκτός πλαισίου της συμφωνίας του Οκτωβρίου. Παράλληλα, κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι δύσκολα θα μπορούσε να περάσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ενδεχόμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την πτώχευση και τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας, εξετάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, ως μία πιθανή λύση στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας το σταδιακό κόψιμο του 14ου μισθού, για να διατηρηθεί ο 13ος. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους μπορεί να εκχωρηθούν προσβάσεις και εκμεταλλεύσεις σε πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές.
«Καλό κλίμα»
Για «καλό κλίμα» στη συνάντηση έκαναν λόγο αμέσως μετά κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου, ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη «α λα καρτ». Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη θέση του η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές, ενώ επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών αλλά και την ανάληψη της ευθύνης από τους εταίρους στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου. Τέλος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη η άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.
Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ε.Ε. τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση. Τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μείωση του κατώτερου μισθού, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί «πάγωμα» των μισθών και των ωριμάσεων για μία τριετία, εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.
Παράλληλα τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε ισοδύναμα μέτρα, όπως τη μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο από ένα προς πέντε σε ένα προς δέκα, τη μεγαλύτερη μείωση σε 20% στις προσλήψεις συμβασιούχων, την ύπαρξη φόρου στα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και τον έλεγχο στις συντάξεις «μαϊμού»
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί». Είπε επίσης ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.
Διαφωνία για υπογραφές
Τέλος ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Παπαδήμος στη συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.
Την απόφασή του να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της τρόικας με το ερώτημα εάν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την πρόταση αυτή συμφωνεί και ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα της δανειακής σύμβασης, χωρίς την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.
Η δήλωση του πρωθυπουργού
«Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος»
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive